Logo
MOINOTERRA ΒΗΛΑΝΑ 2023
15 Οκτ 2025

MOINOTERRA ΒΗΛΑΝΑ 2023

Post by Δημήτρης Βίγλης

ΒΗΛΑΝΑ ΣΑΝ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ. Καταστάλαγμα σοφίας. Από χώμα κρητικό, το γενεσιουργό. Ατέρμονη προσφορά. Η βηλάνα της MOINOTERRA σαν ελεύθερος στοχασμός. Μια διαλεκτική ανάμεσα στο χρόνο, στον τόπο και στο ανθρώπινο έργο. Ήταν, είναι, και θα είναι μια ιερή στιγμή όταν μεταξύ τους επέρχεται η επιδιωκόμενη αρμονία. Μια συμφωνία που ενώνει τα σημεία στίξης των αναζητήσεων, όταν το παρόν γίνεται μάρτυρας αποκαλύψεων. Μοίρα καλή τότε, όταν σκύβουμε πάνω από το γευστικό οινικό μεγαλείο που εκβάλλει από τα βάθη μιας χώρας ανεξάντλητης!

 

 

Η Moinoterra συστήνεται

 

Νέα μέρα για τη Moinoterra! Οι άνθρωποι του νέου οινοποιείου μιλούν για το «νήμα». Την αξία της συνέχειας. Την πίστη στην παράδοση και τον σημερινό εκσυγχρονισμό. Γεγονός που δείχνει την ενσυναίσθηση του εγχειρήματος και τον σεβασμό για την τελετουργία της οινοποίησης. Μέσα από την επαφή με το παρελθόν, όπου τρέφονται οι ρίζες της προαιώνιας αμπέλου, η νέα πραγματικότητα προβάλει αισιόδοξα. Οι καλές αμπελουργικές πρακτικές αποτελούν πρωταρχικό μέλημα, οι οποίες επικεντρώνονται στη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας της πρώτης ύλης. Στους πρόποδες του βουνού Γιούχτα του νομού Ηρακλείου (500μ. υψόμετρο), δύο επιλεγμένα ξερικά αμπελοτόπια προσφέρουν τον λιγοστό καρπό της βηλάνας. Εκλεκτή ποικιλία, με αξιόλογο δυναμικό. Με την παρούσα όμως προσπάθεια, η συγκεκριμένη βηλάνα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την τυπολογία του μικροκλίματος, είναι ικανή να ξεπεράσει τον εαυτό της!

 

Βηλάνα από τον κόσμο της Moinoterra / φωτ.: Δημήτρης Βίγλης

 

 

Αποκάλυψη των Αρχάνων

 

Μέτριο χρυσαφί χρώμα. Καθηλωτική μύτη, με μια γνησιότητα συγκινητική. Πρώτο βιολί το τερουάρ, το τερουάρ στο μεγαλείο του! Έντονη ως και δραματική η αποτύπωσή του, με μια σπάνια παραστατικότητα που υπογράφεται από τη διάσπαρτη πυρίτιδα, ανάμεικτη με σαφείς βενζοϊκές νότες. Τυφλά, θα νόμιζε κανείς πως το κρασί προέρχεται σίγουρα από ηφαιστειογενές έδαφος! Έπειτα, ο βοτανικός πλούτος σιγοντάρει με στόμφο: χαμομήλι και καθαρό φασκόμηλο. Πίσω, τα ώριμα εσπεριδοειδή, το κίτρο, το κυδώνι και το κόκκινο μήλο.

Το στόμα ξηρό, καλού όγκου, με μέτριο++ σώμα και ανάλογη οξύτητα ενταγμένη ορθά στο σύνολο. Έντονη λιπαρότητα εδώ, που δεν επιβάλλεται όμως. Σταθερά και δυναμικά παρούσα η ορυκτή διάσταση της τσακμακόπετρας. Όμορφες γεύσεις από ποσαρισμένο αχλάδι κι άγριο θυμάρι. Επίμονη επίγευση που αναδεικνύει και τα νόστιμα ροδάκινα. Όμορφα εξελιγμένο για να καταναλωθεί τώρα, σε 1-2 χρόνια όμως θα «δέσει» ακόμα περισσότερο και θα κορυφωθεί η έξαρση της εκφραστικότητας του τερουάρ από την οποία είναι φτιαγμένο. Τιμή: €21 (92/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,