Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που το εμβληματικό Oddero Barolo 1961 -χρονιά γεννήσεως του τέως προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama- σερβιρίστηκε προς τιμή του σε επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους στην Ιταλία. Εμμέσως, τιμήθηκε και ο ίδιος ο παραγωγός φυσικά, με την επιλογή εκείνη που θα εγγυόταν το απαιτητικό αποτέλεσμα που άρμοζε στην περίσταση. Όσο κι αν η ποικιλία του Nebbiolo κατέχει τα πρωτεία ως προς τη θεαματική αντοχή της στον χρόνο, θεωρητικά έστω, η επιλογή του παραγωγού εκείνου που μπορεί να φανεί αντάξιος μιας τέτοιας συγκυρίας, δεν μπορεί να είναι προφανώς τυχαία.
Κατά τον Giacomo Oddero, το Barolo είναι σαν την 9η συμφωνία του Beethoven. Με το ελαφρύ του φαινομενικά πάτημα, επιβάλλεται ολοκληρωτικά και με μεγαλειώδη στόμφο. Ρομαντικό κι επικό συγχρόνως, μετατρέπει τον λυρισμό σε ατόφια δύναμη. Με ακραίες εναλλαγές που δοκιμάζουν τις αντοχές του δοκιμαστή, κι ατελείωτες ουσιαστικά δυνατότητες που παρέχει η αστείρευτη ενέργεια της χαρισματικής αυτής ποικιλίας, όλα είναι πιθανά. Τα Βarolo που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μεγαλύτερα κρασιά του κόσμου, καταφέρνουν να αποπλανήσουν με τέτοια μαεστρία, έτσι που στιγματίζουν την επαφή ανανεώνοντας τους γευστικούς ορίζοντες, δημιουργώντας πρότυπα.
Το ιστορικό σπίτι των ODDERO ειδικεύεται στο Nebbiolo, καθώς δραστηριοποιείται οινοποιητικά από τα τέλη του 18ου αιώνα! Η συμμαχία με τον χρόνο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη δημιουργία των κρασιών της περιοχής, η διάκριση των οποίων εξαρτάται από τον τρόπο που τον ενσωματώνουν στο κρασί. Η διαχείριση του άυλου αυτού δομικού στοιχείου και συνάμα τόσο καθοριστικού για τη μορφή των κρασιών, αποτελεί πάγια επιταγή της ποικιλίας και διαρκή πρόκληση για τους παραγωγούς. Με δεδομένο αυτό, οι 30 μήνες ωρίμασης του «βασικού» Barolo των Oddero σε αυστριακά και σλαβικά βαρέλια δεν εντυπωσιάζει, καθώς πρόκειται για την ελάχιστη προβλεπόμενη κούρα που απαιτεί μια μεγάλη ντίβα!
ODDERO, η μεγάλη παράδοση του Πιεμόντε / φωτογραφία: winetaster.gr
Barolo παλιάς κοπής
Σπασμένο το χρώμα, μέτριο+ γκρενά με κεραμιδί ανταύγειες και πορτοκαλί νύχι σαν ηλιοβασίλεμα. Η ζωγραφική της εξέλιξης. Ίδιο μοτίβο στη μύτη, με κυρίαρχη την αδυσώπητη γρανιτένια εκφορά του ορυκτού στοιχείου, μαζί με σαφή πισσώδη χροιά και φυσικά, εκείνο το τόσο εκλεκτό δέρμα πολυτελείας που συνηθίζει να φορά ο ευγενής αυτός Ιταλός. Μετά, πατέ μαύρης ελιάς, τα βρεγμένα φύλλα, το λικέρ σοκολάτας, οι μαγειρεμένες φράουλες… και το Nebbiolo αυτό αν και δεν έχει ούτε κατά διάνοια γεράσει, ίσα που έχει μαζέψει τα κοφτερά του νύχια. Στο στόμα το αλμυρό, μετρίου+ όγκου και αντίστοιχης οξύτητας, η δομική νιότη κοντράρεται με τις διάσπαρτες νότες εξέλιξης. Οι δυνατές τανίνες της ποικιλίας αδίστακτες, διατρέχουν με νεύρο τον ουρανίσκο κι επιβάλλονται ως και αγενώς έναντι του μετρημένου φρούτου εδώ. Βιολέτες, μαρμελάδα σταφύλι και πλούσια ορυκτότητα. Όχι μακρά, αλλά επίμονη η επίγευση, τανική σίγουρα, με γοητευτικό οξειδωτικό υπαινιγμό και νότες από καφέ εσπρέσο.
Μπορεί η εν λόγω χρονιά να μην ενδείκνυται για να σερβιριστεί σε αμερικανό πρόεδρο, μπορεί όμως να δώσει την τυπική γεύση του σπουδαίου αυτού σταφυλιού, αν και γλυκόπικρη. Με εμφανή σημάδια κόπωσης, αλλά και απωλειών, παραμένει απολαυστικό αν καταφέρει κανείς να αποδεχτεί τις αντιφάσεις του. Ενώ εκφέρεται ήδη μέσα από την εξελιγμένη του μορφή, η ισχυρή δομική έξαρση δεν κρύβεται. Ακόμη πιο σκληρό στο στόμα, με διάφανο ωστόσο φρούτο σε πτώση και εκτεθειμένη ραχοκοκαλία από ατσάλι, δεν αποτελεί σίγουρα κρασί χαλάρωσης… Δύσκολο και στο ταίριασμα με φαγητό, προτιμήστε ένα ζουμερό φιλέτο μαζί του ή μια ταλιάτα από σενιάν roast beef. Τιμή €48 (90/100)