Logo
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 34 (2017)
13 Αυγ 2021

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 34 (2017)

Post by Δημήτρης Βίγλης

ΧΩΡΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ;

 

Έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε στους υπεραιωνόβιους αμπελώνες της Σαντορίνης σαν ευκόλως εννοούμενο. Δεν είναι. Είναι προνόμιο που θα πρέπει να δοξάζεται πάση θυσία! Μπροστά σε κάθε φιάλη όπως αυτή του 34, όπου 34 οι συνεχείς αιώνες που καλλιεργείται το αμπέλι στην Σαντορίνη(!), αρμόζει ευλαβικός σεβασμός. Επιλέγοντας ασύρτικο Σαντορίνης, γευόμαστε έναν εκ των γηραιότερων αμπελώνων του κόσμου! Μια δυνατότητα διόλου δεδομένη, μήτε επαρκώς εμπεδωμένη δυστυχώς.

Ο Καραμολέγκος, από τους πιο ανήσυχους οινοποιούς του νησιού, δεν έπαψε ποτέ να αναζητά τα όρια της μεγάλης ποικιλίας του ασύρτικου. Με τις πολλαπλές οινοποιήσεις του επιχειρεί τη δικιά του ερμηνεία για τον τόπο μέσα από τις ξεχωριστές δουλειές του. Αεικίνητος, στοχαστικός και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ακολουθεί κι εκείνος την ανοδική πορεία του ασύρτικου στα εκλεκτά τραπέζια του κόσμου! Το ασύρτικο συνέβαλε στην ανάδειξη της Σαντορίνης σε παγκόσμιο brand, ακόμα κι εκεί που αγνοούνταν και ως τουριστικός προορισμός! Κατάφερε να είναι γνωστό δε, ακόμα κι εκεί που δεν είναι γνωστό πως η Σαντορίνη είναι ελληνικό νησί!

Από όπου κι αν αγγίξεις το “34”, το χέρι μουδιάζει! Τεχνικά κυρίως. Το σταφύλι προέρχεται από προγονικά αμπέλια ηλικίας άνω των 120 ετών(!), αυστηρή διαλογή των καλύτερων αμπελοτεμαχίων από τα φημισμένα χωριά του Πύργου, Έξω γωνιάς, Φηρών, Μεγαλοχωρίου και Ακρωτηρίου. Το κρασί ωριμάζει για 9 περίπου μήνες μαζί με τις φίνες οινολάσπες του, ενώ το 10% δέχεται την κούρα του βαρελιού. Ένα κρασί-σημαία για το ασύρτικο, ένα γαστρονομικό κάλεσμα σε φόντο καλοκαιρινό, εξαίρετο δείγμα της περίτρανης νησιωτικής οινοποιητικής μας παράδοσης!

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Μέτριας έντασης χρυσαφί χρώμα. Εντυπωσιακή είσοδος στη μύτη, με ορυκτό ξέσπασμα ζωγραφιστό με κουτί από κιμωλίες, ενώ ακολουθούν μελένιες πινελιές μαζί με διάσπαρτες δρύινες. Τα φρούτα έντονα και με ποικιλομορφία, εφορμούν αβίαστα. Τι αχλάδια σε κομπόστα, τι ζουμερές πορτοκαλόφλουδες, τι λαχταριστό και ώριμο περγαμόντο και κυδώνι, αλλά και πιο τροπικό φρούτο όπως ώριμος ανανάς καθώς θερμαίνεται το κρασί στο ποτήρι. Δεν λείπει ο βοτανικός χαρακτήρας, αλλά και το αρωματικό βούτυρο πολυτελείας. Ξηρό στο στόμα, ελαφρώς λιπαρό, με σθεναρή οξύτητα να σιγοντάρει τα επίπεδα του μετρίου προς υψηλού όγκου. Πιο έντονη η δρυς εδώ, με αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια την σαρωτική ορυκτότητα να σολάρει σε grand cru ρυθμούς! Πιο πικάντικο, με τανικό κράτημα και μπόλικα βότανα. Bitter γκρέιπφρουτ, ώριμο γλυκολέμονο και φλούδες κίτρου, οδηγούν σε μακρύ, καπνιστό και βενζοϊκό τελείωμα αλησμόνητης διάρκειας, που κατακτά κάθε σημείο του στόματος σε απανωτά κύματα.

Κρασί έκδηλης προσωπικότητας, ταυτισμένο με το σαντορινιό terroir. Επιβάλλει την κλάση του από την πρώτη κιόλας επαφή, με την ράτσα του να μην αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ως προς τη δυναμική του. Τα τέσσερα χρόνια ζωής του, έχουν προσδώσει στην εξέλιξή του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά για να αγγίξει την ακμή του. Κάτι που αναμένεται μετά την πενταετία βάσει των προσόντων του. Ειδικά στο στόμα, που ακόμα τα δομικά του μέρη προσεγγίζουν το ένα το άλλο, είναι καθαρά θέμα χρόνου να επιτευχθεί εκείνη η συνοχή που θα το κατατάξει ακόμη ψηλότερα!

 

Χρόνος δοκιμής: 08/2021

Αξιολόγηση: 93/100

 

PAIRING

Φιλέτο ξιφία καπνιστό στη σχάρα, θυμάρι, σάλτσα πορτοκάλι.

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,