Logo
ENVINATE LA SANTA DE URSULA 2020
27 Μαρ 2024

ENVINATE LA SANTA DE URSULA 2020

Post by Δημήτρης Βίγλης

Κρασί που απαιτεί χρόνο για να το συνηθίσεις. Για την ακρίβεια, δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο, μιας και η συνήθεια όχι απλώς δεν του ταιριάζει, ούτε του αξίζει βεβαίως! Αν πάλι μπορείτε να συνηθίσετε να πίνετε το κρασί σας καταμεσής ανεμοθύελλας, αυτό το ερυθρό είναι για σας! Το envinate, που ηχεί σαν ονομασία υπερόπλου μαζικής καταστροφής βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, μπορεί με άνεση να εξολοθρεύσει τον ανυποψίαστο ουρανίσκο! Αρκεί ένα εξαιρετικά σπάνιο χαρμάνι από Listán Negro, Negramoll και Listán Blanco, να μας κάνει να παραμιλάμε…στα Ισπανικά! 

Εξωτικό κι αιχμηρό ερυθρό, αξιοσημείωτης ενέργειας, απόλυτα ιδιοσυγκρασιακό σε βαθμό ασυγχώρητο, δημιουργείται από επαναστατημένους οινοποιούς, αποκλειστικά για σκληροπυρηνικούς ουρανίσκους! Δύσκολα ταξινομείται, δύσκολα τιθασεύεται, ανήκει σε μια κατηγορία από μόνο του! Η δοκιμή αντιστοιχεί περισσότερο σε απόπειρα ερμηνείας ενός φυσικού φαινομένου που ξεσπά αιφνιδίως, παρά σε μια οινική δημιουργία προορισμένη να εκδηλώσει το ανταριασμένο μένος της στο ποτήρι. Εξού και οι αποστάσεις από κάθετί αναμενόμενο και οικείο. 

Ερυθρά σαν το La Santa, με οριακό χαρακτήρα, μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τον προσδιορισμό του ποιοτικού οίνου χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις. Τέτοια οινοποιημένη πρώτη ύλη αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα διαχείρισης, καθώς αποκαλύπτει τη σημασία της εξυγίανσης του καρπού στην επίτευξη της πολυπόθητης φινέτσας που πολλοί ευαγγελίζονται, λίγοι όμως καταφέρνουν να υλοποιήσουν. Εκτός αυτού, η δοκιμή τέτοιων κρασιών αναπτύσσει κι εκπαιδεύει τον ουρανίσκο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της αντίληψης περί ποιότητας και στην εξοικείωση με τα απαιτητικά χαρακτηριστικά που τη συνοδεύουν.

 

Εξωτικό κι αιχμηρό ερυθρό, αξιοσημείωτης ενέργειας, απόλυτα ιδιοσυγκρασιακό σε βαθμό ασυγχώρητο, δημιουργείται από επαναστατημένους οινοποιούς, αποκλειστικά για σκληροπυρηνικούς ουρανίσκους!

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Ακροβασία δίχως δίχτυ

 

Φωτεινό πορφυρό χρώμα μέτριας έντασης, θολό και μυστηριακό. Θαλασσινή αύρα, εκλεκτό δέρμα, μαύρο φρέσκο τριμμένο πιπέρι, ολάνθιστα ζουμπούλια και θυμάρια, μαζί με έντονα ολόφρεσκα κατακόκκινα φρούτα του δάσους όπως goji berries, cranberries και αγριοκέρασα. Ορυκτό φόντο και γοητευτικές αναγωγικές νύξεις. Ελαφρύ στόμα χαμηλής αλκοόλης, που ρεφάρει την έλλειψη όγκου από τη βελούδινη υφή που αποκτά από τις οινολάσπες. Αγριοφράουλες, γιασεμί και αλατισμένα ορυκτά οι γεύσεις. Διαπεραστική, ηλεκτροφόρα οξύτητα υψηλής έντασης και μόνο, και άφθονη αλμύρα να μουδιάζει το στόμα σαν πλύσεις με θαλασσινό νερό. Οι μέτριες+ τανίνες αρκετά ζωηρές αλλά ποιοτικές, αποζητούν ωστόσο περισσότερο φρούτο για να επενδυθούν λόγω της ακραίας δομής, και για να αποφευχθεί η φανερή ροπή προς τη μοιραία αυστηρότητα. Επίμονη, πικάντικη και βοτανική επίγευση, που ξεσηκώνει ως και φρέσκο δεντρολίβανο αν αεριστεί το στόμα, εξωθούμενη βιαίως σχεδόν και με κυκλικές κινήσεις ανατροφοδότησης από τα μανιασμένα κύματα ενός φαντασιακού τερουάρ, σχεδόν εξωπραγματικού. Δεν απολαμβάνεται, βιώνεται. Εδώ και τώρα. Τιμή: €33.50 (93/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , ,