
Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ έκανε τη σιωπή της χρυσό. Δεν της ταίριαζαν τα μεγάλα λόγια άλλωστε. Αποτραβηγμένη στα ορεινά της ύψη, η μεγάλη της ψυχή προστατευόταν από τη φθορά. Σιωπηλά συνέλλεξε εμπειρίες, φύτεψε βαθιά στη γη την ελπίδα της, ζύμωσε τους καρπούς της στοργικά, όπως η μάνα θηλάζει το παιδί της. Στο οινοποιείο Ρούβαλη εμπιστεύτηκε τη φήμη της. Η Θεοδώρα και ο Antonio, o Antonio και η Θεοδώρα, την πίστεψαν και την τίμησαν. Αφοσιώθηκαν στην αποκάλυψη του μεγαλείου που υπέβοσκε υπομονετικά. Και τα κατάφεραν. Ένας σπουδαίος Ροδίτης μόλις γεννήθηκε!
Ο νέος ροδίτης S.V. καταράχι σε πρώτη εμφάνιση / φωτ.: winetaster.gr
Ο νέος ροδίτης
Τελευταία προσθήκη στη «χρυσή τριλογία» των μονοθεματικών οινοποιήσεων Ρούβαλη, ο ΡΟΔΙΤΗΣ προερχόμενος από το διακεκριμένο αμπελοτόπι που φέρει την ονομασία «Καταράχι». Σπουδαία νέα για την ποικιλία, καθώς πλέον, προστίθεται μια premium εκδοχή προορισμένη να αποκαταστήσει οριστικά τη φήμη της. Η λεπτομερής διαχείριση που ξεκινά πρωτίστως από το αμπέλι, με την ποιοτική επιλογή της αυξημένης φροντίδας, συνοδεύεται από ανάλογη αντιμετώπιση στο οινοποιείο, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο λευκό κρασί αναφοράς.
Ο ροδίτης Καταράχι #4, απόρροια εκλεπτυσμένης αμπελουργικής προσέγγισης, συστηματικής έρευνας και οινολογικής αντίληψης, επιχειρεί τομή στα δεδομένα της ποικιλίας.
Οι αεικίνητοι οινολόγοι, Θεοδώρα Ρούβαλη και Antonio Ruiz Pañego, με τη σπίθα αναμμένη, περιδιαβαίνουν ασταμάτητα τις πλαγιές της δημιουργίας. Εκεί ξεχώρισαν και το αμπέλι που θα πρόσφερε την υπεροχή που αναζητούσαν στην εμβληματική ποικιλία της περιοχής. Αν ληφθεί υπόψιν η πολύτιμη εμπειρία της οικογένειας στην οινοποίηση ροδίτη, τα νέα προηγμένα χαρακτηριστικά αναβαθμίζουν συθέμελα τα κεκτημένα.
φωτογραφία: winetaster.gr
Το τολμηρό Καταράχι
Αν υποστηρίζαμε πριν από μια δεκαπενταετία πως ένας ροδίτης θα μπορούσε να ενσαρκωθεί με πρότυπα υψηλής οινοποίησης, ουδείς θα πίστευε. Ευτυχώς, όχι πια. Δεν άλλαξαν θεαματικά οι καιροί, τα νέα πρόσωπα όμως είναι εκείνα που αγωνίζονται να τους αλλάξουν! Εκείνα που με τη φρέσκια ματιά τους επανερμήνευσαν το τοπίο. Ένα τοπίο τόσο δοτικό, τόσο ώριμο, που ανάμενε καρτερικά θαρρείς τη δικαίωση ενώ εκλιπαρούσε: «ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται». Από το ιστορικό ασπρολίθι στο καταράχι, εγκαινιάζεται μια νέα διαδρομή, μέσω της γέφυρας που δημιουργεί η νέα γενιά, βασισμένη σε δύο εκφραστικούς πυλώνες της ποικιλίας.
Ο ορεινός ροδίτης δεν μοιάζει προφανώς στον εύκολα προσβάσιμο και πολυφυτεμένο. Οι συνθήκες διάπλασής του τον διακρίνουν αισθητά, καθώς του αποδίδονται ιδιαίτερα γνωρίσματα. Τα προσόντα όμως, δημιουργούν και ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ο συνδυασμός υψομέτρου και οψιμότητας της ποικιλίας, καθυστερεί την ωρίμασή της, γεγονός που ανοίγει ένα παράθυρο διαχείρισης στο οινοποιείο. Από αυτό το παράθυρο φαίνεται πως κοίταξαν ο Antonio και η Θεοδώρα, και μαγεύτηκαν από τις δυνατότητες που αντίκρυσαν. Η θαρραλέα τους απόφαση να κουράρουν για δώδεκα μήνες το διαλεχτό ροδίτη μαζί με τις οινολάσπες, ήταν ακριβώς ό,τι ζητούσε ο ροδίτης για να αλλάξει κατηγορία.
Κατά τη δοκιμή, εκπληρώνονται οι προφητείες. Μύτη ράτσας, υψηλής έντασης, ελαιώδης, με άπλετη κηροζίνη και μπαρούτι, ώριμο κίτρο και μαλακό ροδάκινο και φλούδες από κυδώνι. Πολυτελές φινίρισμα, με κρεμώδη περάσματα και πλούσιο βοτανικό χαρακτήρα άγριου θυμαριού. Η δρυς παρούσα, συμπληρώνει με γλυκό καπνό. Στο στόμα, ο ροδίτης ανασταίνεται μέσα από το θαυματουργό άγγιγμα. Εδώ, το χαμηλό αλκοόλ «ντύνεται» με την έντονη λιπαρότητα, η οποία «γεμίζει» την αίσθηση πληρότητας και φυσικά, εξισορροπεί ευεργετικά την υψηλή οξύτητα. Οι γεύσεις ανανά, γκρέιπφρουτ, καρύδας κι εκλεκτού βουτύρου, αλλά και σκουρόχρωμων μπαχαρικών, συνοδεύουν τις εξαίρετες εντυπώσεις. Η μακρά ορυκτή επίγευση βανίλιας, κερήθρας και καπνού, αναλογεί σε fine wine και μόνο. Στη δεκαετία του, ένα όνειρο! Στο νου, κυλούν οι νέοι στίχοι της «Σκάλας» της Μαρίζας Ρίζου: «Η σκάλα μου έχει κορυφή και βάση πέτρινη, γερή. Γεννιέται απ’ το χώμα. Πετάω φως στον ουρανό κι όλη τη δύναμή μου εγώ, δε γνώρισα ακόμα». Τιμή: αναμένεται (93/100)