Logo
ΑΒΕΡΩΦ ΦΛΟΓΕΡΟ 2015
27 Φεβ 2024

ΑΒΕΡΩΦ ΦΛΟΓΕΡΟ 2015

Post by Δημήτρης Βίγλης

Δεν αποτελεί μυστικό πως για να γνωρίσει κανείς το κρασί χρειάζεται να υπερβεί τη ρουτίνα. Αυτό που ίσως δεν φαντάζεται, είναι πως ίσως χρειαστεί να ακολουθήσει ακόμα και τα χνάρια της μεγάλης αρκούδας που ζει στις πλαγιές της Πίνδου! Η Μάρε Ούρσα, η καφέ αρκούδα στην τοπική διάλεκτο, επισκέπτεται τους αμπελώνες του Γινιέτς, σαν αδέκαστος δοκιμαστής! Αν λοιπόν επιθυμείτε να γευτείτε το merlot αυτό, θα πρέπει να το διεκδικήσετε από την κυρά αυτού του μακρινού αμπελώνα ή από το πωλητήριο του οινοποιείου όπου και διατίθεται αποκλειστικά! Για το φλογερό, απαιτείται ένα ταξίδι ή μια μάχη! Προετοιμαστείτε ανάλογα!

Με μια δυναμική αντίθεση που πηγάζει από την ονοματοδοσία του οίνου του φλογερού σε σχέση με το δροσερό ηπειρωτικό κλίμα των ορεινών εδαφών της Ηπείρου όπου παράγεται, ο νους διχάζεται ανάμεσα σε φλόγες και χιονισμένες πλαγιές, σαν εικόνες από το θρυλικό πέρασμα του Δάντη από τον Άδη. Ίσως η επιλογή αυτή να αναφέρεται στη φλόγα του πάθους που κρύβουν οι δημιουργοί του, μια φλόγα που λιώνει τον πάγο της στασιμότητας και χαρίζει ζωή. Ίσως πάλι να υπονοείται η θέρμη ενός κρασιού που θεραπεύει τις παγωμένες ψυχές σαν βάλσαμο. Όπως και να έχει, οι αρκούδες της περιοχής το προτιμούν ανελλιπώς, βρέξει χιονίσει!

Άγνωστο αν θα καταφέρει να βάλει φωτιά στο λογισμό ενός λάτρη του merlot που αναμένει τρυφερά και με στρογγυλεμένες γωνίες κρασιά. Παρά ταύτα, το φλογερό αποτελεί μια συνεπή προσπάθεια, που φανερώνει την τόλμη του ιστορικού οινοποιείου να καταπιάνεται με αρκετές γαλλικές ποικιλίες που τις χωρίζουν χάσματα. Αν έπρεπε να ταξινομηθεί το στυλ του, κατατάσσεται εμφανώς στο στρατόπεδο των παλαιοκοσμίτικων εκδοχών, ενώ στο τιμολογιακό φάσμα των €25+ που κινείται, αντιμετωπίζει αμείλικτο και πανίσχυρο ανταγωνισμό από νεοκοσμίτικα δείγματα. Αν μέσα σας όμως σιγοκαίει η φλόγα της περιπέτειας, το κατώγι Αβέρωφ σας περιμένει για να τη διατηρείστε αναμμένη! 

 

Το φλογερό merlot σπάει τον πάγο / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Merlot με κράση

 

Μέτριο+ ρουμπίνι χρώμα. Ανοιχτό στη μύτη και σοβαρό, είναι και μυρίζει merlot. Μελάνι, γραφίτης, ορυκτά, ευκάλυπτος, καβουρδισμένα μπαχαρικά. Πολυτελές δέρμα και δρυς. Μαύρο συμπαγές ώριμο φρούτο, μύρτιλο, δαμάσκηνο. Ενδιαφέρον βοτανικό φόντο άγριου θυμαριού. Στο ξηρό στόμα μετρίου όγκου, οι σφικτές τανίνες εν αφθονία, βαστούν γερά τα ηνία, με πολύ χρόνο ζωής ακόμα μπροστά τους, τόσο που μουδιάζουν τον ουρανίσκο προς το παρόν. Η αλκοόλη αν και μετριασμένη ποσοτικά, δεν κρύβεται. Η οξύτητα (μέτρια++) σιγοντάρει κι αυτή με στόμφο. Το φρούτο κοκκινίζει γευστικά. Δαμάσκηνα κοκκινωπά και πολύχρωμα φρούτα του δάσους. Ορυκτότητα επίσης. Μαύρη σοκολάτα, γλυκόριζα και σκουρόχρωμα μπαχαρικά, δείχνουν ευθαρσώς το βαρέλι, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφαλείας, αλλά και προβλέψιμο συνάμα. Καλής διάρκειας επίγευση, μετρημένη, που ξεσκεπάζει ελαφρώς τη σκληρή δομή του κρασιού αποκαλύπτοντας την αυστηρότητα στο τελείωμα.

Σαν ρολόι με σταματημένους δείκτες, το δυναμικό του κρασιού ανεπηρέαστο από τον χρόνο, κοιτά άνετα την δεκαπενταετία, οπότε και αναμένεται να έχει κλείσει παλιούς λογαριασμούς. Αξιοπρεπές ωστόσο merlot, με καρδιά αλλά και νύχια αρκούδας(!), τιμά τη διάσημη ποικιλία, με χαρακτηριστική τυπικότητα και συντηρητική δομή που θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου. Όπως και να το κάνουμε, απαιτείται χρόνος για να ημερέψει η «μάρε ούρσα»! Merlot με φλογερό…ψυχισμό τελικά. (89/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,