Logo
ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ 2022
29 Μάι 2024

ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ 2022

Post by Δημήτρης Βίγλης

Και τα σίδερα ακόμα, σκουριάζουν. Ο σιδερίτης; Η φθορά είναι η πιο τρανή απόδειξη της ύπαρξης. Και οι πιο άξιες ποικιλίες έχουν αδυναμίες, υπαρξιακά κενά σαν οπές διάσπαρτες στην ολότητά τους. Αυτές είναι όμως που τις ξεχωρίζουν, όσο κι αν προσπαθήσουν οι οινοποιοί να τις επουλώσουν δημιουργικά, αφού τις αποδεχθούν και τις αναγνωρίσουν. Λεπτές, φορτισμένες έννοιες. Ο τετράμυθος και το επιτελείο του δεν δουλεύουν απλώς πάνω στις γηγενείς ποικιλίες, μα εμβαθύνουν με αφοσίωση τέτοια, ώστε το αποτέλεσμα να δείχνει έναν δεσμό σπάνιο μεταξύ τους. Η δοκιμή των κρασιών φανερώνει μια αυθεντική προσέγγιση που δεν εξαντλείται στα μαθηματικά, αλλά όπως φαίνεται επιστρατεύει και το ένστικτο. Κάπως έτσι προκύπτει ο «φυσικός» αυτός σιδερίτης, κρασί που… μασάει σίδερα!

 

 

Σιδερ-ένια κράση

 

Όσο ιδιαίτερη, άλλο τόσο σπάνια η ερυθρωπή αυτή ποικιλία, απαντάται κυρίως στα εδάφη της Αχαΐας. Δωρική και μετρημένη, χαρίζει δίχως να χαρίζεται. Η αυστηρότητά της ως προς την εκφραστικότητα δημιουργεί απαιτήσεις, ενώ η διαχείρισή της προκαλεί τόσο την αποφασιστικότητα, όσο και τα αντανακλαστικά του οινοποιού. Από τη μια πλευρά, δημιουργείται ένας χώρος που εκ των πραγμάτων αν δεν καλυφθεί θα δημιουργήσει ελλείψεις στο αποτέλεσμα, και από την άλλη, παρέχεται η δυνατότητα δημιουργικών επιλογών σαν διφορούμενο πλεονέκτημα. Σε κάθε περίπτωση, η οινοποίηση σιδερίτη με νόημα, απαιτεί προσήλωση. Η εξισορρόπηση ανάμεσα σε αυτό που δίνει τυπικά η ποικιλία και σε αυτό που ενδεχομένως βλέπει σε αυτή ο οινοποιός, θα είναι το βασικό γνώρισμα του μελλοντικού κρασιού. Η δυσκολία έγκειται στην αναβάθμιση του σιδερίτη χωρίς αλλοιώσεις.

Σε αυτό το ήδη σφικτό πλαίσιο, ο τετράμυθος εισάγει επιπλέον τη φιλοσοφία της ήπιας παρέμβασης σαν χειρουργική χωρίς αναισθητικό! Με επίγνωση του εγχειρήματος όμως, και με σταθερό χέρι, φαίνεται να τολμά μια τομή στην ποικιλία, επιδιώκοντας να χαρίσει στον σιδερίτη δεύτερη ζωή! Με εξασφαλισμένη την υποστήριξη που παρέχουν οι ποιοτικές προδιαγραφές της πρώτης ύλης, το οινοποιείο του Διακοπτού επιχειρεί ένα βήμα πιο πέρα, εφαρμόζοντας αυτό για το οποίο διακρίνεται: avant garde οινοποίηση με ενσωματωμένα στοιχεία βαθιάς παράδοσης. Εκεί όπου πολλοί θα παρέδιδαν τα όπλα, ο σιδερίτης του τετράμυθου αποδεικνύεται… πολύ σκληρός για να πεθάνει!

 

 

Ανατρεπτικός ο σιδερίτης του Τετράμυθου / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Καρδιά από sidero

 

Πορτοκαλί χρώμα του κρεμμυδιού μέτριας έντασης, αναμενόμενο, αν είναι υποψιασμένος κανείς για το τι θα συμβεί αν ξεχαστούν σιδερίτης και τετράμυθος σε μια δεξαμενή. The cult of natur-alism! Η ρουστίκ μύτη, αναγωγική αρκετά, με τονισμένη οξείδωση, αν είχε χέρια θα φορούσε γάντια πυγμαχίας! Κάτω από αυτά, αχνοφέγγει διστακτική ορυκτότητα, ενώ οι οσμές από καλαμπόκι, ξερά βότανα και βρεγμένο άχυρο, ξεκαθαρίζουν ήδη πως δεν έχουμε να κάνουμε με κρασί «ελεύθερου χρόνου». Έπονται τα γερασμένα άνθη γαρδένιας, ο υπερώριμος γιαρμάς, το κουμκουάτ και το νεραντζάκι σε γλυκό του κουταλιού. Το στόμα ξηρό και δομημένο, ελαφρύ ωστόσο, με την έντονη λιπαρότητα να ξεγελά. Ευδιάκριτες τανίνες δείχνουν τα δόντια τους κι εδώ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει χώρος για αστεία. Μέτρια+ οξύτητα, απαραίτητη κι ανακουφιστική. Γεύσεις μέτριας έντασης επιζούν μέσα από την οξειδωτική επέλαση, με βοτανικό κυρίως πυρήνα, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται βαριές ανθικές νύξεις και απαλές νότες από φλούδες υπερώριμων εσπεριδοειδών. Επίμονης διάρκειας επίγευση, τανική, με την πίκρα του γκρέιπφρουτ.

Διόλου εύκολο κρασί, τολμηρό αλλά και ωμό. Κρασί που έχει αφήσει πίσω του τη μετριοπάθεια σε τέτοιο βαθμό, που δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις: είσαι ή δεν είσαι φίλος του. Παρά το απελευθερωμένο του άνοιγμα ωστόσο προς τις «φυσικές» μεθόδους, διασώζονται στοιχεία της ποικιλίας. Η μεγαλύτερη του αντίφαση αφορά την εξελιγμένη ωριμότητα του μετρημένου φρούτου σε σχέση με την επιθετική δομή, ενισχυμένη σημαντικά από την εκχύλιση. Αν συνυπολογιστεί και η ήδη προχωρημένη οξειδωτική του κατάσταση, η όποια εξέλιξή του, αν τελικά προκύψει, θα αντιμετωπίσει δυσχέρειες. Κατόπιν τούτου, ο κερωμένος φελλός μάλλον δεν ωφελεί. Τιμή: €17 (88+/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,