Logo
TOP VIURA: MURRIETA CAPELLANIA 2015
19 Μάι 2022

TOP VIURA: MURRIETA CAPELLANIA 2015

Post by Δημήτρης Βίγλης

Θες viura, θες macabeo, το λευκό αυτό κρασί αποδεικνύεται μοιραίο!

 

Πώς είναι το ενδεδειγμένο λευκό κρασί για να συνοδεύσει ακόμη κι επίσημο δείπνο με υψηλούς προσκεκλημένους; Φιλοτεχνημένο από τα χέρια ενός μαρκήσιου μήπως; Η λευκή αυτή Rioja έχει γεννηθεί για την πιο απαιτητική περίσταση! Η σικάτη αυτή viura, ποικιλία γνωστή και ως macabeo, αντανακλά το φλογερό πάθος των καταλανών για δημιουργία! Φανατικοί υπερασπιστές της οινικής τους σχολής, τολμηροί σαν τους ταυρομάχους τους, δεν υποχωρούν στο στυλ τους. Περιφρουρούν με πίστη, αλλά και πείσμα, και το τελευταίο προπύργιο της μακράς τους παράδοσης. Ποσώς δε όταν αναφερόμαστε σε ένα από τα εμβληματικότερα «κάστρα» της Rioja Alta, στην πύλη του οποίου αναγράφεται το βαρύ όνομα: Marqués de Murrieta.

Δύσκολα εντοπίζει κανείς ψεγάδι σε αυτή την οινοποίηση. Εμπειρία που δεν αφήνει κενά, που κατέχει τους κανόνες και τους αψηφά, επεκτείνοντας τα όρια τους άφοβα. Έκθεση σε βαρέλι για 15 μήνες(!), παλαιά κλήματα φυτεμένα από το 1945, επίπονες τεχνικές και φινίρισμα που θυμίζει τον ελβετικό μηχανισμό ενός vacheron constantin! Ο εκλεκτικισμός γίνεται φανερά αντιληπτός από την πρώτη κιόλας επαφή, σε ένα κρασί σκαλισμένο πάνω στου χρόνου την ακολουθία, προορισμένο να εντυπωσιάσει και τους ευγενέστερους ουρανίσκους. 

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Ένα δημοκρατικό fine wine

 

Μέτριο λεμονί χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες. Υψηλής έντασης μύτη, εκδηλωτική, ενισχυμένη από την πολύμηνη συνύπαρξη του κρασιού με το βαρέλι. Σε πρώτο χρόνο, διακρίνονται αρώματα από καλαμπόκι, τζίντζερ, φύλλα κάρυ, πλούσιο βούτυρο και καπνιστό λευκό πιπέρι. Η δρυς απαλή, αλλά εμφανής. Έπειτα γλυκά εσπεριδοειδή, όπως ώριμο κίτρο και γλυκολέμονο, αλλά και νόστιμο ροδάκινο και ζουμερός ανανάς, συναναστρέφονται τα μπαχαρικά. Υπογραμμισμένη και η φυτική διάσταση μαζί με την έντονα ορυκτή.

Ξηρό στο στόμα, πλουσιοπάροχα κρεμώδες και ορυκτό, με αρμονία εντάσεων, σώμα και οξύτητα σε μέτρια προς υψηλά επίπεδα. Η αλκοόλη επίσης, ενταγμένη πλήρως στο σώμα του κρασιού. Έντονα καπνιστό εδώ, αλλά ισορροπημένα, επιτρέποντας στο τροπικό φρούτο που υπερισχύει να εκφράζεται με άνεση. Η δρυς εναλλάσσεται με τις γεύσεις του ανανά και του κυδωνιού, μαζί με νότες κόλιανδρου και φίνου σανταλόξυλου. Το κλείσιμο εντυπωσιάζει. Μακρά και πικάντικη επίγευση, βουτυρένια και λιπαρή, με την καρύδα και τα ινδικά μπαχαρικά να υπογράφουν μια σπουδαία δουλειά, τόσο που μπορεί να παραβλεφθεί η ελαφρά πικράδα που τη συνοδεύει στο τελείωμα. Μια viura, μα τι viura! Μια viura που θα στεκόταν δίπλα ακόμα και σε ένα Corton! Ζωντανή και δοτική, διόλου κουρασμένη, απεναντίας, από τώρα φαίνεται πως ξεκινά να ξεδιπλώνει την πολυπλοκότητά της. Χαρισματική ποικιλία που φυσικά αναδεικνύεται στον υπερθετικό βαθμό από την αριστοτεχνική οινοποίηση Murrieta, συστήνοντας μια σπουδαία Rioja σε μια σπουδαία χρονιά! (94/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,