Logo
BOUTARI GRANDE RESERVE 2010
15 Μάι 2024

BOUTARI GRANDE RESERVE 2010

Post by Δημήτρης Βίγλης

ΌΣΕΣ τιμές και αν αποδοθούν στο ξινόμαυρο, πάντα θα του οφείλουμε. Τόσα αφιερώματα κι όμως, πάντα θα υπολείπεται η ιδανική έκταση της αναφοράς που του αξίζει. Μια ποικιλία αέρινη και ταυτόχρονα ατσάλινης κράσης, με αντιθέσεις τέτοιες -κυρίως στη νεότητά της- που προκαλούν, ενίοτε προβληματίζουν, αλλά και γοητεύουν κεραυνοβόλα! Η ακατανίκητη αυτή ιδιοσυγκρασία, που καθιστά συχνά απαιτητική την επαφή, ίσως να ευθύνεται για την καθυστέρηση στη διάδοση της ποικιλίας ευρέως και ταχέως. Ίσως η διαχείρισή της ως τώρα να μην επέτρεπε την καθιέρωσή της στον βαθμό που της αναλογεί. Ίσως πάλι, να επωμίζεται τις συνέπειες της ίδιας της της υπεροχής. Όπως και να έχει, δεν έπαψε ποτέ να εκπλήσσει με τα σπάνια χαρίσματά της, τόσο τους υπομονετικούς, όσο και τους θαρραλέους λάτρεις της. Το GRANDE RESERVE ΜΠΟΥΤΑΡΗ 2010, στυλοβάτης του ξινόμαυρου, ώριμο και πλήρες, αφηγείται την ιστορία της επιτυχίας του.

 

 

Διαχρονική υπεροχή

 

Το παραδοσιακό στυλ της κραταιάς και βαρυσήμαντης ερυθρής κορωνίδας του εθνικού καταλόγου μας, οφείλεται αναμφίβολα στον οίκο Μπουτάρη. Στο «κάστρο» της μεγάλης οικογένειας, στα κιτάπια της ιστορικής οινοθήκης, φυλάσσεται ευλαβικά η επιτυχημένη συνταγή της χαρακτηριστικής οινοποίησης που ξεχωρίζει ευκρινώς ανάμεσα σε άλλες. Η κατεύθυνση αφορούσε ανέκαθεν την απόδοση της ποικιλίας βάσει ευρωπαϊκών προτύπων, αμιγώς παλαιοκοσμίτικης αντίληψης οινοποίηση, που εστίαζε στην ανάδειξη της φινέτσας μεν, μέσα όμως από έναν σκληροτράχηλο χαρακτήρα δε, βασική προϋπόθεση που θα εξασφάλιζε την πολυπόθητη μακρά παλαίωση. Αν η Νάουσα αποτελεί τη «μητρόπολη» του ξινόμαυρου, το Grande Reserve της Boutari, αποτελεί το ακροπύργιό της! Άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, ατόφια έκφραση του terroir, διαχρονικός πρεσβευτής της ποικιλίας, συνεχίζει αδιάκοπα να υπερασπίζεται τα ιδεώδη της παλιάς σχολής με το σθένος του σημαιοφόρου!

 

 

Επιτομή κλασικότητας / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Grande… επιδόσεις!

 

Βαθύ ρουμπινί χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Έντονη μύτη, αναμενόμενα οξειδωτική, στα λογικά πλαίσια της εξέλιξης, που σφύζει από εξωστρέφεια, με πλήθος αρωμάτων από λιβάνι, υπερπολυτελές δέρμα και tobacco, πελτέ τομάτας, θυμάρι, αποξηραμένη βιολέτα, νωπά φύλλα, μαρμελάδα δαμάσκηνο και διάχυτη ορυκτότητα. Μετρίου+ όγκου και οξύτητας ανάλογης, τέλεια ενσωματωμένης. Υπέροχες, φιλικές τανίνες που έχουν διανύσει μεγάλο κομμάτι της διαδρομής τους, χωνεμένες. Υψηλής έντασης ξηρό στόμα, με γεύσεις κέδρου, λιαστής τομάτας, μαρμελάδας φράουλας, φύλλων μαύρου τσαγιού και καρύκευση γλυκιάς κανέλας. Βοτανικό και ανθικό περιβάλλον βιολέτας, με γοητευτικές νύξεις πευκόμελου και πολύτιμου σανδαλόξυλου. Μακρά, γήινη επίγευση κόκκινου πιπεριού, πολυτελούς σοκολάτας και δενδρολίβανου, με ίχνη από καφέ.

Τεχνική αρτιότητα, ισορροπία και αξιοπιστία. Προφανής πολυπλοκότητα. Τέλεια ενσωματωμένοι όλοι ανεξαιρέτως οι δομικοί παράγοντες με την αρωγή του χρόνου, σε ένα συμπαγές κρασί που έχει βρει το νόημα της ύπαρξής του και αγκαλιάζει τη χρήση δρυός ανεπιφύλακτα. Κι ενώ το τελευταίο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σημαντική αντίφαση που θα ανέτρεπε λεπτές ισορροπίες σε βάθος χρόνου, η παρουσία ξύλου υποβόσκει συνοδευτικά και κατανέμεται δίκαια στον όγκο του κρασιού, χωρίς εξάρσεις και παραφωνίες. Ένα ξινόμαυρο, που στη παρούσα φάση του θα έφερνε σε δύσκολη θέση και το πιο καλοφτιαγμένο Barolo! Πίνεται ευχάριστα τώρα, αλλά και μετά από 2-3 χρόνια. Τιμή: άγνωστη (93/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,