Logo
KARANIKA EXTRA CUVEE DE RESERVE 2015
18 Δεκ 2019

KARANIKA EXTRA CUVEE DE RESERVE 2015

Post by Δημήτρης Βίγλης

Δίκαια στον «αφρό» της κατηγορίας!

 

Ελληνικό αφρώδες κρασί που κλείνει το μάτι σε μια μεγάλη κυρία της γαλλικής Καμπανίας; Ένδειξη πρωτοφανούς θάρρους, παράτολμη πράξη ή παροιμιώδης αυτοπεποίθηση; Πριν από λίγα χρόνια, μια υπόθεση σαν κι αυτή θα φάνταζε σενάριο προηγμένης φαντασίας. Όσο κι αν καμαρώνουμε για τα επιτεύγματα του ελληνικού κρασιού, οι επιλογές στον τομέα των αφρωδών οίνων είναι σχετικά περιορισμένες. Ο ιδιαιτέρως απαιτητικός αυτός τομέας οινοποίησης έχει ακόμα διευρυμένα περιθώρια ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να στρέφουμε υποχρεωτικά το βλέμμα προς το εξωτερικό, όποτε αναζητούσαμε αντιπροσωπευτικές προτάσεις αυτού του στυλ κρασιού. Όλα αυτά όμως, ως τη στιγμή που το “φαινόμενο Hartman” σάρωσε τη βόρεια Ελλάδα!

Laurens Hartman: αυτόν τον άνθρωπο τον συμπαθεί κανείς ακόμα κι αν δεν τον γνωρίζει προσωπικά. Είναι γιατί τολμά να διεκδικεί αποφασιστικά το όνειρό του χωρίς συμβιβασμούς ή γιατί ρισκάρει και πειραματίζεται διαρκώς υπακούοντας μόνο στο ένστικτό του; Oι λόγοι είναι πολλοί για να ανακαλύψει κανείς έναν πραγματικό ranger του Αμυνταίου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ελληνοολλανδός και η σύζυγός του Annette εγκατέλειψαν συνειδητά μια καθόλα στρωμένη ζωή στην Ολλανδία, για να επιχειρήσουν ένα κανονικό salto mortale στην πατρίδα μας. Σε μια εποχή που η χώρα μας δοκιμαζόταν από την οικονομική αστάθεια, το γενναίο ζευγάρι ίδρυε το ονομαστό πια domaine karanika. Κι επειδή «η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς», κατάφεραν το αδιανόητο. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, όταν πέτυχαν να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους specialists παραγωγούς της κατηγορίας των sparkling wines διεθνώς, με έμφαση στην παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης. Laurens, Annette, chapeau!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Όψη ωχρού λεμονί χρώματος με επίμονο αφρισμό. Μύτη έντονη και κομψή. Τα αρώματα φρέσκων πυρηνόκαρπων φρούτων όπως του τραγανού ροδάκινου και βερίκοκου, συναντούν αρώματα από φλούδες γκρέιπφρουτ, αμυγδάλου, λευκού πιπεριού και φρεσκοκομμένων μανιταριών. Αυτά πλαισιώνονται περίτεχνα από φίνες οξειδωτικές και ζωικές νύξεις, αλλά και από λευκή σοκολάτα, καπνό και φουντούκι. Στόμα ξηρό, ελαφρύ, αλμυρό, υψηλής οξύτητας και με ντελικάτη mousse. Κι εδώ οι τονισμένες εντάσεις υποστηρίζονται από γεύσεις φρέσκου κίτρου και ροδάκινου, καπνιστών ξηρών καρπών, λευκών ανθέων, κόρας ψωμιού και ζύμης, που καταλήγουν σε επίμονη λεμονάτη επίγευση με νότες φρέσκου αμυγδάλου.

Ένα αφρώδες κρασί διεθνούς κλάσης, με εκρηκτικό ταμπεραμέντο που είναι αδύνατο να μην κλέψει τις εντυπώσεις όποτε κι αν σερβιριστεί. Διακρίνεται για τη φινέτσα του, που υποστηρίζεται όμως από ανάλογη πολυπλοκότητα, έτσι που να ισορροπεί προτείνοντας ένα δυναμικό σύνολο που εκπλήσσει συνεχώς τον ουρανίσκο. Το φρούριο της Champagne έπεσε!

 

Χρόνος δοκιμής: 12/2019

Αξιολόγηση: 91/100

 

PAIRING

Αλμυρή τάρτα καπνιστού σολομού.

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,