Logo
ΜΕΤΟΧΙ ΤΣΑΝΤΑΛΗ 2001 MAGNUM
19 Φεβ 2020

ΜΕΤΟΧΙ ΤΣΑΝΤΑΛΗ 2001 MAGNUM

Post by Δημήτρης Βίγλης

Επιλογή από τα άπαντα του Τσάνταλη.

 

Κρασιά σαν το παλαιό Μετόχι αποτελούν έμπνευση, στηρίζουν την πίστη μας στο αντικείμενο του κρασιού και την προσπάθειά μας για μια γραφή που σέβεται τις λέξεις της. Για αυτούς και πολλούς επιπλέον λόγους, νιώθουμε πραγματικά τυχεροί που φιλοξενούμε ένα τέτοιο κρασί στις σελίδες μας. Αφενός λόγω της ιστορικής αξίας της εμβληματικής αυτής οινοποίησης, τρανό δείγμα της παρακαταθήκης Τσάνταλη, αλλά και γιατί ελάχιστες φιάλες επιζούν ακόμα για να περιγράψουν τη μυθική αξία του κρασιού από τα άδυτα της ιερής Χρωμίτσας. Υποδεχόμαστε αυτή την ευτυχή συγκυρία με τιμή, ευγνωμοσύνη αλλά και αίσθημα ευθύνης, καθώς προσεγγίζουμε ένα από τα ιερά κειμήλια του ελληνικού οινικού πολιτισμού.

Για άλλη μια φορά ο χρόνος ως μέρος του κρασιού, ένας από τους παράγοντες που το κρασί αποκτά μία επιπλέον συνιστώσα να το ορίζει. Ενώ όμως τα πράγματα βρίσκονται σε πλήρη εξάρτηση από τον χρόνο, αυτό που τα διαφοροποιεί είναι ο τρόπος που αλληλεπιδρούν μαζί του. Αναλόγως της σχέσης που αναπτύσσουν, τελικά προσδιορίζεται και η αξία τους. Όταν συνυπάρχουν αρμονικά, αποκτούν κι άλλη διάσταση πέρα από τη φαινομενική. Όταν το κρασί διαθέτει τα φόντα να συγχρονιστεί έτσι ώστε να εξελίσσεται διαρκώς, η ώρα που θα μας αποκαλυφθεί αξίζει το σεβασμό μας. Από κάθε άποψη, η συγκεκριμένη γευσιγνωσία αποτιμά φόρο τιμής στην αξία της εξέλιξης του κρασιού και στην ανυπέρβλητη αξία του χρόνου αυτού καθεαυτού. 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Βαθύ ρουμπινί χρώμα αξιοσημείωτης αντοχής, με γκρενά ανταύγειες.

Εξελιγμένη μύτη με εντάσεις. Αποξηραμένο δαμάσκηνο, μαρμελάδα μύρτιλου μαζί με κρεάτινες νύξεις, θυμάρι, αρώματα από κουτί πούρων και φρέσκων μανιταριών.

Ξηρό στόμα, πληθωρικού όγκου, με ανάλογη οξύτητα και αλκοόλ, όλα σε άψογη ισορροπία. Βελούδινες και ώριμες οι τανίνες, βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο, ώστε να υπογραμμίζουν με τη σειρά τους την ιδανική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κρασί. Πλούσιες γεύσεις μαύρης σοκολάτας, tobacco, φύλλων μαύρου τσαγιού, πίσσας και μαρμελάδας δαμάσκηνου. Ικανοποιητική επίγευση με διάρκεια, μπαλσαμική, με νότες αποξηραμένων βοτάνων.

Το ιστορικό blend από cabernet sauvignon – λημνιό στην καλύτερή του στιγμή. Η φιάλη magnum συνεισέφερε στη διατήρηση ιδανικού περιβάλλοντος για μακρόχρονη παλαίωση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στο ποτήρι. Αν συνυπολογιστεί και ο αδιαμφισβήτητος χαρακτήρας του κρασιού, η συγκεκριμένη στιγμή αποτέλεσε ιδανική συνθήκη για την απόλαυση μιας συλλεκτικής εμπειρίας. 

 

Χρόνος δοκιμής: 02/2020

Αξιολόγηση: 91/100

 

PAIRING

Σιγομαγειρεμένο κυνήγι, με σάλτσα από δαμάσκηνα.

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,