
Σε βρίσκει η άνοιξη, με τα τερτίπια της τα ευρηματικά εισβάλλει από το ανοιχτό παράθυρο. Θέαμα λυτρωτικό που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις: ‘Ενας κήπος που ελπίζει ξανά. Τα ποτήρια μας γεμίζουν κέφι καθώς η ώρα της αλλαγής κτυπά στο ρολόι της φύσης. Η άνοιξη η πασχαλινή οδηγεί στο νέο εαυτό. Μια πρόποση σαν ειλικρινή υπόσχεση!
Ποιος ερμήνευσε την άνοιξη, ποιος την όρισε; Πάντα θα μας διαφεύγει τόση αισιοδοξία. Ο πανηγυρισμός της φύσης ωστόσο μαίνεται στους εξεγερμένους αγρούς. Όπως απλώνεται η χάρη της πολύχρωμης γιορτής, μας καλεί να τη συναντήσουμε στο ποτήρι μας. Με τα αρώματά της περιπαίζει τις αισθήσεις, με τον καλό καιρό της μας ταξιδεύει. Η εποχή η πιο εκδηλωτική, συνδεδεμένη με τη γεύση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, αξίζει κρασιά διαλεχτά.
Με επίκεντρο τα ερυθρά κρασιά, τα πλέον κατάλληλα για να διαχειριστούν το βάρος όλων των πασχαλινών παρασκευών, οι προτάσεις του winetaster περιλαμβάνουν διαφορετικά στυλ για όλα τα γούστα. Όλα τους όμως διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητα, είναι δοκιμασμένα και σε λογικές τιμές. Για πρακτικούς λόγους, συγκεντρώθηκαν σε δύο κατηγορίες. Σε κάθε περίπτωση, καθένα εξ αυτών μπορεί να υποστηρίξει αξιοπρεπώς ή και μεγαλοπρεπώς το πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο. Αν πάλι επιθυμεί κανείς να μεταβεί από τη μία κατηγορία στην άλλη αναλόγως διάθεσης, η απόλαυση είναι εγγυημένη.
Ελαφριά & αρωματικά
Για εκείνους που θέλουν το φρούτο να πρωταγωνιστεί χωρίς όμως να θυσιάζεται ο χαρακτήρας, η κατηγορία αυτή. Το Haus klosterberg pinot noir του Molitor από τον Μοζέλλα, αν και βασικό για τα μέτρα του παραγωγού, εστιάζει στην κομψότητα της ακριβής ποικιλίας με τίμια αναλογία ποιότητας-κόστους (24,00€). Στην ίδια κατεύθυνση με ανεβασμένους όμως τόνους, το εξαιρετικό ξινόμαυρο του κτήματος Άλφα από το αμπελοτόπι «σκαντζόχοιρος» είναι μια αποκάλυψη, τόσο για την ποικιλία, όσο και για το Αμύνταιο (18,00€). Αν στο τραγανό φρούτο θέλουμε να προσθέσουμε καπνιστά ορυκτά στοιχεία από ηφαιστειογενή εδάφη, η κόκκινη Etna της Tenuta delle Τerre Νere, με μόλις 21,00€ φέρνει στο ποτήρι ένα μεγάλο terroir. Αν τώρα, μαζί με το τερουάρ συνδυαστεί η υψηλή τεχνική και η αυθεντική οινοποίηση με το όραμα, βρισκόμαστε μπροστά στο όμορφο λιάτικο του Καραβιτάκη με χρήση γηγενών ζυμών (40,00€).
Μοντέρνο ξινόμαυρο από το αγαπητό κτήμα Άλφα / φωτ.: winetaster.gr
Πλούσια & ώριμα
Για κρέας λιπαρό στη χόβολη, η Ραψάνη old vines του Ντούγκου (20,00€) θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους! Το αρνάκι δε, θα το λατρέψει. Κορυφαίος συνδυασμός και με το Radici το aglianico των Mastroberardino (43,00€), ένα ιταλικό οινικό έργο τέχνης που μαζί με το παραδοσιακό ψητό επέρχεται η τελειότητα. Μια άλλη θαυμάσια ποικιλία που κινείται με άνεση ανάμεσα στις απαιτήσεις των ημερών είναι το θρυλικό sangiovese. Με τις υψηλές του οξύτητες «τεμαχίζει» τη λιπαρότητα, ενώ με το γευστικό του βάθος συναντιέται με τα περισσότερα ψητά. Αμέτρητες οι επιλογές, αγαπημένος όμως ο οίκος των Mazzei και το Fonterutoli (το gran selezione κόβει ανάσες), αλλά και η εμβληματική Bucerchiale Riserva της Fattoria Selvapiana (32,00€). Αν πάλι αναζητάτε πλούτο κι εκφραστικότητα, η πληθωρική παρουσία του μαυροτράγανου του Αργυρού (40,00€) έχει τα προσόντα να σας εντυπωσιάσει, με bonus την εναλλακτική εκφορά όπως αυτή προκύπτει από το αρμυρισμένο και μπαρουτοκαπνισμένο terroir της Σαντορίνης. Τέλος, για τους λάτρεις της γαλλικής σχολής, ο Ροδανός του Syrah γεννά θαύματα! Αν έπρεπε να επιλεγεί ένα μόνο κτήμα, αυτό θα ήταν το ιστορικό Chateau de Saint Cosme με ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Ο Ροδανός και τα διαμάντια του / φωτογραφία: winetaster.gr