Logo
PIO CESARE: ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΘΕΤΗ ΔΟΚΙΜΗ
12 Φεβ 2020

PIO CESARE: ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΘΕΤΗ ΔΟΚΙΜΗ

Post by Δημήτρης Βίγλης

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

 

Ένα γοητευτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, με ξεναγούς τους κ. Cesare Benvenuto – ιδιοκτήτη του ομώνυμου οινοποιείου και τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθησαν στην σπάνια ειδική γευσιγνωσία που οργάνωσε το WSPC στην έδρα του πρόσφατα.

 

Πόσο συχνά επισκέπτεται κανείς την Αlba για γευσιγνωσία; Μάλλον σπάνια. Ποιες οι πιθανότητες να μας επισκεφτεί ο ίδιος ο Cesare για να συζητήσει για τα κρασιά του; Ρητορική ερώτηση. Χάρη στον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW και την ομάδα του, είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά τον αξιόλογο οινοποιό, να αποκομίσουμε εμπειρίες ζωής και πολύτιμες γευστικές μνήμες που θα μας ακολουθούν.

Ο κ. Cesare Benvenuto, οινοποιός πέμπτης γενιάς, μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του με άφθονο χιούμορ, συνοδευόμενες από επιλεγμένες σπάνιες εμφιαλώσεις του αγαπημένου του barolo. Κρασιά που εκφράζουν απόλυτα τον τόπο προέλευσής τους, τιμούν τις παραδόσεις και πρεσβεύουν το άσβεστο ιταλικό πάθος για δημιουργία. Η δοκιμή τους δε, εκτός από καλή τύχη αποτελεί και πρόκληση, μιας και αποτελούν κρασιά που θέτουν τον πήχη ψηλά από κάθε άποψη. 

Το barolo των Cesare έρχεται από μακριά. Ιστορικός οίκος, γνωστός από το 1881, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επιφανείς παραγωγούς του είδους. Το barolo τους με το χαρακτηριστικό παραδοσιακό ύφος, αντιπροσωπευτικό των αυτοχθόνων κρασιών της περιοχής, αποτελεί περίτρανο δείγμα για να συλλάβει κανείς την ιδιοσυγκρασία των μεγάλων αυτών κρασιών. Αυτό υπήρξε και το πνεύμα αυτής της κάθετης δοκιμής, να συνεισφέρει με εμπεριστατωμένη πληροφόρηση στη διαμόρφωση πλήρους εικόνας σχετικά με τις δυνατότητες αυτού του μεγαλειώδους σταφυλιού, του nebbiolo.

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ & Η ΔΟΚΙΜΗ 

 

Η σημαντική κάθετη δοκιμή περιελάμβανε εκλεκτές χρονιές του κλασικού Barolo των Cesare, αλλά και δύο επιλογές από το κορυφαίο διακεκριμένο αμπελοτόπι Ornato. Το τελευταίο, οινοποιείται μόνο στις καλύτερες χρονιές και αποτελεί ένα από τα εμβληματικά κρασιά της οικογένειας. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε πως η υψηλή ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη κι αντιπροσωπεύει εξίσου όλη τη δουλειά των Cesare, όπως έδειξε και η συγκεκριμένη δοκιμή. Το κλασικό barolo εντυπωσίαζε με τη σταθερότητα του και δεν ήταν λίγες οι φορές που πλησίαζε αξιοπρεπώς το μεγαλοπρεπές Ornato. Απόδειξη πως ένας σοβαρός παραγωγός δεν διακρίνει τα κρασιά του, μοιράζει τους κόπους και την αφοσίωσή του σε όλα ανεξαιρέτως, ακριβώς σαν να ήταν παιδιά του.

 

Pio Cesare Barolo 2014: πικάντικο και rustique σύνολο, έντονα ζωικό, με κρεάτινες νύξεις και μπόλικο μαύρο πιπέρι να το χαρακτηρίζει. Πολύ φρέσκο ακόμα στο στόμα, αλλά δομημένο, με χαρακτήρα και προοπτικές εξέλιξης. 

Pio Cesare Barolo 2010: εκφραστικό, με υπέροχη εξέλιξη, έντονα αρωματικό και με θαυμάσια πολυπλοκότητα. Πολυεπίπεδο, με αρωματική συγκέντρωση που εστιάζει στα αποξηραμένα λουλούδια, το μαύρο τσάι, το καβουρντισμένο φουντούκι και τη νωπή γη. Εξαιρετικό. 

Pio Cesare Barolo 2008: αρώματα ώριμου μαύρου φρούτου, φρέσκιες λαχταριστές βιολέτες και νύξεις ευκαλύπτου. Αρκετά ζωικό και πικάντικο. Το στόμα ακόμα “κρατάει”, δίνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Η δεύτερη πιο εντυπωσιακή χρονιά μετά το 2010. 

Pio Cesare Barolo 2006: εξελιγμένο, με ευγενείς οξειδωτικές νότες μαζί με πίσσα, αποξηραμένο δαμάσκηνο, μαύρες σταφίδες και σοκολάτα. Στόμα συμπυκνωμένο, αρρενωπό και πληθωρικό. 

Pio Cesare Barolo Ornato 2014: κατεξοχήν γήινο, έντονο, με αρώματα από ποτ πουρί, μανιταριών porcini, γλυκών μπαχαρικών και νότες καφέ. Ισορροπημένο στόμα, με ραφιναρισμένες τανίνες υψηλής ποιότητας και μακριά εντυπωσιακή επίγευση νωπής γης. Κομψό και ολοκληρωμένο. 

Pio Cesare Barolo Ornato 2013: σπουδαίο Ornato, ο ορισμός της απόλυτης φινέτσας. Εντυπωσιακή μύτη με ζαχαρωμένο κόκκινο φρούτο και μαρμελάδα φράουλας, γαρίφαλο, νότες αμυγδάλου, κουφέτου και πολυτελούς δέρματος. Ένα ornato με αισθησιακή μύτη και θηριώδη τανική δομή στο στόμα, που απαιτεί βάθος χρόνου για να εκδηλώσει την κλάση του, αλλά και την ενέργεια που κρύβει. Πολλά υποσχόμενο. 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , , ,