Tο ξινόμαυρο έχει το όνομα, ο σκαντζόχοιρος τη χάρη! Το Κτήμα Άλφα διαθέτει και από τα δύο! Ένα κτήμα που αναπτύχθηκε μαζί με τη φήμη του νέου ελληνικού κρασιού. Συνδέθηκε νωρίς με το ξινόμαυρο και ανέδειξε την ιδιοσυγκρασιακή φύση της ποικιλίας μέσω της μοναδικής ονομασίας προέλευσης. Έκτοτε, πρεσβεύει διαχρονικά έναν ολόκληρο βιότοπο, ένα σπάνιο οικοσύστημα που δημιουργεί κρασιά στόφας. Το εμβληματικό οινοποιείο μοιάζει με «πύλη» προς έναν αλλοτινό κόσμο, όπου η φύση μεγαλουργεί!
Ο σκαντζόχοιρος άλλαξε μορφές μέσα στα χρόνια, ενώ το ζητούμενο ανανεωνόταν. Σήμερα, εστιάζει στην ανάδειξη της ωραιότητας του φρούτου, με μια διαφάνεια και καθαρότητα τέτοια, που ταυτίζεται με τη μορφολογική τυπικότητα του Αμυνταίου. Τα 700μ. υψόμετρο και ο βορεινός προσανατολισμός κτίζουν υψηλές οξύτητες. Η δομή ωστόσο λειαίνεται έτσι, ώστε να επιτρέπεται η αβίαστη έκφραση της ποικιλίας. Πλέον υποστηρίζεται καίρια η διάσωση της λεπτομέρειας -αρωματικής και γευστικής- σε μεγάλο βαθμό. Ζωντανός, έντονος, εξωστρεφής, ο σκαντζόχοιρος εμφανίζεται πλήρως απαλλαγμένος από αγκάθια!
Εντυπωσιακά διαφοροποιημένος από το ομόσταβλο μονοποικιλιακό ξινόμαυρο του κτήματος, εκείνο που εμβαθύνει στην ανάδειξη της ποιότητας των παλαιών κλημάτων, ο σκαντζόχοιρος εκπλήσσει με τον τρόπο που συνδυάζει τη φινέτσα με τη δύναμη. Κι ενώ θα μπορούσε με άνεση να ταξινομηθεί ως «μοντέρνος σκαντζόχοιρος» -λόγω της φιλικότητας και της ραφιναρισμένης δομής του- δεν υπάρχει ουδείς λόγος, αφού αποτελεί γνήσιο τέκνο της περίφημης ΠΟΠ Αμυνταίου. Διαθέτει και ταυτότητα και ισχυρή υπογραφή!

Αιθέριο ξινόμαυρο Αμυνταίου / φωτογραφία: winetaster.gr
Ξινόμαυρο δεξιοτεχνίας
Αχνό ρουμπίνι χρώμα. Φίνο δέρμα, φαρμακευτική μενθόλη, forest floor, έντονα βοτανικό (λεβάντα και φασκόμηλο). Κατακόκκινο σφριγηλό φρούτο τραγανό και ολόδροσο, όπως αγριοφράουλες με τα φύλλα τους, κράνμπερι, σμέουρα, φραγκοστάφυλα, κεράσια. Στο περίκομψο στόμα, πρωτοφανής εκτόνωση συμπαρασύρει κάθετί ορίζει ξεχωριστά την απόλυτη δομή. Το αλμυρό στοιχείο δένεται με την υπέροχη υψηλή οξύτητα, σβήνοντας οριστικά την αλκοόλη (μέτρια+), παραχωρώντας μαεστρικά χώρο στο άφθονο ολόφρεσκο κατακόκκινο φρούτο: κόκκινο φραγκοστάφυλο, άγρια φράουλα και κεράσι. Όλα αυτά τυλιγμένα σε εξαιρετικό δέρμα, σε βοτανικό φόντο τσουκνίδας. Ραφιναρισμένη, κρεμώδης υφή σιγοντάρει το χαρισματικό σόλο πάνω στο ξέσπασμα, ακριβώς όπου και όταν πρέπει. Η μακρά επίγευση ενσωματώνει όλα τα προσόντα ενός σαρωτικού ερυθρού που γκρεμίζει κάθε αναμονή για το μέλλον του σπουδαίου ξινομαύρου.
Αυτό που καταφέρνει αυτό το ξινόμαυρο είναι σημαδιακό: αλέθει αλμύρα, οξύτητες και τις περιβόητες τανίνες της ποικιλίας χωρίς προηγούμενο, με μια τεχνογνωσία που εξελίχθηκε σταδιακά για να υπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Την ίδια ώρα, η φρεσκάδα και η ακρίβεια του φρούτου αντιστοιχούν σε cool climate τερουάρ, που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την προέλευσή του. Κι ενώ όλα δείχνουν ένα ενεργειακό κρασί πηγαίας δύναμης, η υψηλή τεχνική είναι πάντα παρούσα ώστε να ισιώνει το τιμόνι, ακόμα κι αν έχουμε να κάνουμε με καθαρόαιμο supercar με σπασμένα φρένα! Πίνεται σχετικά δροσερό, στους 14-16 βαθμούς. Τιμή: €18 (92+/100)