Ένα βιδιανό από τους “τοπογράφους” του κρητικού αμπελώνα.
Ένα από τα πρωτοπόρα κτήματα που πίστεψε και ανέδειξε τις γηγενείς κρητικές ποικιλίες ήταν το κτήμα Λυραράκη. Σήμερα, η κρητική αναγέννηση του κρασιού είναι γεγονός. Αυτό φυσικά επετεύχθη βαθμηδόν, με εντυπωσιακή άνοδο της ποιότητας και συστηματική δουλειά στην ανάλυση και κατανόηση των δυνατοτήτων των εξαιρετικών κρητικών ποικιλιών. Το κτήμα Λυραράκη ηγήθηκε αυτής της εξέλιξης και η Κρήτη του κρασιού, του οφείλει πολλά. Αρκεί να γνωρίσει κανείς την πληθώρα οινοποιήσεων που προσφέρει ως αποτέλεσμα χρόνιας έρευνας και αδιάκοπης προσπάθειας.
Το κτήμα ξεχωρίζει για την επιμονή του στην εμβάθυνση, τόσο στις τοπικές ποικιλίες όπως ήδη αναφέραμε, αλλά και στις μικροοινοποιήσεις τους αντίστοιχα. Η μέριμνα αυτή έχει οδηγήσει στην παρουσίαση μιας εντυπωσιακής σειράς ετικετών που αναδεικνύουν τον τόπο και τον πλούτο των ποικιλιών. Στοιχείο τουλάχιστον ελπιδοφόρο, καθώς δείχνει την κατάρτιση και τη σωστή κατεύθυνση που έχει επιλεγεί για το μέλλον των κρασιών τους. Έτσι, δεν επιλέγει κανείς μόνο Λυραράκη, αλλά δαφνί, πλυτό, βηλάνα, βιδιανό, θραψαθήρι και πολλές άλλες ποικιλίες, οινοποιημένες ξεχωριστά και από διακεκριμένα αμπελοτόπια όπου αποδίδουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Η τοπογραφία Λυραράκη, μας οδήγησε σε μία από αυτές τις ξεχωριστές δουλειές του κτήματος που αφορά το αξιόλογο βιδιανό, προερχόμενο από το αμπελοτόπι Ιππόδρομος. Υψηλό υψόμετρο 600 μέτρων, εδάφη αργίλου, ζύμωση του κρασιού σε βαρέλι και σύντομη παραμονή του με τις οινολάσπες, απαρτίζουν το βιδιανό Ιππόδρομος που χρωματίζει την παλέτα μας.
Πολύχρωμο βιδιανό από τον Λυραράκη / φωτογραφία: winetaster.gr
ΤΟ ΚΡΑΣΙ:
Μέτριας έντασης χρυσό χρώμα. Μύτη εκφραστική, με ευχάριστη εξέλιξη, μέτριας έντασης, όπου διακρίνονται αρώματα φρέσκου ανανά, ώριμου βερίκοκου και γκρέιπφρουτ, περιβαλλόμενα από νύξεις ξύλου, ανθών χαμομηλιού, βουτύρου, καπνιστές νότες και τονισμένη ορυκτότητα τσακμακόπετρας. Ξηρό στο στόμα, ελαφρώς λιπαρό, μετρίου όγκου και αντίστοιχης οξύτητας, με σχετικό πάχος και γεύσεις αποξηραμένου βερίκοκου, ζουμερού γκρέιπφρουτ, γλυκολέμονου και κίτρου, συνοδείας κρέμας και ξύλου. Mέτριας διάρκειας επίγευση, που κυριαρχείται από χαμομήλι και ώριμα εσπεριδοειδή. Κρασί που πίνεται ιδανικά τώρα, αλλά και μετά από έναν χρόνο, στους 10 βαθμούς και σε ποτήρι για chardonnay νέου κόσμου.
Χρόνος δοκιμής: 09/2019
Αξιολόγηση: 89/100
PAIRING
Φρέσκιες ταλιατέλες με ραγού από κουνέλι.