Logo
ΝΥΧΤΕΡΙ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ 2019
22 Φεβ 2023

ΝΥΧΤΕΡΙ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ 2019

Post by Δημήτρης Βίγλης

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

 

Η Σαντορίνη κατάφερε εκτός από το διάσημο φως της, να εξερευνήσει και το σκοτάδι ακόμα, να αντλήσει από τη γοητεία του μυστηριακού «μαύρου» την κομψότητα και τον πλούτο, εναρμονίζοντάς τα σε ένα σύνολο που μας ταξιδεύει. Το νυχτέρι της, σαν οινολογική σπουδή, εκτός από παραδοσιακή και ιστορική τεχνική, συμβολίζει το δαιμόνιο ελληνικό ποιόν, την αέναη αναζήτηση με στόχο την ολοκλήρωση. Η μέρα αγκαλιάζει τη νύχτα, το σκοτάδι μετουσιώνεται σε φως. Η δημιουργία που προβάλλει, πραγματώνει την πολυπόθητη ενότητα! 

Το νυχτέρι της Γαίας επικαλείται τη νύχτα, για να προσφέρει απλόχερα φως! Μια οινική ποιητικότητα που εκτός από την ένωση νύχτας και μέρας, γεφυρώνει και τις εποχές. Το συγκεκριμένο στυλ ασύρτικου έχει θέση στο τραπέζι χειμώνα και καλοκαίρι. Ένα ασύρτικο που συνδιαμορφώνεται με τον χρόνο, ο οποίος του προσδίδει επιπλέον χαρακτήρα που του ταιριάζει απόλυτα. Λευκό κρασί που ξεδιπλώνει τις αρετές και τα χαρίσματά του σε κάθε γαστρονομικό πεδίο, χωρίς να δυσκολεύεται. Εκεί που ρεμβάζει η Γαία, με τη νύχτα να απλώνεται στα πόδια της, το φεγγάρι γεμίζει το ποτήρι της με κρασί μεστό κι ανακουφιστικό των λογισμών που μαίνονται…

 

 

Νυχτέρι που συνομιλεί με τα άστρα / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Η «ξενυχτισμένη» Γαία

 

Βαθύ χρυσό το χρώμα σαν τον ήλιο που σβήνει στην καλντέρα. Αρώματα από καμένα σπίρτα, γαλακτοκομικοί και ζωικοί συνειρμοί στην υποδοχή. Μελένιος χαρακτήρας με έντονη βοτανική διάσταση αγριοθύμαρου, αλλά και ασιατικό κάρυ και εκχύλισμα από χαμομήλι. Ζαχαρωμένη πορτοκαλόφλουδα, κυδώνι σιροπιαστό και μελωμένο ροδάκινο. Δρυς στο προσκήνιο. Στρόγγυλο το σώμα, με τονισμένη αλμύρα στο στόμα και χωνεμένη αλκοόλη άψογα διαχειρισμένη. Ήπιος λιπαρός χαρακτήρας, έντονα βενζοϊκός και βοτανικός γευστικά, με νεράντζια ώριμα, περγαμόντο, άνθη πορτοκαλιάς και κυδώνια. Επίμονο βουτυράτο τελείωμα, με τζίντζερ και λευκό πιπέρι. 

Τυπικό νυχτέρι ως προς την ωριμότητα του φρούτου και τη δύναμη, με δομή και σφρίγος που αποτίνει φόρο τιμής στην παραδοσιακή μέθοδο του νησιού, χωρίς όμως να κρύβεται η βαθιά τεχνογνωσία με την οποία έχει συνδεθεί το γνωστό οινοποιείο. Απροβλημάτιστη οινοποίηση, με συνηθισμένες υψηλές επιδόσεις, κοσμεί την ελληνική φαρέτρα των οινικών όπλων με μια σαΐτα που πλήττει την καρδιά του στόχου! Το ραφινάρισμα του κρασιού είναι προσεγμένο και δεμένο με την πιο πληθωρική έκφραση που συνάδει με την πάλαι ποτέ νυκτόβια οινοποιητική τακτική. Προς αυτή τη φορά, παρόν το βαρέλι όπως είθισται άλλωστε, παραστέκεται επικουρικά στο όλο σύνολο by the book, χωρίς ταλαντεύσεις και αμφιβολίες. Η παλαίωση μέχρι τώρα, προσδίδει νόημα στο αρχικό πλάνο του συγκεκριμένου κρασιού, ενώ φαίνεται να συνομιλεί με τις επιλεγμένες τεχνικές που εφαρμόστηκαν. Ένα δυνατό ασύρτικο φαγητού, σερβιρισμένο στους 10-13 βαθμούς μέχρι και την πενταετία του, που είναι σίγουρο πως θα εντυπωσιάσει δίπλα σε κλασικούς μαγειρικούς συνδυασμούς όπως το αρνάκι λαδορίγανη, όσο και με τον πλούτο ενός ριζότο alla milanese ή και με ένα κρεμώδες κριθαράκι αρτυσμένο με χυμούς εσπεριδοειδών, όστρακα και πικάντικα φιλετίνια ψαριών! (93/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,