Logo
ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ ΤΑΩΣ 2010
22 Ιαν 2020

ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ ΤΑΩΣ 2010

Post by Δημήτρης Βίγλης

ΤΑΩΣ θα πει ΠΑΓΩΝΙ!

 

Άκουσε ποτέ κανείς παγώνι να θορυβεί; Μόνο νωχελικά περιφέρεται συνήθως, με μια απόλυτη ηρεμία να συνοδεύει τα αργά αλλά σίγουρα βήματά του. Ένα αριστοκρατικό πτηνό δεν βιάζεται. Ζυγίζει την έκφρασή του, πάντα μετρημένο και αρμονικό. Ένα παγώνι είναι ένα τέτοιο πτηνό. Ένα αρχοντικό πτηνό που μοιάζει να γνωρίζει για την ομορφιά του και δεν αγωνιά για να πείσει για αυτή. Αν η μαυροδάφνη ήταν πουλί, θα ήταν παγώνι;

Αυτά φαίνεται πως αναγνώρισε στο χαρακτήρα της προικισμένης ποικιλίας ο σημαντικός οινοποιός Θανάσης Παρπαρούσης. Και αυτή η μελλούμενη σχέση τους φαίνεται να υπήρξε μια μεγάλη τύχη για όλους εμάς. Τόσα είναι τα χαρίσματα αυτής της ποικιλίας, που η ομορφιά της δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η έκπληξη που δημιουργεί η δοκιμή της είναι αντίστοιχη με τη στιγμή που το παγώνι ανοίγει τη βεντάλια των φτερών του. Πολύχρωμος χαρακτήρας που συνεπαίρνει, με πολλά κρυφά ταλέντα μέχρι τη στιγμή που αποκαλύπτονται στο ποτήρι. Πάντα αθόρυβα και διακριτικά, με την ευγένεια που χαρακτηρίζει άλλωστε και την ίδια την οικογένεια Παρπαρούση.

Στους κόλπους αυτής της οικογένειας, η μαυροδάφνη θαρρείς ότι βρήκε το ζεστό σπιτικό που πάντα αναζητούσε. Τόσο στην ξηρή, όσο και στη γλυκιά εκδοχή της, φαίνεται να αντιμετωπίζεται σαν το αγαπημένο τους παιδί. Η φροντίδα και η περιποίηση οινοποιητικά δεν κρύβεται, ενώ η ποιότητα είναι αντιπροσωπευτική αυτής της μέριμνας. Η Αχαΐα θα πρέπει να αισθάνεται περήφανη για το σημαντικό αυτό σπίτι της μαυροδάφνης, που κινείται πάντα σε χαμηλούς τόνους, δημιουργώντας όμως μεγάλα κρασιά. Δεν γίνεται διαφορετικά άλλωστε.

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Βαθύ ρουμπινί χρώμα.

Μύτη έντονη κι εξωτική. Καταιγισμός αρωμάτων από ζουμπούλι, φρέσκια μέντα, μενθόλη, φρέσκο σύκο και μαρμελάδα φράουλας. Μπόλικα αρώματα από ασιατικά μπαχαρικά και μαχλέπι, πλαισιωμένα από φαρμακευτικές και βοτανικές νύξεις, καθώς και από φίνο δέρμα πολυτελείας.

Στόμα ξηρό, μετρίου σώματος και υψηλής κοφτερής οξύτητας. Ζωντανές, αλλά μετριασμένες οι τανίνες συνεισφέρουν στη ζωντάνια του στόματος. Κι εδώ συναντάμε τονισμένες εντάσεις από γεύσεις αποξηραμένης φράουλας και δαμάσκηνου, ποτ πουρί, γλυκόριζας και δυόσμου, που καταλήγουν σε παρατεταμένης διάρκειας επίγευση με νότες αποξηραμένης δάφνης και καραμέλας γλυκόριζας.

Μια μαυροδάφνη σχολής. Κρασί έντονης προσωπικότητας που επιβάλλεται από την πρώτη κιόλας στιγμή με την ιδιομορφία και τη σπάνια φινέτσα του. Μια κολόνια στο ποτήρι, ένα πολυτελές άρωμα που τονίζει τη θηλυκή πλευρά ενός ερυθρού κρασιού. Η αρωματική του παλέτα εκρηκτική, σαγηνευτική και αισθησιακή. Ένα κρασί με σπάνια αρωματική και γευστική διάσταση, που λόγω της ιδιαιτερότητάς του χαράσσει τη μνήμη.

 

Χρόνος δοκιμής: 01/2020

Αξιολόγηση: 94/100

 

PAIRING

Ο καλύτερος σας φίλος

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,