Δύο ρίζες, δύο ποικιλίες, ένα σπάνιο κρασί!
Ενώ ο φετινός τρύγος έχει ήδη ξεκινήσει, το καλοκαίρι δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Οι θάλασσες του καλοκαιριού που μας κρατούν παρέα, μας φέρνουν και τα ωραία νέα! Και αν πρόκειται για νόστιμα νέα, ακόμα καλύτερα! Αυτή τη φορά, ένα μοναδικό νησιωτικό blend ταράζει τη θερινή μας ραστώνη με την άφιξή του. Οι ρίζες είναι η έκπληξη του φετινού καλοκαιριού που μόλις άρχισε!
Κρήτη ή Σαντορίνη; Σαντορίνη ή Κρήτη; Γιατί όχι και τα δύο πανέμορφα νησιά σε μία μόλις γουλιά; Όταν ο Ψηλορείτης Κρήτης και ο Λούρος Σαντορίνης παντρεύουν το βιδιανό με το ασύρτικό τους, δεν αποτελεί απλώς είδηση, αλλά γάμος της χρονιάς. Κουμπάροι της ευτυχισμένης αυτής συνύπαρξης, η ταλαντούχα οινολόγος Ηλιάνα Μαλίχιν και ο αμπελουργός Σπύρος Χρυσός. Δύο νέοι άνθρωποι με όραμα, ενώνουν τις ρίζες δύο σπουδαίων terroir σε μία σπάνια οινοποίηση που κληρονομεί τα μοναδικά χαρίσματα των δυο ξεχωριστών γονέων τους.
Χίλιες μόλις φιάλες φιλοξενούν το δημιουργικό blend στο οποίο υπερτερεί το βιδιανό με 70% και συμπληρώνει εξαιρετικά το ασύρτικο με 30%. Έχουν επιλεγεί αποκλειστικά αιωνόβιοι προφυλλοξηρικοί αμπελώνες από υψηλά υψόμετρα και για τις δύο ποικιλίες και έχουν χρησιμοποιηθεί γηγενείς ζύμες. Το σύνολο είναι άκρως γοητευτικό, με τη σφραγίδα της εκλεκτικής του ποιότητας και με μια γνησιότητα στην απόδοση της οινοποίησής του που τιμά τα ελληνικά χρώματα.
Mια ιδιαίτερη συνεύρεση / φωτογραφία: winetaster.gr
ΤΟ ΚΡΑΣΙ:
Μέτριας έντασης χρυσό χρώμα με γκρίζες ανταύγειες. Ενδιαφέρουσα μύτη, με ένταση, όπου διακρίνονται αρώματα αποξηραμένων ελληνικών βοτάνων, αμυγδαλόπαστας, κόρας ψωμιού, ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινου και νεκταρινιού, ώριμο κίτρο, φλούδες ώριμου πεπονιού, ήπιες ορυκτές νότες και ιώδιο. Στόμα ξηρό, μετρίου όγκου, παχύ, λιπαρό, με εξισορροπητική τονισμένη οξύτητα. Διακρίνονται γεύσεις ώριμου ροδάκινου, πεπονιού, φρέσκου αμυγδάλου, ξηρών καρπών, καθώς και ορυκτών βενζοϊκών τόνων που καταλήγουν σε επίμονη φρουτώδη επίγευση. Φίνο και ραφιναρισμένο κρασί, καλοδουλεμένο και ισορροπημένο. Μια εξαιρετική, αλλά και τίμια προσπάθεια που προσφέρει όσα υπόσχεται και ακόμα περισσότερα. Πίνεται τώρα, αλλά και μετά από τρία χρόνια στους 10-12 βαθμούς.
Χρόνος δοκιμής: 08/2019
Αξιολόγηση: 92/100
PAIRING
Sole a la meuniere
(τηγανιτή γλώσσα σε διαυγές βούτυρο, με λεμόνι και μαϊντανό)