Logo
ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ LE ROI DES MONTAGNES 2018
1 Μαρ 2023

ΠΑΠΑΡΓΥΡΙΟΥ LE ROI DES MONTAGNES 2018

Post by Δημήτρης Βίγλης

«Ζει και βασιλεύει (ο βασιλιάς των ορέων), και τον κόσμο κυριεύει!». Μετά από αυτό, η γοργόνα του μύθου θα συνέχιζε αμέριμνη το ταξίδι της στους θαλασσινούς βυθούς, επιτρέποντας στο καράβι του Παπαργυρίου να διασχίσει την ανοιχτή θάλασσα των επιτυχιών! Πέρα όμως από τον λαογραφικό μύθο, η οικογένεια Παπαργυρίου χτίζει τον δικό της οινικό μύθο, με κουράγιο και θάρρος. Εν προκειμένω, ο βασιλιάς όχι μόνο δεν είναι γυμνός, αλλά αναμένει καρτερικά την τελετή στέψης του! 

Ακόμα και όσοι πιστεύουν εμφατικά στα χαρμάνια των ποικιλιών, δύσκολα θα φαντάζονταν έναν τέτοιον συνδυασμό! Ομολογουμένως, η επιλογή της ανάμιξης μπορεί ενίοτε να επιχειρεί να καλύψει αδυναμίες, μπορεί όμως και να εγκυμονεί μια σύλληψη που να επιβεβαιώνει το εγχείρημα και να δικαιώνει τον εμπνευστή της! Ο βασιλιάς των ορέων που τόσο όμορφα ηχεί ως ελληνική μετάφραση του “Le roi des Montagnes”, ενώνει τρείς ποικιλίες που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορεί και να του στοίχιζαν τον θρόνο του. Ο Παπαργυρίου όμως, καταφέρνει να αναδείξει τον απροσδόκητο αυτόν συνδυασμό με την τόλμη και το πάθος του!

Δεν είναι εύκολο να ισορροπήσει ένα κρασί με πολλούς έντονους χαρακτήρες σε ένα σύνολο, όπως και κάθε ανάλογος γάμος άλλωστε, ποσώς δε όταν αναφερόμαστε σε εκείνον των cabernet sauvignon, της μαυροδάφνης και της touriga national! Από την άλλη πλευρά, αν ορισθεί ένας νέος τόπος όπου καθεμία ποικιλία εξ αυτών θα προσδίδει νόημα σε αυτή την συνύπαρξη, σεβόμενη η μία την άλλη, είναι πιθανός ο βίος ο ανθόσπαρτος! Η οικογένεια Παπαργυρίου, με μόχθο και μεράκι, χτίζει τη δική της παράδοση ενωμένη και πιστή στο όραμά της. Όπως φαίνεται, γνωρίζει όχι απλώς πως να επιβιώνει μέσα στους χαλεπούς καιρούς, αλλά έχει βρει τη δική της συνταγή για την επιτυχία, που δεν είναι άλλη από την αγάπη και την αφοσίωση στην οινική της οικογένεια. 

 

 

Ο βασιλιάς στις δόξες του / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

 

Το «γαλαζοαίματο» blend

 

Η μύτη κρατά γερά τα σκήπτρα της δύναμης, προβάλλοντας συμπαγή κράση, ρώμη και αρρενωπότητα, όμως με βάθος και ουσία συνδυασμένα. Πλούσια ορυκτή διάσταση, περιστοιχισμένη από χαρακτηριστικό γραφίτη, κουβερτούρα και φουντούκι. Ώριμο μαύρο φραγκοστάφυλο, δέρμα, κουτί πούρων και νωπό κρέας επίσης. Γεμάτο σώμα, ψηλά η αλκοόλη στο στόμα, αισθητή με διάσπαρτα «τσιμπήματα» και αναπάντεχα υψηλή οξύτητα διαπεραστική. Συμπύκνωση και τρομακτική δομή καθοδηγούμενη εμφανώς από το Cabernet, την ποικιλία βάσης. Η ποικιλία εδώ ερμηνεύεται με σεβασμό και η διάσωση της τυπικότητας της δομικά αλλά και οργανοληπτικά, τιμά το μπορντολέζικο DNA της! Παρά το γεγονός πως το Cabernet τείνει αναλογικά να επιβληθεί σίγουρα στο blend, εκπλήσσει ευχάριστα η διαπίστωση της ανάδειξης και λεπτότερων χαρακτηριστικών των λοιπών ποικιλιών, κυρίως στο στόμα, όπως του ανθικού στίγματος που προσφέρει η μαυροδάφνη, αλλά και του αποξηραμένου κόκκινου φρούτου της touriga.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παπαργυρίου παραμένει συνεπής στο δυναμικό στυλ οινοποίησης που επιλέγει. Το βαρέλι δουλεύει σιωπηλά κι επιτυχημένα, αποδίδοντας τα μέγιστα προς την κατεύθυνση που έχει επιλεγεί. Μοναδικό θολό σημείο για την ώρα, η ακλόνητη τανική επίγευση και ο οριακός καύσος της αλκοόλης, που δεν επιτρέπουν το ανάλογο μεγαλοπρεπές κλείσιμο που θα άξιζε σε ένα τέτοιο σύνολο. Μειώνεται έτσι η αίσθηση της διάρκειας, καθώς  ο ουρανίσκος απασχολείται από το εκτόπισμα των αδιάλλακτων δομικών παραγόντων. Πάραυτα, μαύρη σοκολάτα και γεύσεις καφέ καταφέρνουν να δραπετεύσουν ως το τέλος. Χωρίς αμφιβολία, το κρασί βρίσκεται σε βρεφική φάση επι του παρόντος, ενώ παρέχει ασφαλώς την πεποίθηση πως ο χρόνος θα το βελτιώσει στα σημεία. Πριν τη δεκαετία, θα σήκωνε από μοσχαρίσια tomahawk και πάνω, η συγκεκριμένη όμως Cuvée την 20ετία την έχει στο μικρό της το τσεπάκι! Αρματωθείτε λοιπόν με υπομονή, ειδάλλως μοιραστείτε τη μια βραδιά με τον Daniel day Lewis και τις gangs of New York, τα μαχαίρια τους και τα κοψίδια σας! (90+/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,