Logo
GUIGAL VIGNES DE L’ HOSPICE 2004
31 Μαρ 2021

GUIGAL VIGNES DE L’ HOSPICE 2004

Post by Δημήτρης Βίγλης

FINE WINES

 

Ένα vin de parfum που κλονίζει κάθε αίσθηση, που υποτάσσει και την πιο σκληρή αντίσταση με τον αέρα του ηγέτη. Και η πιο αλέγρα αμφισβήτηση, υποκλίνεται. Το syrah πριν και πάνω από την ποικιλία!

 

Οι λάτρεις του είδους ασφυκτιούν· νιώθουν μια ιδιόμορφη πίεση να περιπαίζει τα μηνίγγια τους, αδυνατώντας να φανταστούν πώς μπορεί το αγαπημένο τους κρασί να ξεγελά τις παρορμήσεις τους. Όποτε νιώθουν την καυτή ανάσα μιας ακόμη χίμαιρας να περιγελά την όποια φαινομενική κατάκτησή τους, σκανδαλίζονται. Ο Guigal δεν είναι γήινος. Για αυτό και η τύχη, μόνο αν εξαντληθεί μπορεί να οδηγήσει μπροστά σε μια από τις δυσεύρετες οινικές καλλονές του. Ακόμη και τότε όμως, όταν μοιάζει να έχει ξοδευτεί και η τελευταία από τις ζωές, απαιτείται ατσάλινη πυγμή για να επιβιώσεις από τις αλχημείες του. Ο δράκος του Ροδανού δεν χαρίζεται. 

Ορισμένες φορές, όσο πλησιάζεις το κρασί, τόσο απομακρύνεται. Γεγονός που δημιουργεί εμμονές για τους ορκισμένους φίλους του. Η εξασφάλιση ενός ποτηριού ενός μεγάλου κρασιού, η συνάντηση με το αντικείμενο του πόθου, μοιάζει σαν να κλείνει στην παλάμη την πολύτιμη πέτρα του σκανδάλου. Τέτοιο είναι το ολομέταξο αυτό Saint-Joseph. Πίσω από τα χρυσά γράμματα του ονόματός του, οι σκιές ολοένα και μεγεθύνονται. Όχι, η φαντασία όσο κι αν καλπάζει, αδυνατεί να συλλάβει τέτοιο μεγαλείο…

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Οι θησαυροί του GUIGAL

 

Υγρός θησαυρός. Απόλυτος ορισμός της μεγαλοπρέπειας. Σε αυτή την κατηγορία, στην κατηγορία των «θησαυρών» του κατατάσσει ο ίδιος ο μεγάλος αυτός δημιουργός αυτό το κρασί αριστείας! Το θρυλικό σπίτι του Guigal, σε αυτές τις εξαιρετικά σπάνιες και ακριβοθώρητες φιάλες του, φυλάσσει ευλαβικά τις πολύτιμες σταγόνες από το καμάρι του! Μια μεγάλη ώρα εκείνη της εμφιάλωσης των θησαυρών του, τότε που τα ρολόγια σταματούν! Αυτά τα κρασιά, παρά την παγκόσμια φήμη τους, μοιάζουν με οινοποιήσεις που δεν απευθύνονται σε κατανάλωση!

Κι αυτό γιατί μέσα στις μονάκριβες αυτές φιάλες, το κρασί είναι μια μεταφορά! Μια έμμεση αναφορά στα υψηλά ιδεώδη της διάσημης περιοχής, μια σταχυολόγηση εμπειριών-γνώσεων-πληροφοριών που αποτελούν τους θεμέλιους λίθους του κάστρου του Ροδανού! Πίσω από μια τέτοια ετικέτα, φαίνονται οι ορδές ετών, οι γενεολογικοί πρόγονοι του κρασιού καθισμένοι γύρω από το μεγάλο τραπέζι της ιστορίας! Η δοκιμή μοιάζει με στέψη! Η στιγμή που το ποτήρι λυγίζει από το βάρος του κρασιού, απαιτεί τουλάχιστον επίγνωση. Η αφομοίωση των ισχυρών συμβολισμών, αποτελεί βασική προϋπόθεση. Μόνο τότε, τα γραφόμενα αυτά μπορεί να φανούν χρήσιμα. Ταπεινά και ειδικά αφιερωμένη αυτή η δοκιμή σε όσους νιώθουν και τον τελευταίο χτύπο της καρδιάς τους να τους κρατά ζωντανούς!

 

Πίσω από μια τέτοια ετικέτα, φαίνονται ορδές ετών, οι γενεολογικοί πρόγονοι του κρασιού καθισμένοι γύρω από το μεγάλο τραπέζι της ιστορίας!

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Βαθύ ρουμπινί χρώμα με γκρενά ανταύγειες. Η επαφή στη μύτη συνοδεύεται από επαναληπτικές αρωματικές ριπές δίχως έλεος! Ο ορισμός της υψηλής έντασης, σαν φορτίο υψηλής τάσης που σπάει και το πιο αξιόπιστο βολτόμετρο! Εθιστική ολόφρεσκη άγρια βιολέτα, αποξηραμένο σύκο και δαμάσκηνο, φλερτάρουν με κρεάτινες αναφορές, prosciutto και αίμα. Ο κατάλογος ατελείωτος, ορίζει κάθε έννοια πολυπλοκότητας. Δεντρολίβανο, ευκάλυπτος, θυμάρι και κέδρος είναι μερικά από αυτά. Συμπαγής μύτη, εκπληκτικής συνοχής κι εξελιγμένη, αναστατώνει τις αισθήσεις με πρόσθετες πινελιές από καφέ, κακάο και πολυτελές δέρμα. Κόβεται η ανάσα. Ένα ζωντανό οινολογικό μνημείο.

Με όσο κουράγιο απομένει, στο στόμα καταρρέει και η τελευταία άμυνα. Εδώ ολοκληρώνεται ένα πρότυπο. Σώμα, οξύτητα και αλκοόλ, απόλυτα ευθυγραμμισμένα σε μέτρια προς υψηλή ένταση. Άψογα ενσωματωμένα και ισορροπημένα μεταξύ τους, με ακρίβεια χιλιοστού και δεξιοτεχνία γλύπτη σμιλευμένα. Βελούδινες τανίνες, ώριμες και αέρινες, χαϊδεύουν με ευγένεια τον ουρανίσκο. Αρκετό ώριμο δαμάσκηνο και φίνα μαύρη βελγική σοκολάτα, με ποτ πουρί, πούδρα εκλεκτού κακάο, οδηγούν σε μακρύ τελείωμα βοτανικό, με το δεντρολίβανο να κυριαρχεί. Συνοχή και συμπύκνωση. Πολυτελές, ολοκληρωμένο, κρασί ράτσας. Δρυς για σεμινάριο. Ένα μεγάλο κρασί που αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τα υπόλοιπα. Ένα κριτήριο αξιολόγησης της ποιότητας. Από απόλυτο εργαλείο, έως και σπουδή για την κορύφωση της οινοποιητικής δημιουργίας. Σεβασμός.

 

Χρόνος δοκιμής: 07/2020

Αξιολόγηση: 97/100

 

PAIRING

Αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο ή τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας!

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , , ,