Logo
ΓΚΙΡΛΕΜΗ ΑΣΥΡΤΙΚΟ LIMITED EDITION 2018
22 Ιούλ 2021

ΓΚΙΡΛΕΜΗ ΑΣΥΡΤΙΚΟ LIMITED EDITION 2018

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ενώ το βαθύ καλοκαίρι ξεσπά αδυσώπυτα πάνω μας την καυτή του ανάσα, η πόλη δεν του ταιριάζει. Η πρωτεύουσα λυγίζει σαν πυρακτωμένο μέταλλο. Σπρώχνουμε τις ζεστές μέρες σαν βαριά κάρα. Πιο πολύ τώρα, «i can stand a little rain», για να θυμηθούμε και τον Cocher. Αναζητώντας τη δροσιά σε κάθε γουλιά, το κρασί οφείλει να μας ταξιδεύει. Με το ασύρτικο, η Ελλάδα μια αγκαλιά! Με έκδηλο ενθουσιασμό, και στο τιμόνι ένα ασύρτικο από τον Δομοκό, απολύτως τυπικό, εκφρασμένο με αισθησιασμό, σχολαστικότητα, λεπτοδουλεμένο με ακρίβεια, τρυφερότητα κι απροσδόκητη χάρη, διασχίζουμε τα δροσιστικά κύματα προς τη θέα που ανοίγεται μπροστά! 

Μπορεί ένα στεριανό ασύρτικο όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο να μην διέπεται από την τρομακτική δύναμη των σαντορινιών αποδόσεων της ποικιλίας, αλλά ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργεί το περιθώριο να ξεδιπλώσει τα ντελικάτα χαρακτηριστικά της ποικιλίας! Η όποια λιτότητα λειτουργεί υπέρ της κομψότητας. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το στοιχείο που μόλις αναφέρθηκε, αλλά και εξίσου αποκαλυπτικό, για την ανάγνωση της ποικιλίας ανακουφισμένης από το βαρύ φορτίο των σύνθετων παραγόντων που τη διαμορφώνουν, όπως τα ηφαιστειογενή εδάφη λόγου χάριν. Αυτή η αφαιρετικότητα, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά διαφωτιστική.

Το αποτέλεσμα μοιάζει με αυτοδημιούργητο στυλ, που διασώζει όλη την ουσία της ποικιλίας επανασυστήνοντάς την! Μια αμιγώς παλαιοκοσμίτικης κοπής φινέτσα, που πατάει στην ανάδειξη της φρεσκάδας του φρούτου, συνδεδεμένη συνήθως με ψυχρότερα κλίματα.  Αποφεύγεται ευφυώς η επαφή με το ξύλο, αλλά δεν παραλείπεται να ντυθεί το όλο σύνολο με περίτεχνη δαντελωτή ενδυμασία που αποδίδεται στην ωρίμανση του με τις οινολάσπες. Ο συνδυασμός όλων αυτών, παρουσιάζουν ένα κοφτερό μεν ασύρτικο, αλλά διόλου αυστηρό, πετυχαίνοντας διάνα! 

 

 

Φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Ωχρό λεμονοπράσινο χρώμα. Μύτη φυτική, γρασιδάτη, με ευωδιαστό lime, μήλο, εκλεπτυσμένες ζύμες, δοτικά άνθη πορτοκαλιάς, τραγανό ροδάκινο, καραμέλα βούτυρου και τσακμακόπετρα. Μύτη που παραπέμπει σε υψηλό υψόμετρο, διεκδικώντας δικαίως την ανάλογη προνομιούχα θέα. Την κερδίζει με το σπαθί της. Στο ξηρό στόμα, η φιλόδοξη οξύτητα πετυχαίνει να ανατροφοδοτεί ανελλιπώς με λεμονάτες ριπές κάθε γωνία του στόματος, χωρίς ποτέ το κρασί να κρεμάει, ενώ η ραφιναρισμένη κρεμώδης αίσθηση πολυτελείας συμπληρώνεται με ζωικό βούτυρο. Ανατροπές συνεχείς, νόστιμες αντιθέσεις. Προνομιούχος καρπός ορεινών αμπελιών, με ζωντάνια, εξωστρέφεια, καλλιεργημένους τρόπους κι ευγενές τακτ. Γλυκό το γκρέιπφρουτ στο στόμα, απαλλαγμένο από την πικράδα του, φλούδες γευστικού μανταρινιού και φίνες ορυκτές νότες βρεγμένης πέτρας, ανακαλούν γευστικές μνήμες από Chablis. Ένα μπουκάλι δεν είναι αρκετό. Απολαύστε το δροσερό, για μια πενταετία άφοβα!

 

Χρόνος δοκιμής: 07/2021

Αξιολόγηση: 90/100

 

PAIRING

Sushi

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,