Logo
Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΟΥ ΣΙΓΑΛΑ
18 Μαρ 2020

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΟΥ ΣΙΓΑΛΑ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Με αφορμή την ανακοίνωση της εξαγοράς του εμβληματικού κτήματος Σιγάλα από τον επιφανή εφοπλιστή κ. Θανάση Μαρτίνο, δοκιμάζουμε τιμής ένεκεν την Σαντορίνη που ανέδειξε τον Πάρι Σιγάλα σε ένα εγχώριο, και όχι μόνο, φαινόμενο.

 

Εκεί που ο γνωστός κόσμος παύει, ο κόσμος της Σαντορίνης ανατέλλει! Εκεί όπου μια πρωτόγνωρη ενέργεια επαναπροσδιορίζει καθετί γνωστό εκ νέου, εκεί, στην ξελογιάστρα Οία, ο Πάρις Σιγάλας στήριξε κάποτε το βλέμμα του. Κι αυτό που είδε, με τρόπο υπερβατικό και εμπνευσμένο, έμελλε να αποδειχθεί ένα είδος νέας όρασης. Νέα, φρέσκια γνώση θα ξεπηδούσε από τους χάρτες των ανακαλύψεών του, με τα οράματά του να τον οδηγούν αλάνθαστα στην απόλυτη επιτυχία. Σύντομα η οινική Ελλάδα θα τον γνώριζε με το μικρό του όνομα.

Στην Οία ή άνω μεριά, στο βόρειο άκρο της πολύφημης νήσου, εκεί που το ηλιοβασίλεμα αγγίζει σχεδόν το βλέμμα, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μνήμη, εκεί ο Σιγάλας έχτισε την οινική του γωνιά. Και από εκεί έμελλε να γράψει ιστορία. Ο άνθρωπος που αφουγκράστηκε τον σαντορινιό αμπελώνα τόσο προσεκτικά σαν να του εξομολογείται, έκλεισε σε μια φιάλη την πνοή του νησιού. Ανήκει αναμφίβολα σε εκείνους που ανέδειξαν το ασύρτικο σε κρασί παγκόσμιας κλάσης.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

Νέα εποχή

 

Η ιστορία όμως δεν υπήρξε ποτέ στατική, κάνει κύκλους, αρέσκεται στην αλλαγή που αναπόφευκτα επιφέρει η κίνηση των πραγμάτων. Ό,τι δεν αλλάζει και δεν εξελίσσεται, είναι καταδικασμένο να αφανίζεται. Βάσει των πρόσφατων μεταβολών, ο κ. Μαρτίνος κατέχει πλέον το πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο του κτήματος. Τη διοίκηση του αναλαμβάνει η έμπειρη ομάδα της εταιρίας Κυρ-Γιάννη, ενώ ο σημαντικός Πάρις Σιγάλας παραμένει ο οινοποιός και πρόεδρος του Δ/Σ του νέου σχήματος. Το κτήμα φαίνεται να μπαίνει σε νέα εποχή, διατηρώντας με συνέπεια τις αρχές του, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα λαμπρό μέλλον. Με αφορμή των νέων δεδομένων, επιλέξαμε μια ώριμη εκδοχή του ιστορικού ασύρτικου Σιγάλα, εσοδείας 2013, σε μια γευσιγνωσία που συνοδεύεται από τις ευχές μας για καλά ταξίδια, ανοιχτούς ορίζοντες και ακόμη μεγαλύτερες μελλοντικές επιτυχίες.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΔΟΚΙΜΗ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΣΙΓΑΛΑ 2013

 

Μέτριας έντασης λεμονί χρώμα με χρυσές ανταύγειες. Μύτη τονισμένων εντάσεων, χαρακτηριστικά ορυκτή, με άφθονη κιμωλία, petrol και ιώδιο. Ακολουθούν φίνα αρώματα από άνθη πορτοκαλιάς, φλούδες ώριμου κίτρου, κυδωνιού, γκρέιπφρουτ και φρέσκου ανανά. Περάσματα από λευκό πιπέρι και χαμομήλι συμπληρώνουν το μπουκέτο. Ξηρό στο στόμα, γεμάτο, με άφθονη αλκοόλη – πλην καλά ενσωματωμένης – που κοντράρει με την υψηλή οξύτητα. Καλές εντάσεις κι εδώ, με ευχάριστες γεύσεις εσπεριδοειδών, όπως ώριμου γλυκολέμονου, μαρμελάδας πορτοκαλιού, αλλά και κομπόστας ανανά. Πλούσια ορυκτή έκφραση, με ενδιαφέρουσες φυτικές νύξεις όπως του άνηθου. Επίμονη επίγευση με διάρκεια, που κυριαρχείται από φρέσκα εσπεριδοειδή και γκρέιπφρουτ. Ασύρτικο ηλικίας επτά ετών και μόλις που “ανοίγει”, με αχνά σημάδια εξέλιξης. Ένα λευκό κρασί που μόνο ως λευκό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άνετα φθάνει τη δεκαετία και μπορεί κανείς να το απολαύσει και πέραν αυτής. Λευκό κρασί κάβας.

 

Χρόνος δοκιμής: 03/2020

Αξιολόγηση: 91/100

 

PAIRING

Ψητό καλαμάρι σχάρας, με λαδολέμονο πορτοκαλιού.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,