Logo
ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ ΡΑΨΑΝΗ TERRA PETRA 2015
20 Σεπ 2023

ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ ΡΑΨΑΝΗ TERRA PETRA 2015

Post by Δημήτρης Βίγλης

‘Οταν ο Απόστολος Θυμιόπουλος φιλοξένησε στις δεξαμενές του τη Ραψάνη, φωτίστηκαν ένα-ένα τα γράμματα της μικρής, πλην άκρως σημαντικής αυτής οινικής ζώνης του ελληνικού βορρά! Ο οινικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πρωτοφανή άνοδο τότε, όταν ο μεταρρυθμιστής της εικόνας της μεγάλης ποικιλίας του ξινόμαυρου σφράγιζε με νόημα τις φιάλες του σαν θαυματοποιός! Από το πρώτο κιόλας δείγμα, όταν ο μάγος του ξινόμαυρου παρουσίαζε την TERRA PETRA, γινόταν ξεκάθαρο πως ο ακρογωνιαίος λίθος της ζώνης αυτής γεννιόταν.

Ο Θυμιόπουλος, σαν τον αρωματοποιό του Πάτρικ Ζίσκιντ, μπορεί να οινοποιήσει με κλειστά μάτια και δεμένα χέρια! Με την ίδια ευκολία που του παρέχει το υπερφυσικό ταλέντο του, μπορεί να αποπλανήσει τα πλήθη με τις δημιουργίες του με υποδειγματική άνεση. Στα βήματα του λογοτεχνικού ήρωα Γκρενούιγ, ο Θυμιόπουλος αφού εκχύλισε γη και ουρανό, συνέχισε και με την πέτρα! Οι εμφιαλώσεις του αφορούν εκμυστηρεύσεις ατόφιου terroir! Ως εκ τούτου, έχει καταφέρει να ιδρύσει τη δική του σχολή οινοποίησης, χαρακτηριστικά ιδιωματική και φανερά αναγνωρίσιμη όπως οι συνθέσεις του Μόραλη στη ζωγραφική. Σε όλους εκείνους που θα παραβίαζαν και τον νόμο ακόμα για έναν περίπατο στην αιώνια λιακάδα αυτού του υπέροχου νου, ο Θυμιόπουλος χαρίζει ουσιαστικά λίγη από την υψηλή τεχνική του, με μια cuvée που ζητά ελάχιστα για την ονειρική θέα που προσφέρει απλόχερα! 

 

 

Ραψάνη από terra και petra / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Η Ραψάνη στο μεγαλείο της

 

Μέτριο ρουμπινί χρώμα, με ανοιχτόχρωμες γκρενά ανταύγειες. Η ορμητική μύτη, σήμα κατατεθέν της προσέγγισης Θυμιόπουλου, σαν δοξαριά που γλιστρά γλυκά πάνω στην αποκωδικοποίηση του φρούτου, γοητεύει από την πρώτη κιόλας επαφή. Καραμέλα γλυκάνισου, λεβάντα, φασκόμηλο, θυμάρι, μαζί με μύρτιλα και φράουλες, τυλιγμένα όλα σε κορυφαίο δέρμα πολυτελείας. Σώμα μετρίου όγκου, εξαιρετικής οξύτητας (μέτρια+), με τις ραφιναρισμένες τανίνες στα ίδια ποσοτικά επίπεδα να κεντούν τον ουρανίσκο. Πλούσιες γεύσεις από χυμό κράνμπερι, ρόδι και ζουμερή φράουλα, φυτικά αρπίσματα τσουκνίδας και εκλεκτού δέρματος, συνοδείας απαλής δρύινης εκφοράς πιο αισθητής εδώ. Επίμονη επίγευση βοτανικής διάστασης, αναμεμειγμένης με νότες αποξηραμένων φρούτων, σαν επιστέγασμα εγγυημένης απόλαυσης.

Συνεπής στο υβριδικό μοντέρνο στυλ που ενσωματώνει όμως στοιχεία παράδοσης, με υποδειγματική δομή όπως μας έχει συνηθίσει, και μαστορικές ισορροπίες προσεγμένες, ο Θυμιόπουλος εκχειλίζει την ουσία του φρούτου σαν αλχημιστής! Όσα κρασιά του και αν δοκιμάσει κανείς, όσο διαφορετικά και αν είναι αυτά, αναγνωρίζεται η συγγένεια ενώ διατηρούνται τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους φυσικά. Με αυτόν τον τρόπο, έχει καταφέρει όχι μόνο να είναι ο εισηγητής, ανανεωτής κι εκφραστής της νέας εποχής του ελληνικού κρασιού, μα κι ένας δαιμόνιος βιρτουόζος του χώρου, στην τέχνη του οποίου, κανένα σταφύλι δεν αντιστέκεται. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα ήταν το νέο ελληνικό ερυθρό κρασί χωρίς τον Απόστολο Θυμιόπουλο! (91/100)

 

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,