Logo
ΡΟΥΒΑΛΗ ΛΕΥΚΟ ΛΙΝΟ 2021
31 Ιαν 2024

ΡΟΥΒΑΛΗ ΛΕΥΚΟ ΛΙΝΟ 2021

Post by Δημήτρης Βίγλης

Σε ένα αξιαγάπητο ΛΕΥΚΟ ΛΙΝΟ, γραφικό αγροτόσπιτο δηλαδή από εκείνα που στέκουν με θάρρος καταμεσής των χωραφιών σαν επόπτες, σμίγουμε με τον στοχασμό του οινοποιού, αγγίζουμε ευλαβικά το όραμά του. Εκεί όπου η μοναξιά ανθίζει και η αναμέτρηση με τη φύση προάγει την αγωνία της έκφρασης, η δημιουργία τότε φαντάζει σαν…«το μετέωρο βήμα του πελαργού». Μα όσο κι αν οι σκληροί βοριάδες χτυπούν τις τολμηρές αμπελιές στα ορεινά της Αιγιάλειας, η πλάση τίκτει απτόητη. Η έντονη γεωμορφολογία κρύβει μια υπαρξιακή πάλη. Η βάναυση ροή του χρόνου που πνέει πάνω από τα χώματα της Αιγιάλειας εντείνει τις προκλήσεις, καθώς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, μοιάζει να συναντώνται σε μια συγκυρία. Το θραύσμα και η ελπίδα. Η κακουχία και η πίστη στην πρόοδο. Η ποίηση, η νέα ζωή, το φως σαν επίμονο κάλεσμα. Εδώ όπου βρισκόμαστε, πόσο απέχουμε από το να «γίνουμε αυτοί που είμαστε»;

 

 

Η υπέρβαση της νέας εποχής

 

Όσο κι αν «το χτες είναι μέσα μας δύσβατο και απειλητικό» όπως σημειώνει ο Μπέκετ μελετώντας τον Προύστ, το λευκό εξαγνίζει, συμβολίζει την καλή πρόθεση, το καθαρό βλέμμα της νέας γενιάς. Το χρώμα της συμφιλίωσης, της επανεκκίνησης από νέα βάση. Στο λευκό λινό συγκατοικούν η μεστή παράδοση μαζί με τη δημιουργική ανησυχία της νέας εποχής. Η οικογένεια Ρούβαλη είναι από κρασί για το κρασί φτιαγμένη. Όλα οδηγούν σε αυτό, στο λινό όπου στεγάζονται τα όνειρά τους, σε ένα κατώφλι ανοιχτό στα σημεία των οριζόντων, ορμητήριο ταγμένων ταξιδευτών, σημείο συνάντησης ωραίων ανθρώπων. Η Θεοδώρα και ο Antonio, μέσα από τη λιτότητα της αυτοπεποίθησης, φυτεύουν το άστρο τους που αναμένεται να φωτίσει τον ουρανό της ελληνικής οινικής σκηνής!

Μετά από μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων νέων οινοποιήσεων, γεγονός που αποδεικνύει πως το ταλαντούχο δίδυμο βρίσκει τα πατήματά του, το λευκό λινό που γνωρίσαμε πριν λίγα χρόνια, αποχαιρετά τη μαλαγουζιά στο blend και πλέον συστήνεται ως μονοποικιλιακό riesling. Η ποικιλία που απολαμβάνει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της Θεοδώρας, δεν θα μπορούσε να μην αντλεί από τη θέρμη της. Μια δύσκολη ποικιλία, διόλου ευπροσάρμοστη και απαιτητική, εξού και άκρως σαγηνευτική, που ευδοκιμεί κυρίως σε ψυχρά κλίματα. Η έκπληξη εδώ, είναι πως το riesling δεν στέκεται απλώς στο ύψος του, αλλά βάζει την Αιγιάλεια στον χάρτη των ξεχωριστών δειγμάτων του είδους! 

 

Η λιτότητα της πληρότητας / Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Επίσκεψη στο λινό

 

Μέτριο λεμονί χρώμα. Δυναμική, ολάνθιστη μύτη, με την χαρακτηριστικά έντονη εξωστρέφεια της βενζοϊκής ορυκτότητας να δίνει τα διαπιστευτήρια της ποικιλίας ως προς την τυπικότητα, μαζί με πικάντικες, γοητευτικές ζύμες ιδιαίτερου ύφους, σε μελένιο φόντο. Ακμαία εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα, ωραία ωριμασμένα, και φίνες ανθικές, ανοιξιάτικες αποχρώσεις, σαν αεράκι που πνέει μέσα σε περιβόλια, το στολίζουν περίτεχνα. Βοτανικό χτένισμα. Μια λεπτότητα διάχυτη, που ισορροπεί με τις καθαρόαιμες ανάσες ατόφιου τερουάρ. 

Στο στόμα, ένα ειδύλλιο εν τη γενέσει. Ο μετριασμένος όγκος και η χαμηλή αλκοόλη τάσσονται υπέρ της κομψότητας, χωρίς όμως να εκθέτουν δομικά το σύνολο  -σημείο που δοκιμάζει κρασιά υψομέτρου και δροσερών κλιμάτων- ιδαιτέρως αν ληφθεί υπ’ όψιν και η υψηλή του οξύτητα, καθώς η πλήρωση έρχεται αφενός μεν από την ωριμότητα και την επάρκεια του εξαιρετικού φρούτου, αναστέλλοντας την ροπή προς τα σκληρά χαρακτηριστικά, αφετέρου από την υφή και το λίπος της τεχνικής κούρας που το συνοδεύουν. Ατσάλι και μετάξι. Ιδανική συνθήκη που αντισταθμίζει κάθε κίνδυνο ανισορροπίας και αυστηρής εκφοράς. Το riesling επιδεικνύει μάλιστα τις καλύτερες αναλογίες όλης της γκάμας των λευκών του κτήματος. Η γλύκα του βερίκοκου, το λευκόσαρκο ροδάκινο, οι λεμονάτες γεύσεις, οι παρηγορητικές πινελιές μελιού και η πλούσια ορυκτότητα, που οδηγούν σε σύνθετη και spicy μακρά επίγευση, μοιάζουν με θερμή αγκαλιά στη μέση του χειμώνα.

Ηλεκτροφόρο riesling, υπέροχα φορτισμένο, με την ραχοκοκαλιά του να διατρέχουν αφηνιασμένα ιόντα, που όταν αυτά συγκρούονται, προκαλούνται αμέτρητες εκρήξεις στη γλώσσα, μια μαγευτική ηλεκτροπληξία που προκαλεί τους αδένες μας να πάλλονται από ζωή! Από το συγκρατημένο συναίσθημα του προκατόχου του και την εγκεφαλική προσέγγιση, στην αποκάλυψη του εκρηκτικού ταμπεραμέντου του riesling και στην απελευθέρωσή του! Αυτό θα πει εξέλιξη. Το λευκό λινό βρήκε την ταυτότητά του. Τιμή: €19.50 (92/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , , ,