Logo
ΣΙΓΑΛΑ ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ 2014
10 Σεπ 2024

ΣΙΓΑΛΑ ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ 2014

Post by Δημήτρης Βίγλης

Χορός μακρύς, χορός μαγικός. Ο καβαλιέρος απτόητος, ευθυτενής, με σίγουρο βλέμμα. Με έναν καβαλιέρο που μετρά τα βήματά του, ο δρόμος δεν χάνεται. Διαδρομές ποικίλες ανοίγουν, γνωστές και άγνωστες. Βήμα-βήμα παρασέρνομαι από μια μελωδία που αναβλύζει από τον ήλιο που ζει μέσα του. Ο καβαλιέρος με οδηγεί στην άβυσσο ενός θρυλικού ηλιοβασιλέματος: εκεί όπου ο κόσμος σιωπά. Εκεί, στο βαλς των θαυμάτων, ο οινικός αυτός υπέροχος συνοδός βρίσκει τον εαυτό του. Ολόγυρα, τα χρωματιστά στεφάνια κυκλώνουν έναν κόσμο καλά κρυμμένο που τώρα ξεπροβάλλει. 

Το θαύμα της Σαντορίνης δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Αυτή η πολύτιμη ουσία της φαίνεται πως διαποτίζει κάθε μορφή δημιουργίας που συνδέεται με έναν τόπο υπερβατικό. Ο υπαρξιακός αυτός σχηματισμός κάθε κρασιού τέτοιας προέλευσης, αμίμητος κι ανεπανάληπτος, προκαλεί δονήσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Όπως η πτώση του ήλιου στα σπλάχνα της διάσημης καλντέρας, που μετακινεί τα όρια των οφθαλμικών οραμάτων, έτσι και ο καβαλιέρος διασπά με κρούση οριστική κάθε προηγούμενη εμπειρία. 

Στο πέρασμα ενός σπουδαίου κρασιού, πάντα κάτι αλλάζει. Μέσα μας και γύρω μας. Ακόμα και όταν ο καβαλιέρος σβήνει στην άκρη μιας τυχερής φιάλης, χαρίζει απλόχερα την αρωματική βεντάλια του σαν ενθύμιο. Στα συντρίμμια της μεγάλης αποχώρησής του, αχνοφέγγει ήδη η νεανική φιγούρα της ανάμνησης. Η καταγραφή αυτής της στιγμής, ενώ ο κόσμος κτυπά επίμονα το σφυρί στο αμόνι, είναι μια προσφορά από το νησί που φωτίζει την ωραιότητα της φύσης. Και μια τρανταχτή υπενθύμιση πως στο τέλος απομένουν όσα άντεξαν και ξεπέρασαν τον ίδιο τους τον εαυτό.

 

Χορός στα βήματα του Καβαλιέρου / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Αγκαζέ για δοκιμή 

 

Μέτριο χρυσαφί χρώμα. Στη μύτη των εντάσεων, γνήσια ελληνικότητα συγκινητική, με αρωματική βούλα ανθών χαμομηλιού και υπέροχη βοτανική αίσθηση από φασκόμηλο και θυμάρι. Η χαρακτηριστική κι αναμενόμενη βενζοϊκή ορυκτότητα στο επίκεντρο, ενώ το κρεμώδες περιτύλιγμα ενισχύεται από προζύμι και κόρα ψωμιού. Τραγανό κίτρο, γλυκολέμονο και λαχταριστό περγαμόντο, μοσχοβολούν. Απαλός γήινος φόντος. Το στόμα, αναπάντεχα φρέσκο και δυναμικό, κρύβει επιμελώς την ηλικία του. Τόσο η κατάσταση του φρούτου, όσο και η υψηλή διαπεραστική του οξύτητα, σαρώνουν τον ουρανίσκο. Αρκετό το αλκοόλ, άνω του μετρίου, καλώς ενταγμένου όμως στον κορμό του κρασιού. Γεύσεις μοναστηριακής κερήθρας, τσάι του βουνού, νωπά αγριόχορτα και πλούσια ορυκτότητα κι εδώ. Θελκτικά λεμόνια, κίτρα και κυδώνια, ψεκασμένα από ιωδιούχο θαλασσινή αύρα. Διακριτική λιπαρή αίσθηση ισορροπεί με τη μενόμενη οξύτητα και την τονισμένη αλμύρα. Τέλος, μακρά λεμονάτη επίγευση, ήπια πικάντικη, με τρίμμα κιμωλίας, νωπών φύλλων και βρεγμένου σχιστόλιθου.

Ασύρτικο βαθιάς παλαίωσης εξ ορισμού, που προστατεύεται από τα πλεονεκτικά δομικά χαρακτηριστικά του. Ένα ερυθρό κρασί σε όψη λευκού, που τιμά αυτό το χαρισματικό αμπελοτόπι. Ακονισμένο στην εντέλεια, εξοπλισμένο πλήρως με ατσάλινη θωράκιση και κρουστό φρούτο, του χαρίζουν τουλάχιστον τρία ακόμα χρόνιας ζωής και λαμπρής καριέρας. Λόγω του ύφους του, συνοδεύεται καλύτερα με λαχταριστά λιπαρά ψάρια στη σχάρα, χταπόδι και φρέσκα καλαμάρια στο κάρβουνο. Ιδανικά, σερβιρισμένα στα απόκρημνα βράχια της κινηματογραφικής καλντέρας! Τιμή: €80-120 (93/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,