Logo
ΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΜΟΣΧΟΠΟΛΙΣ 18
25 Μάι 2022

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: ΜΟΣΧΟΠΟΛΙΣ 18

Post by Δημήτρης Βίγλης

Στη φανταστική Μοσχόπολη, κει που το φεγγάρι ξενυχτά και ποτέ του δεν γερνά, κει και του κόσμου οι καλοί στήνουνε γιορτή, με κρασί βάλσαμο, να σβήνει μία και καλή του χρόνου την αβάσταχτη πληγή.

 

Μπορούν τα οράματα νέων και ιδιαζόντως ταλαντούχων οινοποιών να φωτίσουν νέους δρόμους στη μικρή μας χώρα; Μπορούν να χαράξουν νέα μονοπάτια, να γίνουν φάροι που θα προσελκύσουν τους Μαγγελάνους των ανοιχτών θαλασσών των οινικών εμπειριών; Ο Δρ. Γιώργος Γερμάνης, χημικός και εδαφολόγος, μπορεί! Μπορεί να χαράξει και νέους δρόμους, αλλά και να κτίσει μια ολόκληρη πόλη μοσχοβολιστή στην οποία καταλήγουν τα ουρανοδρόμια των ειρμών του! Η Μοσχόπολις είναι η πατρίδα των λογισμών του!

Κάπως έτσι, το ταπεινό Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης γίνεται η νέα γη. Γίνεται ο τόπος που σμίγουμε οι μέχρι πρότινος άγνωστοι. Το κάλεσμα. Το κρασί χρωματιστό από τις ψυχές εκείνων που το σμιλεύουν με αρετή και τόλμη. Είναι σπουδαίο αυτό που καταφέρνουν οι οινοποιοί μας. Είναι μαγιά για το ψωμί το αυριανό. Παρθένος τόπος που ξεβλαστίζει αργά για να φανερωθεί περίλαμπρα. Τα μέρη φυτεμένα με όνειρα. Σεβασμός σε κάθε γουλιά κι ένα μεγάλο μπράβο για όλες τις θυσίες τους. Για το κουράγιο τους να πλάθουν ζωή μέσα στις κακουχίες, τις αντιξοότητες των καιρών. Να δημιουργούν με ροζιασμένα χέρια και ελπίδες μετέωρες. Εδώ οι πενιχρές μεγαλοστομίες γονατίζουν. Τέτοιες προσπάθειες μας δυναμώνουν όλους! Μας ενώνουν όλους! Απόψε, θα κατοικήσουμε στην υπέροχη Μοσχόπολη, με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό της. Θα συνομιλήσουμε με τα αστέρια της, θα κεραστούμε ωραίο κρασί, ωραίων ανθρώπων.

 

 

φωτoγραφία: winetaster.gr

 

 

 

Φωτισμένη μοσχό-πολη του 2018

 

Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Μύτη σοβαρού ερυθρού, με υπόσταση, εκτόπισμα και συμπύκνωση. Τονισμένες εντάσεις από πληθώρα αρωμάτων όπως κέδρου, πικρής μαύρης σοκολάτας και τριμμένου γαρίφαλου. Πυκνή μαρμελάδα μύρτιλου και δαμάσκηνου, μαζί με γοητευτικές νότες βιολέτας και φρέσκιας μέντας, σε ένα φόντο πλούσια βοτανικό, με ορυκτό απόηχο. Πληθωρικό στόμα με πάχος, υψηλή αλκοόλη που διαχειρίζεται εύστοχα προσδίδοντας όγκο χωρίς όμως να επιβάλλεται. Η οξύτητα χωνεμένη, εστιασμένη να τέμνει την πληθωρικότητα του γεμάτου σώματος, και οι τανίνες αψεγάδιαστης ποιότητας, χαϊδεύουν με το αέρινο πέρασμά τους τον ουρανίσκο. Υπερώριμο αλλά γευστικό το φρούτο κι εδώ, με ισορροπημένη γλύκα που απορρέει από τη μαρμελαδένια υφή του, το γλυκό δαμάσκηνο, το blueberry και τα μαύρα κεράσια, αναμεμειγμένα με γεύσεις φίνας σοκολάτας, κόκκινου πιπεριού κι ανθικές υπέροχες νύξεις. Επίμονη επίγευση καλής διάρκειας, με το αποτύπωμα της κανέλας, του καρυδιού και της μέντας καθαρό.

Μάλλον είναι λίγοι 18 λόγοι για να δοκιμάσετε όχι απλώς μια μοσχόπολη, μα μια ολόκληρη χαμένη Ατλαντίδα που ανασύρθηκε στη Θεσσαλονίκη! Απόλυτη ισορροπία σε στόμα και μύτη, κρασί αντίληψης και δεξιοτεχνίας. Σπάνιο και έξυπνα επιλεγμένο χαρμάνι. Το βαρέλι χρησιμοποιείται για να αναδείξει το κρασί, χωρίς να αμφιβάλει για τον εαυτό του και πετυχαίνει να συστήσει ένα ρωμαλέο ερυθρό κρασί φαγητού. Αρώματα και γεύσεις δεν καταπιέζονται και εκφράζονται με σαφήνεια και χάρη. Πίνεται ευχάριστα εδώ και τώρα, αλλά και για τα επόμενα 4-5 χρόνια. (91+/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,