Logo
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ
23 Μαρ 2022

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Μια πεταλούδα φέρνει την άνοιξη;

 

Πόσο ζει μια πεταλούδα; Λιγότερο από μια εβδομάδα. Για λίγες μόνο ώρες χρωματίζει με το πέταγμα της τον αέρα. Αρκεί όμως να σταθεί για λίγο πάνω σε έναν ανθό για να μετριάσει την σκληρότητα του κόσμου, όπως στέκεται το κρασί στην άκρη των χειλιών μας. Νιώθουμε πρόσκαιρα τυχεροί τότε, όταν συναντήσουμε τη φτερωτή αισιοδοξία της πεταλούδας κι ευγνωμοσύνη που γινόμαστε μάρτυρες αυτού του σύντομου χαιρετισμού. Ίσως, η Νεμέα αυτή να συμβολίζει το κάλεσμα στην ομορφιά, όπως το μετέωρο πέταγμα της εύθραυστης πεταλούδας, το πέρασμα του απαλού αυτού κρασιού από τον μικρόκοσμο των αισθήσεών μας!

Η αποκάλυψη του Μπαραφάκα σαν φορέας του μηνύματος της αναγεννημένης Νεμέας. Αυτή η όμορφη δουλειά μοιάζει να εκπροσωπεί το αναγεννημένο αγιωργίτικο. Την πεποίθηση αυτή στηρίζει το γεγονός ότι παρατηρείται πλέον ένα αγιωργίτικο διαφορετικού προφίλ, διαφορετικής κατεύθυνσης και αρκετά πετυχημένης, καθότι πιο συνεπής στα λεπτά χαρακτηριστικά της δημοφιλούς ποικιλίας. Μια ανανεωμένη οπτική που εγκαινιάζει το νέο αγιωργίτικο. Εδώ φαίνεται να έχει κατανοηθεί πλήρως, ενώ ωθείται στον δρόμο της αποκατάστασης της αλήθειας του. Μια αναλαμπή για τη ζώνη της Νεμέας!

Μέσα από αυτή την έκφραση, γίνεται σαφής η αλματώδης εξέλιξη. Χαρμόσυνο ερυθρό, απαλλαγμένο από στερεότυπα και βαρίδια του παρελθόντος, που καθυστερούσαν την πρόοδο της χαρισματικής ποικιλίας. Αγιωργίτικο νέας κοπής, διαφορετικών προτεραιοτήτων, που δίνει εύστοχα βαρύτητα στην ανάδειξη της φινέτσας. Φρεσκάδα, υγιές φρούτο, αντίληψη κι εξωστρέφεια. Νέο πρόσωπο, εκμοντερνισμός, παράδειγμα προς μίμηση. Πραγματική αποκάλυψη του νοήματος που κρυβόταν πίσω από τα θολά κρασιά του παρελθόντος. Η Νεμέα ανασυστήνεται.

 

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

APOCALYPSIS 2015, η δοκιμή

 

Μέτριο ρουμπινί χρώμα. Η μύτη επιβεβαιώνει περίτρανα τον τίτλο του κρασιού. Αποκάλυψη όνομα και πράγμα! Αισθησιακά αρώματα ξεπηδούν από το ποτήρι, λεπτεπίλεπτα και διαλεχτά. Πολύχρωμα πιπέρια, γλυκόριζα και ευωδιαστή βανίλια. Έπειτα εκείνο το ζωντανό κόκκινο φρούτο, σμέουρα, κεράσια και ρόδια, πλαισιωμένα από αποξηραμένη μαντζουράνα και ευκάλυπτο! Στο ανθικό στόμα, η ποιητικότητα συνεχίζεται αδιάλειπτη, υπερασπιζόμενη τη γραμμή της μύτης. Μετριασμένος όγκος υπηρετεί τη χάρη του κρασιού, με αναζωογονητική οξύτητα στην ίδια κατεύθυνση και τανίνες βελούδινες, αληθινό χάδι. Γεύσεις αποξηραμένης φράουλας, μενθόλης, φασκόμηλου και αποξηραμένου δυόσμου. Επίμονη επίγευση βοτανική, ελαφρώς πικάντικη και φρουτώδης.

Ευγενές αγιωργίτικο, φίνο, αέρινο. Η λεπτότητα εδώ δεν σημαίνει ελαφρότητα. Ειδικού βάρους ερυθρό και ιδιαιτέρως απαιτητικό, καθότι συστήνεται σε ένα επίπεδο αισθητικής που η δύναμη εκπροσωπείται από το πνεύμα. Σοφιστικέ αγιωργίτικο που αξίζει κανείς να εμβαθύνει για να απολαύσει τη θηλυκότητα της ποικιλίας, αλλά και για να επαναξιολογήσει το κριτήριο περί αισθητικής ανωτερότητας. Πίνεται τώρα ελαφρώς δροσερό. Συνδυάστε το με calzone λαχανικών στον φούρνο. (91/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,