Logo
JADOT CHAMBOLLE-MUSIGNY LES FUEES 2003
14 Φεβ 2024

JADOT CHAMBOLLE-MUSIGNY LES FUEES 2003

Post by Δημήτρης Βίγλης

Κειμήλιο, παράσημο ή εμπειρία ζωής; 

 

Δύσκολα διατηρεί κανείς τη ψυχραιμία του μπροστά σε μια παμπάλαια Βουργουνδία 20 ετών! Ποσώς δε όταν πρόκειται για κομμάτι που δεν αγοράζεται, παρά μόνο θαυμάζεται! Λίγες από τις σπάνιες εκείνες στιγμές που η μνήμη επιβάλλεται με έναν αδιανόητα απόλυτο τρόπο, σαν στίγμα που έπεται μιας ολιστικής εμπειρίας που παραλύει τα εγκεφαλικά σήματα! Τα προκλειθέντα αισθήματα, μάλλον θα αναλάβει ο χρόνος να τα ταξινομήσει. Όσα διασώζονται μέσω της γραφής, θα αποτελούν περιουσία του winetaster και των πιστών αναγνωστών του, σαν συμφωνία Κυρίων. Ladies and jentlemen, ας μιλήσει το ίδιο το κρασί!

 

Χορός στα πρεμνά της ωριμότητας / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Από ιερά χώματα 

 

Η Βουργουνδία, τόπος μυστικιστικός για το κρασί, μοιάζει να παραμερίζει τη λογική. Όχι απαξιωτικά βεβαίως, μα επειδή ο νους οριοθετείται από μόνος του καθώς κτίζει δαιδαλώδεις διαδρομές που τελικά τον εξαντλούν. Το γεγονός πως οι ταχύτητες αυτές τελικά είναι εκείνες που μας παραπλανούν -αν δεν μας φυλακίσουν τελικά- απεχθάνονται οι άνθρωποι της ιεράς γης της χρυσής κοιλάδας. Για αυτό και προσκαλούν τη δύναμη του ενστίκτου, μια υπερβατική προσέγγιση πέρα του νου, για να συνδεθούν με τα χώματα που γεννούν τα συγκλονιστικότερα κρασιά του πλανήτη. Οι ετικέτες τους εστιασμένες στη γη, στα τοπωνύμια, στα θαυμαστά χωριά τα διάσημα στα πέρατα του κόσμου, στις ονομασίες των αμπελώνων. Το Les Fuées αποτελεί ένα τέτοιο premier cru, κατά την περιβόητη θεσπισμένη ταξινόμηση γης που ελέγχει και την τελευταία ακόμα ίντσα στη Βουργουνδία. Η αποποίηση της αίγλης των ονομάτων των οινοπαραγωγών εδώ, σαν υπέρτατη κατάκτηση παροιμιώδους αυτοπεποίθησης, βαθιάς παιδείας και επίγνωσης, προκρίνει τη μεγαλοπρέπεια των εδαφών. Στη Βουργουνδία, όλη η δόξα ανήκει στη γη.

 

Όλα στη θέση τους, ακόμα και ο άψογα διατηρημένος φελλός / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

Επιτομή σπανιότητας

 

Σπασμένο, μέτριο ρουμπινί χρώμα με ξανθιές γκρενά ανταύγειες. Μύτη στο απόγειο ενός μεγαλείου κορυφομένης τέχνης, γήινη και έντονα ορυκτή, σε άμεση επικοινωνία με το terroir. Ασφάλτινες οσμές κυρίαρχες, ανάμεικτες με πλούσιες βουκολικές αναφορές όπως φάρμας και δερματίνης, καθώς και σαφούς χωμάτινης ανάσας, δείχνουν το μεγάλο χωριό του Chambolle ντυμένο στα γιορτινά του! Κατάμαυρο και ώριμο το φρούτο, σταφίδα και δαμάσκηνο. Δυναμικά αρώματα από φύλλα φρέσκου tobacco, πασπαλισμένα με αποξηραμένο θυμάρι σε ανθικό περίγραμμα βιολέτας. Μετρίου όγκου στόμα, με μέτρια+ οξύτητα χωνεμένη, υπηρετεί με αφοσίωση την άψογη διατήρηση των ισορροπιών συνδυαστικά με τις εξαιρετικές μετριασμένες τανίνες, ζωντανές ακόμα, μα στο καλύτερο σημείο της ωριμότητάς τους. Μαύρο φρούτο και γευστικά, μελωμένο, σαν μαρμελάδα κεράσι, γλυκό βύσσινο και πάστα δαμάσκηνο με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας. Νότες μαύρου τσαγιού και υπέροχων φύλλων καπνού, μαζί με πίσσα και έντονη ζωική διάσταση κι εδώ. Επίμονη επίγευση ατελείωτης ορυκτότητας που διέπει κάθετα το κρασί, σαν ξεκάθαρο μήνυμα πως γευόμαστε ατόφιο κομμάτι γης. 

Το Chambolle προβάλλει τη δυναμική πλευρά του pinot, ενώ το πρωτοκλασάτο les Fuées αποτελεί την ωμή καταγραφή του terroir, σαν πόρισμα γεωλογικής μελέτης. Οπλισμένο ανάλογα, αγγίζει με άνεση την εικοσαετία χωρίς ίχνος κόπωσης, χάρη στη δομή που το θωρακίζει. Δεν είναι το χαριτωμένο pinot που πίνεται και δροσερό, αλλά ένα απαιτητικό ερυθρό ατόφιας δύναμης και σπάνιας ράτσας. Ακμαίο, ολοκληρωμένο, συγκεντρωμένο, δίνει νόημα σε κάθε έννοια παλαίωσης, τονίζοντας την σκληρή πλευρά της διάσημης ποικιλίας, συμπληρώνοντας εμφατικά το προφίλ της! Μπορεί η τιμή του να ισοδυναμεί με μηνιαίο μίσθωμα μικρής κατοικίας, τι αξία έχουν τα νούμερα όμως μπρος στην αιωνιότητα; Ανάψτε κάρβουνα! Τιμή: €160-240 (92/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , ,