Logo
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ APERITIVO
21 Μάι 2019

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ APERITIVO

Post by Δημήτρης Βίγλης

Μπορεί οι Ιταλοί να έχουν το όνομα, εμείς όμως έχουμε τη χάρη! Ο λόγος για τη γνωστή συνήθεια του aperitivo, της τέχνης δηλαδή να προετοιμάζουμε τον ουρανίσκο μας πριν τα γεύματα. Πρόκειται για μια ιεροτελεστία που αναδεικνύει την αγάπη μας για τη ζωή και τη θέλησή μας να γευτούμε την ομορφιά αλλά και τη δύναμη της στιγμής. Απαραίτητη προϋπόθεση η καλή παρέα, τα φιλικά πειράγματα και τα χαμόγελα που μιλούν από μόνα τους. Ως ανοιχτός λαός που είμαστε, εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας, κερνάμε και αγαπάμε να συζητάμε. Αυτό είναι το ελληνικό aperitivo. Από τι μπορεί να αποτελείται;

 

 

ΕΚΔΟΧΗ 1η│Aperitivo verde

 

Aperitivo verde ή πράσινο aperitivo. Η ουσία ενός aperitivo είναι η ταχύτητα, ελάχιστη ως μηδαμινή προετοιμασία καθότι ο διαθέσιμος χρόνος είναι συνήθως περιορισμένος ή συγκεκριμένος. Στην εκδοχή αυτή προτιμούμε μεζέδες που βρίσκουμε εύκολα και μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα είτε με δροσερά λευκά κρασιά, είτε με φινετσάτα αποστάγματα. Ομελέτες με σπαράγγια, ψητές πράσινες πιπεριές στο ξύδι, πράσινες ελιές με λεμόνι και κόλιανδρο, αγγουράκια τουρσί, μαιντανοσαλάτες, λεμονάτες σαλάτες λαχανικών καθώς και αρωματικές χορτόπιτες είναι ό,τι πρέπει. Συνδυάζουμε αρωματικά μοσχοφίλερα, σαββατιανά, τραγανούς ροδίτες αλλά και ιδιαίτερες ρετσίνες. Ιδανική συντροφιά και τα ποιοτικά λευκά αποστάγματα σταφυλιού με έμφαση στα αρωματικά από μοσχάτο αλλά και από φραγκόσυκο.

 

 

ΕΚΔΟΧΗ 2η │Αperitivo Artigianale

 

Μεράκι και πάθος είναι τα βασικά συστατικά εδώ. Η πολυτελέστερη εκδοχή θέλει τρυφερή λακέρδα, καπνιστό σκουμπρί, φίνα μους από αυγά ψαριών και γαύρο μαρινάτο. Συνέχεια με εκλεκτό και κρεάτινο ελληνικό προσούτο Ευρυτανίας, μυκονιάτικη λούζα, αγκινάρες τουρσί και βουτυρένιο αυγοτάραχο Άρτας και Μεσολογγίου. Φρέσκα ασύρτικα δεξαμενής από τη Σαντορίνη και ρομπόλες Κεφαλλονιάς με τονισμένη οξύτητα εγγυώνται άριστο αποτέλεσμα. Το alter ego όμως για τα εκλεκτότερα των εδεσμάτων που προτείνουμε αποτελούν τα εξαιρετικά ελληνικά αφρώδη κρασιά μας από το Αμύνταιο Φλώρινας αλλά και από την Πελοπόννησο.

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΕΚΔΟΧΗ 3η │Αperitivo Rosato

 

Δεν θα μπορούσε να λείπει η πιο θηλυκή εκδοχή για τα αγαπημένα μας aperitivo. Ανοιξιάτικες χαλαρές κουβέντες στον κήπο με ανοιχτά παράθυρα και απαλή μουσική που υποδέχεται το καλοκαίρι είναι μία από τις εικόνες που συνοδεύουν ένα δροσερό ποτήρι ροζέ κρασί. Τα ροζέ πίνονται εύκολα και αγαπούν ήπιες και φινετσάτες γεύσεις. Τι καλύτερο από έναν περιποιημένο καγιανά, ψητές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με κατσικίσιο τυρί και λεπτοκομμένα βραστά αρωματικά αλλαντικά; Γεμίστε και αδειάστε τα ποτήρια σας με εκλεκτό ροζέ και στολίστε τις στιγμές σας με το καλύτερό σας χαμόγελο! Υγιαίνετε!

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , ,