Logo
ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
26 Μαρ 2019

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Πίνουμε κρασί για την απόλαυση, για την παρέα, για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας ή και για πολλούς άλλους προσωπικούς λόγους. Κάθε λάτρης του κρασιού αναγνωρίζει τη γοητεία που του ασκείται και αποτελεί έναυσμα για να του αφιερώσει μια ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι του. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα αν το κρασί που επενδύει κανείς είναι καλό, αν ναι πόσο καλό είναι, ποιο είναι καλύτερο από ποιο και γιατί.

Το κρασί δεν αποτελεί μονοδιάστατο αγαθό και όλα τα κρασιά δεν είναι ίδια όπως κι εμείς που τα χαιρόμαστε. Η αξία ενός κρασιού είναι λογικό να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται γενικεύσεις ή απλοποιήσεις. Είναι σημαντικό να είμαστε δεκτικοί στη δοκιμή, καθώς η διαδικασία αυτή σμιλεύει το κριτήριο μας και το ίδιο το κρασί δίνει πολλές από τις απαντήσεις που ενδεχομένως επιζητούμε.

 

 

Η δημοκρατία της γεύσης

 

Είναι κάποιες φορές που επιλέγουμε να δοκιμάσουμε ένα κρασί που έχει διακριθεί σε κάποιο διαγωνισμό οίνου ή μας έχει συστήσει ένας φίλος, αλλά όταν το δοκιμάσουμε νιώθουμε απογοήτευση. Αυτό δε σημαίνει πως το κρασί είναι όντως απογοητευτικό, πως ο φίλος μας ψεύδεται ή πως οι κριτές του  διαγωνισμού αποφάνθηκαν λανθασμένα για την ποιότητά του. Είναι πολύ πιθανό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κρασιού που δοκιμάσαμε να μην ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας. Η γεύση αποτελεί μοναδικό γνώρισμα για καθένα από εμάς, είναι απολύτως σεβαστή και υπάρχει σίγουρα το κρασί που της ταιριάζει. Ας  μη ξεχνάμε πως η γεύση μας εξελίσσεται συνεχώς και οι προτιμήσεις μας αλλάζουν όσο πιο συχνά αλλάζουν οι γευστικές μας εμπειρίες. Όσο περισσότερο δοκιμάζουμε, τόσο περισσότερο εκπαιδεύεται η γεύση μας και διευρύνονται οι γευστικοί μας ορίζοντες. Μη διστάζετε να δοκιμάζετε ελεύθερα και θα βρεθούν ολοένα και περισσότερα κρασιά που θα σας εντυπωσιάσουν.

 

 

 

 

 

Ο ρόλος της κριτικής

 

Η χώρα μας είναι γνωστή πια για την «επανάσταση στο κρασί» που έχει όντως συντελεστεί, γνωστή και στο εξωτερικό. Τι συμβαίνει όμως στο εσωτερικό; Θα ήταν υπέροχο να μιλούσαμε και για την «επανάσταση στην αισθητική» που ουδεμία σχέση έχει με το «καλώς φαίνεσθαι». Αυτό που φαίνεται ωραίο δε σημαίνει πως είναι και ωραίο, άρα όλοι αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ειδικών κριτηρίων που ορίζουν αντικειμενικά την ποιότητα και έτσι προκύπτει το μέτρο που επιζητούμε. Εδώ εισάγεται ο χρήσιμος ρόλος της κριτικής.

 

Η κριτική προϋποθέτει κατακτημένη αισθητική και θέση, καταρτισμένη γνώση σε συνδυασμό με ανάλογη εμπειρία, ώστε να δύναται να τοποθετηθεί υπεύθυνα και να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.

 

Η κριτική προϋποθέτει κατακτημένη αισθητική και θέση, καταρτισμένη γνώση σε συνδυασμό με ανάλογη εμπειρία, ώστε να δύναται να τοποθετηθεί υπεύθυνα και να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν. Η καλή κριτική δεν επηρεάζεται από προσωπικές προτιμήσεις, αντιμετωπίζει με ισότητα και σεβασμό κάθε προσπάθεια που καλείται να αξιολογήσει και φυσικά δέχεται τις συνέπειες της κρίσης της. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην πρόοδο του ίδιου του αντικειμένου και αναδεικνύει πρότυπα που στόχο έχουν την ευρύτερη ανάπτυξη ενός τομέα.

 

 

Η επιλογή ως έκφραση

 

Μετά από τη διάκριση της προσωπικής επιλογής και του τρόπου που λειτουργεί η κριτική, ποιο είναι τελικά το ζητούμενο; Σημασία έχει να βρει ο καθένας μας αυτό που τον εκφράζει και η μοναδικότητά μας να ταιριάξει με τη μοναδικότητα του κρασιού που επιλέγουμε. Ίσως η κριτική να επηρεάσει την επιλογή μας, ίσως όχι, αυτό που έχει σημασία είναι να αγαπήσουμε το κρασί γιατί μας αγαπάει κι αυτό. Τότε, η ώριμη σχέση που θα προκύψει θα απομακρύνει τα όποια στεγανά και θα αποβάλει τις προκαταλήψεις που ενδεχομένως μας απομακρύνουν άδικα από αυτό. Χρειάζεται να είμαστε λιγότερο καχύποπτοι και πιο πρόθυμοι στη νέα γνώση. Αν δεν ταξιδέψουμε πώς θα ανακαλύψουμε νέα μέρη; Και φυσικά για να μάθουμε τι μας αρέσει πρέπει να μάθουμε τι δεν μας αρέσει και γιατί. Αυτό το «γιατί» καθορίζει τις επιλογές μας και κάνει όλη τη διαφορά. Γιατί η παιδεία κάνει πάντα τη διαφορά.

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: ,