Logo
AMATRICIANA & ΚΡΑΣΙ
29 Ιούλ 2020

AMATRICIANA & ΚΡΑΣΙ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Όταν επιθυμούμε πλούσια γεύση, γρήγορα αλλά εγγυημένα νόστιμα, μιλάμε άπταιστα ιταλικά! Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως η ιταλική κουζίνα έχει κατακτήσει διεθνώς τους ουρανίσκους των απανταχού εραστών του καλού φαγητού. Κάθε ρέκτης που σέβεται τον εαυτό του, ο οποίος βυθίζει το πιρούνι του σε μια «σπείρα» από άψογα βρασμένα spaghetti, διατρέχει τον κίνδυνο να χαθεί στο κέντρο της δύνης της. Εκεί ακριβώς μπορεί να οδηγήσει μια κολασμένα απολαυστική Amatriciana, αν εκτελεστεί σωστά. Η συγκίνηση καραδοκεί!

Απλά ναι, πρόχειρα ποτέ! Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα γενικό motto που να αντιπροσωπεύει την παράδοση της ιταλικής κουζίνας. Η λιτότητα των θρυλικών πιάτων της, δεν θα πρέπει να υποτιμάται επ ουδενί, να παρεξηγείται ή να απλοποιείται ατυχώς. Αντιθέτως, επειδή τα υλικά είναι μετρημένα, επιλεγμένα έξυπνα και απόλυτα δεμένα στη συνταγή, απαιτείται ακρίβεια. Η τελευταία εξασφαλίζεται τόσο από την επιλογή των αυθεντικών υλικών, όσο και από την ευλαβική τήρηση του ενδεδειγμένου τελετουργικού της εκτέλεσης της συνταγής.

Η Amatriciana, εμβληματικό πιάτο της ρωμαϊκής παράδοσης, είναι και από τα πιο νόστιμα! Η αρωματική σάλτσα από φρέσκιες τομάτες, συναντά το καπνιστό λάδι από την υπέροχη σοταρισμένη guanciale (χοιρινό μάγουλο) και το πικάντικο pecorino romano, ενσωματωμένα όλα σε κορυφαίας ποιότητας pasta (bucatini). Ένα πιάτο που ταιριάζει άψογα στην ελληνική καθημερινή πρακτική, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όποτε μπορεί να βρει κανείς εύκολα νόστιμες αρωματικές τομάτες, όλο φρεσκάδα και γεύση! Αλλά και γιατί δεν απαιτείται χρόνος, καμία επίπονη ή δαπανηρή προετοιμασία και είναι πιάτο που λατρεύουν όλοι ανεξαιρέτως, μικροί και μεγάλοι!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Ο ρόλος του ζυμαρικού

 

Πολλές φορές, επιλέγουμε τα ζυμαρικά της αρεσκείας μας για να εντάξουμε σε μια από τις αγαπημένες μας συνταγές. Στην Ιταλία όμως η παράδοση είναι ξεκάθαρη: κάθε συνταγή έχει το ζυμαρικό της. Αυτό σημαίνει πως το γούστο εκπαιδεύεται από τη λογική της παράδοσης και όχι αυθαίρετα. Το σχήμα των ζυμαρικών και η μορφή τους εν γένει, προκύπτουν από τις ανάγκες της εκάστοτε συνταγής.

Τα είδη των ζυμαρικών δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ποικίλες μαγειρικές ανάγκες και όχι μόνο για να ευχαριστούν το μάτι ή για άλλους διακοσμητικούς λόγους. Τα κριτήρια ποικίλουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η επιλογή του είδους της pasta, εξαρτάται από τη διατήρηση της επιθυμητής αναλογίας με τη σάλτσα, την πρόσφυση, αλλά και αναλόγως των υλικών που προστίθενται σε αυτή. Κύριο ζητούμενο αποτελεί η τήρηση των ισορροπιών, όλα να δένουν σε μια μπουκιά και να μην ξεχωρίζουν στο πιάτο. Για την Amatriciana, το ενδεδειγμένο ζυμαρικό είναι τα bucatini όπως απεικονίζονται ακολούθως.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Πώς διαλέγουμε κρασί

 

Αφού λοιπόν τελείωσε η «μάχη» της κουζίνας, τα πιάτα γέμισαν και αχνίζουν στο τραπέζι μας, ερχόμαστε και στην επόμενη (λογική) ερώτηση: τι θα πιούμε; Και για να έχει ενδιαφέρον αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να ακολουθείται από το ανάλογο σκεπτικό. Οπότε, δεν έχει νόημα να πιούμε για να δικαιωθούμε, αλλά για να ευχαριστηθούμε. Τόσο απλά και τόσο κατανοητά.

Η τεχνική συνδυασμού φαγητού – κρασιού αφορά πάντα κάθε πιάτο ξεχωριστά και ακολουθεί κανόνες που στόχο έχουν την ανάδειξη της συνολικής εμπειρίας μας. Τι κρασί θα επιλέξουμε λοιπόν για να συντροφεύσει το εμβληματικό αυτό πιάτο; Αρχικά, χρειαζόμαστε κρασί με στοιχειώδη όγκο για να εναρμονιστεί με εκείνον της pasta. Εν συνεχεία, φρουτώδη αλλά και φυτικό χαρακτήρα που επιζητά η έντονη σάλτσα που πρωταγωνιστεί άλλωστε. Τέλος, χρήσιμη θα ήταν και η παρουσία στο κρασί μας ελαφρώς πικάντικου χαρακτήρα, στοιχείο που θα τονιζόταν από χρήση διακριτικής δρυός στην ωρίμαση του. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες επιλογές όμορφων δομημένων ροζέ και φινετσάτων ερυθρών κρασιών που θα επιλέγαμε για να παντρέψουμε με την Amatriciana της καρδιάς μας! Και καλή μας όρεξη!

 

 

 

EDITOR’S CHOICE │ΡΟΖΕ

 

Σκούρας PEPLO / Αγιωργίτικο-syrah-μαυροφίλερο

Μοσχόπολις 8 / ξινόμαυρο-syrah

Θυμιόπουλος / Rose de Xinomavro

 

 

 

EDITOR’S CHOICE │ΕΡΥΘΡΑ

 

Οικογένεια Γκιρλέμη μαυρούδι

Μαρκόγιαννη ΤΡΙΤΩΝ μαυροδάφνη

Oenops λημνιώνα

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,