
Απόβαση Καραμολέγκου στο Αμύνταιο! Ο γνωστός βιρτουόζος της Σαντορίνης μεταβαίνει στη Φλώρινα! Εκεί, επενδύει σε νέο οινοποιητικό εγχείρημα, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ολόφρεσκης σειράς κρασιών με το εμπορικό σήμα “Arktos Elevation vineyards”. Το 2025 υπήρξε η πρώτη χρονιά κυκλοφορίας της. Το πρώτο ασύρτικο του Αρτέμη Καραμολέγκου εκτός Σαντορίνης όμως, αναπόφευκτα ελκύει την προσοχή. Η ποικιλία που ανέδειξε τον χαρισματικό παραγωγό, μπορεί να αποκαλύψει το άκρως δελεαστικό τερουάρ του ψυχρού Αμυνταίου;
Το ασύρτικο της Άρκτου
Άγνωστο αν η άρκτος επιλέχθηκε ως έμμεση αναφορά στη δύναμη, ή για τη γνωστή προτίμησή της στα ψυχρά κλίματα όπως εκείνο του Αμυνταίου. Όπως και να έχει, το ασύρτικο ταιριάζει στη ψυχή της αρκούδας, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα την επιλογή. Στα χέρια δε του επιφανούς παραγωγού, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η έκφραση εκείνη που ενώνει τη ματιά του με τα πλεονεκτήματα των αμπελώνων του Ξινού Νερού και του Αγίου Παντελεήμονα στα 700 μέτρα υψόμετρο! Η τεχνική που εφαρμόζεται φέρει νωπή τη σφραγίδα Καραμολέγκου. Ακόμα κι αν πρόκειται για πρώτη εμφιάλωση, η προσοχή στη λεπτομέρεια -για την οποία φημίζεται άλλωστε ο οινοποιός- συνοδεύει το κρασί από τα πρώτα του βήματα. Το ασύρτικο παραμένει για επτά ολόκληρους μήνες μαζί με τις φίνες οινολάσπες, ενώ ένα μικρό ποσοστό παλαιώνει σε βαρέλι για να προσδώσει επιπλέον βάθος.
Ντεμπούτο για την Άρκτο του Αρτέμη Καραμολέγκου / φωτογραφία: winetaster.gr
Πρώτη δοκιμή
Η πρώτη επαφή, με το ωχρό λεμονοπράσινο χρώμα, δείχνει το υψόμετρο. Βατό και προβλέψιμο στη μύτη το κρασί, συστήνεται μέσα από ένα χαριτωμένο πρόσωπο γνώριμο. Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί αναταραχή λογισμών, καθώς επιλέγει έναν δρόμο ασφαλή. Πατάει στην ανθική σαγήνη από γιασεμί και άνθη πορτοκαλιάς περισσότερο, και στις θελκτικές αποχρώσεις του άφθονου ροδάκινου και του αρωματικού περγαμόντο. Έντονο το προζύμι, μαζί με λευκό πιπέρι και ανεπαίσθητα περάσματα από βρεγμένα βότσαλα και λίγη κρέμα. Μέτριος όγκος στο στόμα και τονισμένη λιπαρότητα, που δεν καταφέρνει ωστόσο να αντισταθμίσει την ανεξέλεγκτη υψηλή οξύτητα που διαπερνά ορμητικά όλο το σώμα. Το φρούτο ευαίσθητο γευστικά, τραγανό μεν, μετρημένο δε, χρειάζεται περισσότερο για την επίτευξη της πληρότητας που αποζητά το δομικό του σθένος. Εύθραυστα πυρηνόκαρπα και λεπτεπίλεπτα εσπεριδοειδή οδηγούν σε επίμονη, λεμονάτη επίγευση με άφθονο ζουμερό γκρέιπφρουτ.
Φαίνεται χαρακτηριστικά πως η ARKTOS δεν επιδιώκει να ανταγωνιστεί τη σαντορινιά απόδοση της ποικιλίας. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν θα είχε νόημα για έναν παραγωγό που ανδρώθηκε στο νησί. Το ζητούμενο προφανώς αφορά την απόκτηση εμπειρίας σε αμπελοτόπια και μικροκλίματα ικανά να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Το οργανοληπτικό προφίλ του κρασιού επιβεβαιώνει την επιλογή, ακόμα κι αν είναι πολλά εκείνα που αναμένονται, ιδίως από έναν παραγωγό της κλάσης του Καραμολέγκου. Προς το παρόν, η Άρκτος μεγαλώνει τα νύχια της. Τιμή: €20 (88+/100)