Logo
ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ ΛΗΜΝΙΩΝΑ 2013
11 Μαρ 2020

ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ ΛΗΜΝΙΩΝΑ 2013

Post by Δημήτρης Βίγλης

Τύχη αγαθή και ώρα ευλογημένη όταν ο Χρήστος Ζαφειράκης συναντήθηκε με την ποικιλία λημνιώνα. Πρωτεργάτης της ανάδειξης της, ήξερε από την αρχή πως αυτό είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν είναι από μόνο του αρκετό. Αν και νέος οινολόγος, ώριμος και συγκροτημένος, με οινολογικές αρχές και πίστη στο κρασί, που τόσο χρειαζόταν η αφανής ως τότε ποικιλία. Μεγαλωμένος στον τόπο των κρασιών του, φαίνεται πως διαμόρφωσε από νωρίς άποψη με φυσικό τρόπο. Με το πλεονέκτημα εκείνων που ζουν τη γη τους, η επιλογή του δεν θα μπορούσε να είναι άλλη. Ο Ζαφειράκης όμως δεν θα έμενε στο προφανές. Με σπουδές, πρακτική και εμπειρίες από σημαντικά οινοποιεία της Ιταλίας, επέστρεψε αποφασισμένος να εκφράσει το προσωπικό του οινολογικό ιδίωμα.

Με ορμητήριο την ιστορική τοποθεσία του Παλαιόμυλου Τυρνάβου, εστίασε σε αυτό που τον εξέφραζε περισσότερο: τα κρασιά του ήθελε να φέρουν την σφραγίδα της γης, “το μοναδικό στοιχείο που δεν αντιγράφεται”, όπως δηλώνει ο ίδιος εύστοχα κατά καιρούς. Μεστός και με ξεκάθαρη εικόνα, υπήρξε ο προπομπός στυλιζαρισμένων κρασιών εκλεπτυσμένης αισθητικής κι ευγενούς προσέγγισης. Με τον τρόπο αυτό, συνέβαλλε στην εξέλιξη της ευρύτερης οινοποιητικής προσέγγισης για τα δεδομένα της εποχής, συστήνοντας μια φρέσκια οπτική και διαφορετική αισθητική, θεμελιώνοντας τη λημνιώνα του αύριο.

Με πρώτη παραγωγή λημνιώνας μόλις το 2008, μιλάμε ακόμα για ένα “νέο” κρασί. Ένα κρασί που αξίζει να το παρακολουθούμε, καθώς σιγά-σιγά βρίσκει το δρόμο του. Στα πλαίσια αυτής της ανάγνωσης επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εμφιάλωση. Ετικέτα με σχετική ωριμότητα, που να πληροφορεί σχετικά με την εξέλιξή της, και να συνεισφέρει στη γενικότερη αντίληψη για την αξία της. Λημνιώνα Ζαφειράκη 2013.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα. Πικάντικη και μπαχαρένια μύτη, με αρωματικές εντάσεις από μπόλικο μαυροπίπερο, πίσσα, καπνό, ευκάλυπτο, μαγειρεμένο μαύρο βατόμουρο και δαμάσκηνο. Στόμα ξηρό, μετρίου όγκου, αλλά τονισμένης οξύτητας. Αισθητή γλυκύτητα, με φρούτο που κοκκινίζει εδώ, μαγειρεμένη φράουλα, ανθικές πινελιές και γλυκά μπαχαρικά όπως γλυκόριζα. Διακριτικές τανίνες, εξαιρετικής υφής. Συγκρατημένο το τελείωμα, με μέτριας διάρκειας επίγευση, ελαφρώς αγουρωπή.

Ένα κρασί που πίνεται τώρα, αλλά και νωρίτερα. Η δομή του συνηγορεί σε αυτό. Όπως μας συστήνεται, η πενταετία είναι ένας ασφαλής χρόνος για κατανάλωση. Πέρα από αυτό, πρόκειται για ένα κρασί ιδιαίτερου αρωματικού προφίλ, brutal και rustique. Χειμωνιάτικο ερυθρό, που επιζητεί μαριναρισμένα ψητά κρεατικά καπνισμένα στο barbeque.

 

Χρόνος δοκιμής: 03/2020

Αξιολόγηση: 88/100

 

PAIRING

Ψητές πανσέτες & ribs με BBQ sauce.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,