
Αλησμόνητο εκείνο το Κτήμα Γαίας του 2012 που αγκάλιαζε τον ουρανίσκο τρυφερά και κυλούσε σαν χάδι αέρινο στη ψυχή καθώς παράσερνε μαζί του τις άριστες εντυπώσεις, τότε. Τέτοιο ραφινάρισμα -πριν από δέκα χρόνια- ήταν επίτευγμα για τα ελληνικά δεδομένα. Έκτοτε, το κτήμα Γαίας στέκει αγέρωχο στο ύψος του, σταθερό κι ακλόνητο απέναντι στις προκλήσεις. Με την ίδια προσήλωση, συνεχίζει και κρατά περήφανα τη σημαία του οινοποιείου που συνέβαλλε τα μέγιστα στην αλλαγή της εικόνας όλης της Νεμέας. Η δοκιμή της σημαντικής cuvée που αποτέλεσε πρωτοπόρος στη διαχείριση της ποικιλίας και εισήγαγε το αγιωργίτικο στη νέα εποχή, αποτελεί διαχρονικά μια αγαπημένη συνήθεια.
Η εσοδεία 2016 έρχεται να μας θυμίσει αυτά για τα οποία είναι γνωστό το Κτήμα: αξιοπιστία και τεχνογνωσία. Μπορεί το αγιωργίτικο ως ποικιλία να φημίζεται για την προσιτή του φύση ως προς τα δομικά χαρακτηριστικά, οι θεαματικές αποδόσεις του πάραυτα φαίνεται να κωλύονται εν γένει. Η ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ εργάστηκε κι εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανάδειξής του, ώστε να υπερκεραστεί κάθε εφήμερη αντιμετώπιση. Μια καλόβολη ποικιλία όπως αυτή, είναι περισσότερο απαιτητική από όσο ενδεχομένως δείχνει, καθώς το είδος και η λεπτότητα των χειρισμών αποδεικνύονται καθοριστικής σημασίας. Κάθε έντονη παρέμβαση μπορεί να γίνει τραύμα, κάθε μικρός συμβιβασμός αισθητή παράλλειψη. Το κτήμα της Γαίας, σοβαρό, ουσιαστικό και καλοδουλεμένο, συνεχίζει να εμπνέει.
Κτήμα Γαίας, το επίσημο αγιωργίτικο / φωτογραφία: winetaster.gr
Με τον αέρα του κλασικού
Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Πυκνή και πικάντικη μύτη. Μπαχάρι, γραφίτης, δαμάσκηνο, με έντονο το ορυκτό αποτύπωμα να κυριαρχεί και αχνές δρύινες πινελιές να παραχωρούν άπλετο χώρο στη ξεδίπλωση του πλούσιου αρωματικού δυναμικού. Κόκκινο ζαχαρωμένο φρούτο, πουρές φράουλας και σκουρόχρωμο κεράσι. Γοητευτικές νύξεις βιολέτας κοντράρονται με εκείνες του δέρματος, του νωπού κρέατος και του κόκκινου πιπεριού.
Στόμα συνεκτικό, που το τέμνει ωστόσο η διαπεραστική οξύτητα, χάρη στην οποία διαιρείται ο γεμάτος όγκος του σφριγηλού σώματος και καθίσταται αόρατη η υψηλή αλκοόλη. Ο πλούτος επιμερίζεται επιπλέον από τις μπόλικες τανίνες, οι οποίες προσπερνούν ορμητικά την παρούσα δομή με τάσεις επιβολής. Η ποιότητά τους ωστόσο, στηρίζει την εκτίμηση πως θα χωνευτούν πλήρως συν τω χρόνω. Το πλεόνασμα του φαινολικού δυναμικού δείχνει προφανώς την περαιτέρω παλαίωση, άνω των 3-4 ετών επιπλέον, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η αφήγηση. Το φρούτο ελαφρώς πιο αραιό εδώ, αλλά πιο ακριβές, ξινά κεράσια, φρέσκες φράουλες και ζουμερά δαμάσκηνα. Μπουκέτο από βιολέτες, γρανίτης και μελάνι σινικής. Επίμονη επίγευση γλυκών μπαχαρικών, με την τανική επίδραση αισθητή.
Η ΓΑΙΑ συνοψίζει στο κτήμα τις αξίες της που διέπουν όλα της τα ερυθρά με επίκεντρο το αγιωργίτικο, καθιστώντας το το αντιπροσωπευτικό της ερυθρό. Η ταύτιση με το ξεχωριστό τερουάρ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Η άριστη διαχείριση δρυός αποτελεί ένα από τα ατού που επιτρέπει τη θωράκιση της όποιας ευαισθησίας της ποικιλίας. Η δομική ενίσχυση στα σημεία, άλλη μια επιλογή που ανοίγει την πόρτα στο δομημένο αυτό αγιωργίτικο προς τη βαθιά παλαίωση. Την ίδια ώρα, περιφρουρείται το μετρημένο φρούτο, διασώζεται η φύση του και διατηρείται η κράση του. Τιμή: €28 (91/100)