Logo
ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ (2017)
15 Ιούλ 2020

ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΡΗ (2017)

Post by Δημήτρης Βίγλης

Αινιγματικό μοσχοφίλερο για πολλούς, για όσους όμως γνωρίζουν καλά το όνομα Boutari, μια νέα οινοποίηση εκ μέρους του, δεν είναι ποτέ τυχαία. Το Οροπέδιο υπήρξε μελετημένη κίνηση όπως απέδειξε ο χρόνος, με αμιγώς δική του ξεχωριστή θέση στη θαυμαστή γκάμα του παραγωγού, η οποία χαρακτηρίζεται τουλάχιστον πλήρης. Το οροπέδιο, ως φυσικό επακόλουθο μιας εταιρίας που στοχεύει ψηλά, είναι το μοσχοφίλερο που αποκαλύπτει μια νέα διάσταση της δημοφιλούς ποικιλίας.

Η διαφοροποίηση αυτής της έκφρασης του μοσχοφίλερου από την αρχή, υπήρξε πιθανώς και ο λόγος που το διέκρινε ποικιλοτρόπως. Η απόκλιση από τη συνηθισμένη προσέγγιση εμφανής, καθώς εστίαζε με τόλμη στη δημιουργία ενός «εγκεφαλικού» κρασιού σε σχέση με την καθιερωμένη και συμβατική αρωματική του εικόνα. Συνεπώς, δεν υπήρξε ποτέ το εύκολο εκείνο κρασί που συνδεόταν με την προβλέψιμη απόδοση της ποικιλίας. Αντιθέτως, το οροπέδιο είναι ένα απαιτητικό λευκό κρασί με διαλεχτά γονίδια, που στοχεύει στο σκεπτόμενο λάτρη των λευκών κρασιών, ο οποίος αναζητά το terroir μέσα στο ποτήρι του, πέρα από τη χάρη και τη φινέτσα.

Ο χρόνος έδειξε. Ενώ το μέσο μοσχοφίλερο με τα λεπτά κι ευαίσθητα αρώματα του πίνεται φρέσκο, το οροπέδιο θα αδικούταν. Με σταφύλια από υψόμετρο 650 μέτρων, το οροπέδιο ωριμάζει σε άλλους χρόνους, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες εξασφαλίζουν φρεσκάδα φρούτου. Σαν ένα ντροπαλό Chablis στο ποτήρι, προκαλεί ευχάριστα με το ξεχωριστό προφίλ του. Στα τρία του χρόνια κι ακόμη φρέσκο, δείχνει πως ο χρόνος όχι μόνο δε φοβίζει αυτό το μοσχοφίλερο, αλλά θα μας συστήνει ολοένα κι ένα διαφορετικό κρασί εν καιρώ!

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Ωχρό λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες.

Μέτριας έντασης μύτη, με καπνιστά ορυκτά, δρύινες πινελιές, άγρια ρίγανη, πράσινο τσάι, τραγανό πράσινο μήλο και ολόφρεσκο ροδάκινο.

Ξηρό κι ελαφρύ στο στόμα, με κοφτερή υψηλή οξύτητα και μέτριας έντασης φρούτο. Διακρίνονται γεύσεις από lime, άγουρο αχλάδι, φρέσκο γκρέιπφρουτ, βρεγμένα βότσαλα, καπνός και φυτικές νύξεις. Μέτριας διάρκειας αυστηρή γραμμική επίγευση που κυριαρχούν τα άνθη λεμονιάς.

Τετράγωνο, λιτό, αιχμηρό μοσχοφίλερο. Κρασί σπουδής, υπό την έννοια ότι διευρύνει τα ήδη γνωστά όρια της ποικιλίας, αναζητώντας το terroir που θα προσφέρει την απόδοση εκείνη που θα το καταστήσει γαστρονομικό κρασί. Θεαματική αντοχή στο χρόνο, που ενισχύεται από τις καλλιεργητικές επιλογές. Το γνωστό αρωματικό προφίλ της ποικιλίας περιορίζεται εδώ, με τη βαρύτητα να δίνεται στην ανάδειξη της μέσα από το διαλεχτό μικροκλίμα. Έτσι προκύπτει ένα σύνολο που προσδοκά την εξέλιξή του στο χρόνο, το χαρακτηρίζει η ακρίβεια, η καθαρότητα και η αποτύπωση του terroir. Συντηρημένο σωστά, η τετραετία του ταιριάζει ιδανικά!

 

Χρόνος δοκιμής: 07/2020

Αξιολόγηση: 89/100

 

PAIRING

Πράσινες σαλάτες, τηγανητά μικρά ψάρια.

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,