Logo
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 1999
11 Απρ 2019

ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 1999

Post by Δημήτρης Βίγλης

Όσα φέρνει η στιγμή, δε φέρνει ο χρόνος όλος. Τέτοια είναι η στιγμή που ανοίγεται μία παλιά φιάλη κρασιού. Τότε είναι που σμίγουν όλα τα χρόνια, σαν να συρρικνώνεται ο χρόνος για χάρη μιας στιγμής. Τέτοιες στιγμές διαρκούν, δημιουργούν αναμνήσεις και μοιάζουν τελικά με μικροί αιώνες. 20 χρόνια είναι πολλά ή λίγα τελικά; Σε τέτοιες περιπτώσεις αναφερόμαστε ουσιαστικά σε μετρημένες φιάλες και όχι σε κρασί. Η δυσκολία έγκειται στο να πετύχει κανείς μια καλή φιάλη. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια κομμάτια, ζωντανά μνημεία της οινικής μας παράδοσης. Είναι φιάλες που μας διδάσκουν την αρετή της υπομονής και την αξία του χρόνου. Εκείνο το αίσθημα που συνοδεύει την εμπειρία, η αγωνία για την κατάσταση του κρασιού πριν απομακρυνθεί ο φελλός, κάνει την καρδιά να χτυπά δυνατά και αποτελεί μέρος της απόλαυσης.

Τέτοια κρασιά είναι κρασιά απόλαυσης. Κρασιά ώριμα και γοητευτικά, που φέρουν την πατίνα του χρόνου με τις αμυχές από το μακρινό ταξίδι τους. Κρασιά που εμπνέουν σεβασμό και τα απολαμβάνει κανείς με την καρδιά παρά με το μυαλό. Σημασία έχει να γευτείς την ιστορία τους, όχι να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις μαζί τους, αλλά να τα χαρείς για αυτό που είναι. Σε κάθε περίπτωση η κορυφαία στιγμή κάθε τέτοιας δοκιμής είναι όταν το ποτήρι προσεγγίζει τη μύτη στην πρώτη επαφή. Τότε όλες οι προσδοκίες μπορεί να επαληθευτούν ή όλα να γκρεμιστούν αυτοστιγμεί.

 

Πολλοί ίσως αναρωτηθούν: «υπάρχουν ακόμα τέτοιες φιάλες»; Υπάρχουν, για όσο θα υπάρχουν μεγάλες αγάπες!

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Μέτριας έντασης γκρενά χρώμα. Καθαρή μύτη υψηλής έντασης με γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, γλυκό βύσσινο, μύρτιλλο και φράουλα μαρμελαδένιας υφής. Μαύρη ελιά, δέρμα και νότες πίσσας συμπληρώνουν το σύνολο. Mύτη με αρωματική συγκέντρωση και ομαλή εξέλιξη όπως δηλώνουν οι νύξεις φρέσκου μανιταριού και νωπού χώματος. Στόμα ξηρό, με υπέροχη συμπύκνωση και εξαιρετική ισορροπία. Η οξύτητα διατηρεί τη φρεσκάδα σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι μπόλικες τανίνες έχουν ωριμάσει και εναρμονίζονται πλήρως σε ένα άκρως φινετσάτο σύνολο. Γεύσεις αποξηραμένης φράουλας, πελτέ τομάτας και μαύρου τσαγιού κορυφώνουν την απόλαυση σε μια επίμονη βοτανική επίγευση.

Άλλη μια φορά το ξινόμαυρο δείχνει τα δόντια του στο χρόνο. Σε ηλικία 20 ετών και βρίσκεται στο καλύτερό του σημείο. Διατηρημένο άριστα, βρίσκεται σε άψογη φόρμα, χωρίς κανένα σημάδι κόπωσης. Με το χρόνο σύμμαχό του, επιδεικνύει θαυμάσια εξοικείωση. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως αποτελεί δρομέα μεγάλων αποστάσεων στην πίστα του χρόνου και κρασί στο οποίο μπορεί να επενδύσει κανείς άφοβα.

 

Χρόνος δοκιμής: 03/2019

Αξιολόγηση: 93/100

 

PAIRING

Κρεμώδες ριζότο με κόκκινο κρασί και μανιτάρια porcini.

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , ,