Logo
CATENA ALTA: ΤΟ ΛΑΜΠΕΡΟ CHARDONNAY
21 Δεκ 2022

CATENA ALTA: ΤΟ ΛΑΜΠΕΡΟ CHARDONNAY

Post by Δημήτρης Βίγλης

Είναι αλήθεια πως στις επίσημες περιστάσεις, όταν πρέπει να επιλέξουμε κρασί για τα τραπέζια μας, αυτό θέλουμε να τα έχει όλα! Να ξενοιάσουμε με μία επιλογή που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους, που θα μπορεί να αγκαλιάσει με ευκολία τα περισσότερα εδέσματα του τραπεζιού μας. Ειδικά αν κατάγεται από την Αργεντινή, γιατί όχι, αναμένουμε να σκοράρει από τα αποδυτήρια! Φέτος, η τροπαιούχος Αργεντινή φαίνεται πως εκτός από το mundial, κερδίζει και το πρωτάθλημα γαστρονομίας! 

Ένα chardonnay με τον αέρα των πρωταθλητών, πείθει εύκολα με τα αστέρια πάνω από το εθνόσημο του! Αν η δημοφιλής ποικιλία φημίζεται για την ικανότητά της να αποδίδει εξαιρετικά σε όλα τα γήπεδα, σε πληθώρα κλιμάτων, περιοχών, αλλά και…γούστων, στην Αργεντινή, αν και εκτός έδρας, φαίνεται να κερδίζει τους αντιπάλους της με σερί από νίκες! Οι παίκτες της ομάδας Catena Zapata σκοράρουν εν ψυχρώ, γράφοντας σελίδες με χρυσά γράμματα στην ιστορία του οινικού αθλήματος! Φέτος, δεν χρειάζεται να ιδρώσετε τη φανέλα, αφήστε την Αργεντινή να κάνει παιχνίδι!

Πως γυμνάζεται ένα κορυφαίο chardonnay; Αρκεί να αναφερθεί πως ο εκλεκτός καρπός προέρχεται από υψόμετρο 5000 ποδιών που κόβει την ανάσα στις Άνδεις! Αυστηρή επιλογή από ιστορικά αμπέλια από το διάσημο αμπελοτόπι με την επωνυμία Adrianna vineyard, πλούσιο σε ασβεστώδη υπεδάφη που προσφέρουν την ιδιαίτερη ορυκτή διάσταση στο κρασί. Αν ληφθεί υπόψιν η ενδελεχής περιποίηση από οινολογικής πλευράς, όπως η υιοθέτηση φυσικών άγριων ζυμών, αλλά και η πολύμηνη ωρίμαση σε βαρέλια πρώτης, δεύτερης και τρίτης χρήσης για 14 μήνες(!), γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η ομάδα πετάει!

 

 

Φαντασμογορικό νεοκοσμίτικο chardonnay / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Catena Alta ’18, το τρόπαιο

 

Τι πιο κατάλληλο χρώμα για το λευκό κρασί το εορταστικό από το χρυσαφί, μέτριο χρυσαφί, με τον χρόνο να βάφει το ποτήρι με χρώμα της εξέλιξης! Μα η στιγμή που το κρασί αγγίζει τους οσφρητικούς μας υποδοχείς, μικρές εκλάμψεις χαράς ξεπηδούν ξαφνικά, καθώς οι πολυτελείς δρύινες αποχρώσεις πλέκονται με περίπλοκα μπαχαρώδη αρώματα πικάντικα, με κρεμώδεις νύξεις γλυκού βουτύρου και ξηρών καρπών. Ώριμα εσπεριδοειδή, όπως φλούδες κίτρου και κυδωνιού, αλλά και υπογραμμισμένη ορυκτότητα, φέρνουν σύντομα και το χαμόγελο στα χείλη!

Στο στόμα αποκτά νόημα κάθε γιορτινή διάθεση! Πληθωρικό, χωρίς όμως να γίνεται ποτέ κουραστικό λόγω της επαρκούς οξύτητας, με χαρακτηριστική λιπαρή υφή να προσδίδει κύρος. Έντονες γεύσεις κατακλύζουν την επαφή, με τις ελαφρώς ξυλώδεις να ντύνονται με μέλι, πιπερόριζα και καρύδα. Πλούσιο τροπικό κυρίως το φρούτο εδώ. Μακράς διάρκειας βουτυρένια επίγευση επιβάλλει σχεδόν υποχρεωτικά την ανανέωση του ποτηριού μας! Ένα εξαιρετικό chardonnay με τυπικότητα Νέου Κόσμου και λεπτοδουλειά που το κάνει να ξεχωρίζει, συστήνουν ένα αμιγώς λευκό κρασί φαγητού που θα ταιριάξει απόλυτα με πουλάδες γεμιστές, γαλοπούλες ροδαλές με ψητά κυδώνια και ρολά λευκών κρεάτων φουρνιστά με λευκές κρεμώδεις σάλτσες! (92/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,