Logo
ΣΥΝΟΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ
7 Απρ 2021

ΣΥΝΟΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Το κτήμα Σκούρα, ΣΥΝΟΡΟ δημιουργικότητας δε γνωρίζει!

 

Αν υπάρχει ένα κτήμα που φτιάχνει την άνοιξη αν δεν τη βρει, αυτό σίγουρα είναι του πολυμήχανου Κυρίου Σκούρα! Γρήγορα το αντιλαμβάνεται κανείς μόλις τον γνωρίσει.  Άμεσος, κατατοπιστικός και με ένα νεανικό πάθος που διαρκώς ανανεώνεται, καταφέρνει να φανταζόμαστε το κρασί του πολύ πριν το δοκιμάσουμε! Ο χαρισματικός Κύριος Σκούρας δεν μασάει άλλωστε τα λόγια του, αντίστοιχα ποιεί κρασί. Το κρασί είναι η δουλειά του και τη γνωρίζει καλά. Παλιός κρασοποιός περιωπής, απολαυστικός αφηγητής της ιστορίας του κρασιού. Οι γλαφυρές περιγραφές δια στόματος Γιώργου Σκούρα, έχουν σχήματα, χρώματα, εικόνες μεταφορικές. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα της δοκιμής, θαρρείς πως το κρασί ρέει μαζί με τον γάργαρο λόγο του, νόστιμος, ζωηρός, παραστατικός, οξυδερκής και αποφασιστικός ταυτόχρονα. Μετά από αυτή την εισαγωγή, το Σύνορο του δημοφιλούς κτήματος δεν θα μπορούσε να υπονοεί όρια, προφανώς.

Αν το blending ποικιλιών θεωρηθεί πεδίο στοχασμού του οινοποιού, καθώς τότε η πρόκληση αφορά στη βέλτιστη σύνθεση των ποικιλιών και την υπέρβαση των επιμέρους αδυναμιών τους, το ενδιαφέρον ενισχύεται όταν αναφερόμαστε στον Σκούρα, τον δαιμόνιο δημιουργό του Άργους! Εν τοιαύτη περιπτώσει, μέσα από μια τέτοια δουλειά, μπορούμε να επικοινωνήσουμε βαθύτερα με την ιδιοσυγκρασία του δημιουργού, που μας φέρνει πιο κοντά στη σύλληψη των ιδεών του και της ευρύτερης λογικής του. Πιο ελεύθερος οινοποιητικά ο οινοποιός εν συγκρίσει με την αγωνία της απόδοσης μιας μόνο ποικιλίας στον υπερθετικό βαθμό, με το blend φιλοσοφεί! Στο Σύνορό του, ο Σκούρας επιλέγει μια σύνθεση από cabernet franc (40%), merlot (40%) και αγιωργίτικο (20%). Βρέθηκε άραγε το σύνορο του κτήματος Σκούρα;

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

(2014)

Μέτριο προς βαθύ ρουμπινί χρώμα.

Γλυκό καλωσόρισμα στη μύτη με αρώματα ψημένων ώριμων φρούτων, κόκκινων και μαύρων, όπως φραγκοστάφυλου και δαμάσκηνου. Φυτικές αναφορές με νύξεις μέντας σε φόντο ορυκτό. Νότες αλλαντικών. Μπόλικα γλυκά μπαχαρικά με έντονη παρουσία, όπως αρωματικό stick κανέλας, μπαχάρι και απαλή βανίλια, υπονοούν με σαφήνεια την αποφασιστική παρουσία δρυός. Ξηρό το στόμα, με χαρακτηριστική ελαφρά γλύκα όμως, που προσδίδει τόσο η θέρμη του αλκοόλ, όσο και η εξελιγμένη ωριμότητα του κόκκινου κυρίως φρούτου μαρμελαδένιας υφής, όπως της φράουλας και του δαμάσκηνου. Το αγιωργίτικο ακούγεται περισσότερο εδώ. Το θαρραλέο αλκοόλ όμως, ενσωματώνεται όμορφα στο κορμό του κρασιού, και ισορροπεί επιτυχώς με την ανάλογη τονισμένη οξύτητα. Οι δε τανίνες, στα ίδια επίπεδα ποσοτικά με τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία, δηλαδή μέτριες προς υψηλές, εντυπωσιάζουν με την ποιότητά τους. Ώριμες και ευγενικές, εναρμονίζονται με την αίσθηση απαλότητας που χαρακτηρίζει το κρασί συνολικά. Το βαρέλι εδώ δεν κρύβεται, με τις δρύινες αποχρώσεις καθαρές, μαζί με άφθονη βανίλια, κόκκινο πιπέρι, σοκολάτα γάλακτος, αλλά και φίνα ορυκτότητα. Κλείσιμο μακράς επίγευσης που κερδίζει και την τελευταία εντύπωση με την προσήλωση στην ποιότητα γενικότερα. Κρατήστε το 10 χρόνια.

 

Χρόνος δοκιμής: 04/2021

Αξιολόγηση: 90+/100

 

PAIRING

Κερκυραϊκή παστιτσάδα.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,