Logo
MASTROBERARDINO RADICI 2012
1 Φεβ 2023

MASTROBERARDINO RADICI 2012

Post by Δημήτρης Βίγλης

Mastroberardino. Master στο Aglianico.

 

Κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπήρχε οινοποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Campania, αν δεν υπήρχε η σπουδαία οικογένεια των Mastroberardino! Σε αυτή αποδίδεται η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο! Χάρη στις ατέρμονες προσπάθειες, τη διορατικότητα και την πίστη στην παράδοση, κατάφεραν και σύστησαν στον υπόλοιπο κόσμο την προίκα τους. Δίχως ίχνος υπερβολής, αν θέλει κανείς να γνωρίσει το aglianico, η δοκιμή Mastroberardino αποτελεί μονόδρομο. Μια από τις ιστορικότερες οικογένειες της Campania, με θρυλικό όνομα και πολυσχιδή δράση στην ανάδειξη της περιοχής Taurasi, μας υποδέχεται σε μια οινική μεταφορά όλο νόημα!

Το Radici αποτελεί σήμα κατατεθέν, τόσο για την ένδοξη ιστορία της οικογένειας, όσο και για την ίδια την ποικιλία που ενσαρκώνει. Γεννημένο από σταφύλια προερχόμενα από ιστορικά αμπελοτόπια, το Montemarano και το Mirabella Eclano, συμβολίζει την εκλεκτική εμμονή της γνωστής οικογένειας στην κλωνική επιλογή για το aglianico. Χρόνιες έρευνες, κοπιώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες που στοχεύουν στην ανακάλυψη εκείνης της ιδανικής γενετικής εκδοχής που πρεσβεύει τα βέλτιστα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Κάπως έτσι, οι Mastroberardino όχι μόνο διέσωσαν, αλλά ανέδειξαν τις αρχέγονες ποικιλίες τους σε κρασιά διεθνούς κύρους!

Radici σημαίνει «ρίζες», σπουδή, αφοσίωση, μόχθος. Aglianico που παράγεται από το 1928 και ωριμάζει για 24 μήνες σε γαλλική και σλαβική δρυ, προορισμένο για βαθιά παλαίωση. Στην παρούσα φάση, ο χρόνος φαίνεται πως το βαστά ευλαβικά από το χέρι, με διακριτικότητα και τακτ. Χωρίς να διαταράξουμε την αρμονική αυτή συνύπαρξη, σαν σύντομη επίσκεψη σε μία φιάλη, παρατηρούμε τα τεκταινόμενα πίσω από το φελλό της και θαυμάζουμε ήδη τα μελλούμενα!

 

 

Η επισημότητα της μεγάλης υπογραφής / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Taurasi με ολοφάνερη κράση

 

Μέτριο προς βαθύ ρουμπινί χρώμα. Υψηλής συγκέντρωσης μύτη, με κορυφωμένες εντάσεις από αρώματα πολύχρωμων πιπεριών, πολυτελούς δέρματος, καβουρντισμένου φουντουκιού και μαύρης εκλεκτής σοκολάτας. Αποξηραμένα φύλλα μαύρου τσαγιού, περάσματα πίσσας και γραφίτη, συνοδεύουν το ώριμο δαμάσκηνο που επικρατεί, μαζί με τη μαγειρεμένη φράουλα. Ξηρό κι ανεπαίσθητα υφάλμυρο στο στόμα, όμορφα συμπυκνωμένο, χωρίς να χάνει από την κομψότητά του, με αίσθηση πληρότητας και συνεκτικού φρούτου, και τις μπόλικες τανίνες να καθυστερούν προσώρας την πλήρη ενσωμάτωση τους στο καμαρωτό σύνολο. Αφθονία οξύτητας φρεσκάρει διαρκώς τον ουρανίσκο, που απολαμβάνει γεύσεις από φύλλα καπνού, βιολέτας, μαύρης σοκολάτας και νωπού κρέατος. Μαγειρεμένα μύρτιλλα και δαμάσκηνα, μαζί με μπαλσάμικο και δρυ, οδηγούν σε ορυκτή επίγευση με διάρκεια, χαρακτηρισμένη από σπασμένο αρωματικό κόκκινο πιπέρι και ξυσμένο γραφίτη.

Το κρασί «ανδρώνεται» στο βαρέλι, γεγονός που συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωσή του. Εκπέμπει αυτοπεποίθηση, που συνδυάζεται με την ωριμότητα έκφρασης και τις απαρχές εξέλιξής του. Η επίτευξη ιδεώδους ισορροπίας είναι θέμα χρόνου. Ρυθμισμένο έτσι που να διατηρεί το τέμπο, καλοκουρδισμένο και με ακρίβεια, παρέχει τη δυνατότητα εναρμονισμού με το ανάλογο φαγητό προσανατολισμένο στο κρέας, όπως το ψητό αρνί, αλλά και με εκλεκτές κοπές μοσχαριού στο κάρβουνο. Αμιγώς παλαιοκοσμίτικου γένους, κρύβει έντεχνα τα πλείστα αποθέματα δύναμης του πίσω από την καλή τεχνική, διαχειρισμένη με εμφανή εμπειρία. Θα εξελιχθεί περαιτέρω, στην δεκαπενταετία αναμένεται σαφώς πιο ολοκληρωμένο, αλλά ήδη πίνεται αρκετά ευχάριστα. Απαιτείται οπωσδήποτε decanting για την απομάκρυνση ιζήματος. (92/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,