Logo
ΤΑΤΣΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2012
13 Δεκ 2023

ΤΑΤΣΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2012

Post by Δημήτρης Βίγλης

Το όνομα των αδερφών Τάτση, αντηχεί στο βουκολικό τοπίο της Φιλυριάς σαν κεραυνός εν αιθρία! Aν δεν ξαφνιαστεί κανείς από το βρόντο, θα τυφλωθεί σίγουρα από τις αποκαλυπτικές εκλάμψεις των οινικών δημιουργιών τους! Ο μεταλλικός ήχος των κρασιών τους ραγίζει…δόντια! Τα δύο αδέρφια, αντισυμβατικές προσωπικότητες του κρασιού, δημιουργούν κρασιά όπως ζουν: αυθεντικά και υπερβατικά. Όλες τους οι δημιουργίες ακροβατούν πάνω στα τεντωμένα σχοινιά που κρατούν από τις άκρες τους οι ελεύθερες αυτές ψυχές του βορρά!

Το κρασί της χρονιάς 2023, δεν συνοδεύεται από συνήθη εδέσματα, αλλά από μουσικές των Guns N’ Roses! Εν προκειμένω, τα σπάνια αυτά ρόδα, έχουν μυρωδιές χωρίς αγκάθια, μυρωδιές που σκοτώνουν! Το εκπληκτικό αυτό χαρμάνι από ξινόμαυρο και νεγκόσκα, μοιάζει με ατσάλινη γροθιά που ανθίζει, ύμνος πολεμικός που ψάλλεται από χείλη παθιασμένα! Η ένταση αυτών των δυναμικών αντιθέσεων γλιστρά πάνω στο οινολογικό πεντάγραμμο των οραματιστών αδερφών Τάτση, έτσι που μόνο ο Γκάλαχερ, ο Ρόρυ Γκάλαχερ θα μπορούσε να αναπαράγει πιστά με την κιθάρα του! 

Η ροή του κρασιού στο ποτήρι, σπάει τα δεσμά της προκατάληψης. Τίποτα αναμενόμενο δεν χωράει εδώ. Οι προβλέψεις εξανεμίζονται. Η όποια σύγκριση θα έθιγε το αδούλωτο πνεύμα των οινοποιών που κάνουν πράξη τη θεωρία τους στο έπακρο. Το αποτέλεσμα, ένα solo υψηλής δεξιοτεχνίας, μια συγκινησιακή ωδή που δείχνει πως γνωρίζουμε λίγα ακόμη για το ελληνικό κρασί. Ας αφεθούμε στο άκουσμα ενός επικού κομματιού που μας μεταφέρει στη σφαίρα που χορεύει η φαντασία! Ας το ζήσουμε, μιας και…”nothin’ lasts forever”, όπως έγραψαν οι Guns στον βροχερό Νοέμβρη τους…!

 

Το εκπληκτικό αυτό χαρμάνι από ξινόμαυρο και νεγκόσκα, μοιάζει με ατσάλινη γροθιά που ανθίζει, ύμνος πολεμικός που ψάλλεται από χείλη παθιασμένα!

 

 

Η χρήση καράφας επιβάλλεται / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Κρασί της χρονιάς 2023

 

Η διάβαση της μύτης μοιάζει σαν να διερχόμαστε το κατώφλι ενός υπόσκαφου ναού με μια ιερότητα μυσταγωγική και συγκλονιστικό βάθος! Απίστευτης έντασης αρωματικό ποτ πουρί αρχικά, λιβάνι, καμφορά και μοσχομυριστός κέδρος, προκαλούν δέος. Ένας ολάκερος κήπος βοτάνων, από ευκάλυπτο μέχρι δεντρολίβανο, αποπλανούν την όσφρηση! Μοναδική συμπύκνωση, με σκουρόχρωμα φρούτα του δάσους, αλλά και μύρτιλλα και τραγανά φραγκοστάφυλα να αιωρούνται μπροστά από ένα γήινο πέπλο νωπής γης και μανιταριών, νοτισμένο από κρεάτινο αίμα και φίνο παλαιωμένο μπαλσάμικο! Γονυκλισία.

Το στόμα, μετρίου προς γεμάτου σώματος, αντίστοιχης εναρμονισμένης οξύτητας και με τανίνες που διατηρούν το μπρίο τους, αν και ακολουθούν γλυκά την υπέροχη καμπή στην οποία έχει εισαχθεί το εξαιρετικό αυτό κρασί με την βοήθεια του χρόνου. Η συνοχή και η πολυπλοκότητα, ανεβάζουν την ποιότητα σε άλλη κλάση, που κοιτά στα μάτια κρασιά με τρία μηδενικά στην απόδειξη αγοράς τους! Γεύσεις νωπού κρέατος έντονες, φύλλα υπέροχου γλυκού καπνού τυλιγμένα μαζί με εκείνα του μαύρου τσαγιού πολυτελείας. Πλούσια βιολέτα με μπόλικο κόκκινο πιπέρι και καθαρή γεύση άγριου θυμαριού, μαζί με χαρακτηριστική φαρμακευτική καμφορά, οδηγούν σε ένα μακρύ απολαυστικό τελείωμα φρέσκου αμυγδάλου, ανεπαίσθητα οξειδωτικό, με μνήμες πάστας μανιταριών και σκούρων μπαχαρικών να στοιχειώνουν την εμπειρία! Ένα αριστούργημα! (94/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,