Logo
ΑΘΙΚΤΟΣ ΟΙΝΟΣ: ΠΡΟΦΗΤΗΣ 2019
16 Μαρ 2022

ΑΘΙΚΤΟΣ ΟΙΝΟΣ: ΠΡΟΦΗΤΗΣ 2019

Post by Δημήτρης Βίγλης

Στα βήματα ενός προφήτη, ερμηνεύοντας τον χρησμό!

 

Λίγοι τον συνάντησαν ως τώρα. Τον άνδρα εκείνο τον σκεπτικό, τον ακριβοθώρητο. Ο απόμακρος προφήτης κάθεται στα απάτητα μέρη του νησιού της Σάμου. Έτσι ατενίζει καλύτερα τα μελλούμενα. Κι έτσι δεν θολώνει το βλέμμα του από τις αυταπάτες των ανθρώπινων παθών. Συλλέγει το ωφέλιμο, το αυθεντικό, το απόφθεγμα των ατελείωτων παρατηρήσεών του ποιεί σε οίνο άθικτο, αμόλυντο, καθαρό. Ο οίνος αυτός μιλά για αίσιους οιωνούς αν καταφέρει ο άνθρωπος να νιώσει ευγνωμοσύνη για τις δημιουργίες του.

Η Σάμος των φιλοσόφων, των θεωρητικών των επιστημών, των οινοποιών. Αν και δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να διαβλέψει τη σημασία του τόπου αυτού για τη δημιουργία κρασιού, παραμένει απορίας άξιο γιατί δεν είναι διάσημoς και για αυτό. Αποκλειστικός προορισμός για τους λάτρεις των γλυκών κρασιών της, φημίζεται στο εξωτερικό. Κι ενώ τα κορυφαία γλυκά κρασιά της πολλοί αγάπησαν, η Σάμος παραμένει κρυμμένο μυστικό των οπαδών τους.

«Ουδείς προφήτης στον τόπο του». Φράση με ενισχυμένο νόημα και σε αυτή την περίπτωση. Αρκεί να αναφερθεί πως ό,τι αποκάλυψε ο χρησμός στο ποτήρι μας, αξίζει να διαμηνυθεί σε όλους. Φυσικός οίνος που τιμά τις αρχές ελαχίστων παρεμβάσεων στην οινοποίηση του, προσδίδει νόημα στη φιλοσοφία αυτή, ενώ με την παρουσία του την εξελίσσει έμπρακτα. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστος, ακολλάριστος, χωρίς προσθήκη θειώδους. Ζυμώνει και ωριμάζει σε ωοειδείς δεξαμενές για 12 ολόκληρους μήνες, προσφέροντας ένα ξηρό μοσχάτο απολύτως γαστρονομικής κοπής.

 

 

 

 

 

 

Ένα avant garde μοσχάτο

 

Μέτριας έντασης αχυρόξανθο χρώμα. Μύτη υψηλών εντάσεων, με βρώμη, κόρα ψωμιού και θυμάρι. Ευωδιαστά βαριά άνθη γαρδένιας και πλούσια λεβάντα, μαζί με φρέσκο βασιλικό, προκαλούν διατάσεις στις κόρες των ματιών από έκπληξη! Μετά εκείνα τα αρώματα από ζυμάρι κι ευγενή οξείδωση, δίνουν στον υπερώριμο γιαρμά και το αρωματικό βερίκοκο διαμαντοπούλου χάρη και στυλ!

Και πάνω που άνετα και ο πιο υποψιασμένος δυσκολεύεται να υποθέσει πως στο ποτήρι του έχει ένα μοσχάτο, έρχεται το στόμα να αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο! Πλούσιο και γεμάτο, με υψηλή αλκοόλη άψογα χωνεμένη και υψηλή οξύτητα να την διαπερνά σαν ξυράφι! Λιπαρό, ορυκτό, με έντονες γεύσεις γερασμένων άνθεων, αποξηραμένων φλουδών εσπεριδοειδών, μελωμένων πυρηνόκαρπων φρούτων, χαμομήλι και μέλι. Αναπάντεχα μακρά επίγευση με το αποτύπωμα της ελεγχόμενης οξείδωσης καθαρό.

Βρισκόμαστε σε ένα ξέφωτο. Σε μια αποκάλυψη. Η εξέλιξη των ειδών, η επανεφεύρεση του λευκού κρασιού! Και ποιος θα περίμενε πως αυτό θα ερχόταν από ένα ξηρό μοσχάτο! Ουσιαστικά φαίνεται να εγκαινιάζεται ένα πρωτότυπο στυλ οινοποίησης, όχι μόνο γιατί πατάει σε εναλλακτικές τεχνικές, αλλά κυρίως γιατί ξέρει τι θέλει από αυτές. Ένα ιδιότυπο οινολογικό εγχείρημα που πετυχαίνει τέλειες ισορροπίες σε παράτολμες ακροβασίες, με τις μισές από τις οποίες, άλλες προσπάθειες θα βρίσκονταν στο δίχτυ ασφαλείας. Η εξοικείωση αυτή με το κενό ευθύνεται άραγε για την τόλμη με την οποία αυτός ο προφήτης συνδυάζει tuxedo με καουμπόικες μπότες σε μια ακαταμάχητη εμφάνιση; (95/100)

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,