Logo
ΑΒΑΝΤΙΣ ΑΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2013
15 Ιαν 2020

ΑΒΑΝΤΙΣ ΑΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ 2013

Post by Δημήτρης Βίγλης

Πάει ο παλιός ο χρόνος, καλωσορίζουμε τον νέο ΑΓΙΟ ΧΡΟΝΟ!

 

Αν το syrah αγάπησε την Ελλάδα, τον Απόστολο τον Μούντριχα τον λάτρεψε! Τίποτε όμως από τα δύο δεν είναι τυχαία. Το κτήμα Αβαντίς δεν αγκάλιασε απλώς την υπέροχη αυτή ποικιλία, αλλά την ανέπτυξε σε τέτοιο βαθμό που ο Ροδανός φαίνεται να επεκτάθηκε ως την Εύβοια! Τα επιτεύγματα πολλά, μιας και το επιτυχημένο κτήμα έχει προσφέρει μια σειρά εξαιρετικών αποδόσεων της ίδιας ποικιλίας, χάρη στις οποίες έγινε δίκαια γνωστό. Πλέον, syrah και Aβαντίς είναι συνώνυμα.

Γιατί όμως syrah; Από επιλογή. Μπορεί η αγαπητή αυτή ποικιλία να αποδίδει τα μέγιστα στον γαλλικό Ροδανό, ταυτόχρονα όμως της αρέσει να κάνει τις διακοπές της κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Αυτό γιατί είναι μια από τις ποικιλίες που αγαπά τα πιο ήπια προς θερμά κλίματα για να ωριμάσει καλά. Όταν αυτό συνδυαστεί με τα κατάλληλα μικροκλίματα ενδεδειγμένων περιοχών, αλλά και το ταλέντο εμπνευσμένων παραγωγών, το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει. Το κτήμα Αβαντίς ευθύνεται για ορισμένα από τα καλύτερα ελληνικά δείγματα της ποικιλίας, αλλά και για τον πονοκέφαλο που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό τον γαλλικό ανταγωνισμό. Επιλέξαμε μια εξαιρετική εκδοχή από την πλούσια γκάμα των syrah του κτήματος, για να μας κάνει ποδαρικό. Μοιραζόμαστε μαζί σας τη δοκιμή αυτή, με τη συνοδεία των καλύτερων ευχών μας για έναν «άγιο» κι ευλογημένο νέο χρόνο! Ζήτω το 2020! 

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Μύτη εντάσεων, με συμπαγές μαύρο φρούτο μαρμελαδένιας υφής. Δαμάσκηνο και μύρτιλο, αποξηραμένο δεντρολίβανο, μαύρη ελιά, βελγική μαύρη σοκολάτα και νύξεις καφέ, σε ορυκτό υπόβαθρο που γοητεύουν. Ξηρό στόμα, με πληθωρικό σώμα, χαρακτηριστική γλυκύτητα και εξισορροπητική οξύτητα ανάλογη του όγκου. Στοιχεία καπνού που εναλλάσσονται με ανθικές νότες και γλυκά καρυκεύματα συνοδεύουν ώριμα σκουρόχρωμα φρούτα. Εντυπωσιακής ποιότητας βελούδινες σοκολατένιες τανίνες κλέβουν την παράσταση εδώ, πλήρως ενσωματωμένες στον κορμό του κρασιού. Εντυπωσιακό τελείωμα μακράς πιπεράτης επίγευσης, που κυριαρχείται από αποξηραμένα μυρωδικά βότανα.

Από τη μία πλευρά, η προχωρημένη ωριμότητα του φρούτου προδίδει μια θερμή σχετικά χρονιά, από την άλλη, η δομή στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, σε ένα πλήρως ισορροπημένο σύνολο. Βαρέλι αριστοτεχνικού χειρισμού και πολυπλοκότητα συνδυασμένη με δύναμη. Ένα κρασί συμπύκνωσης και πλούτου για εκείνους που αγαπούν τα στιβαρά κρασιά που συνοδεύουν κρεατοφαγία περιωπής. Πίνεται ευχάριστα τώρα.

 

Χρόνος δοκιμής: 01/2020

Αξιολόγηση: 92+/100

 

PAIRING

ΒΒQ steaks, prime cuts από μοσχάρι στο grill.

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,