Logo
ACRA NEMEA 2021
12 Ιούν 2024

ACRA NEMEA 2021

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ένα νέο εγχείρημα, είναι ένα νέο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση, η τόλμη της όποιας εκκίνησης αξίζει ενθάρρυνσης και στήριξης. Οι ελπίδες άλλωστε που ζυμώνονται μέσα στις δεξαμενές της νεοσύστατης acra winery, είναι κι ελπίδες της Νεμέας, ελπίδες του αγιωργίτικου. Οι ελπίδες όμως δικαιώνονται όταν μετεξελίσσονται σε βάθος χρόνου σε αξιόλογα έργα. Κάθε αρχή και δύσκολη. Για τον ίδιο λόγο, εξίσου δύσκολη είναι και κάθε προσέγγιση του οινικού αποτελέσματος. Κάθε αναφορά στην πρώιμη φάση του, καθώς και όποια στηλίτευση καλής πρόθεσης, είναι μέρος της όλης διαδικασίας εξέλιξης. 

Με το site της acra winery να βρίσκεται υπο κατασκευή, και τα πρώτα της κρασιά στα ποτήρια μας, η παράσταση αναμένεται με ενδιαφέρον. Ο ιδρυτής του εγχειρήματος, ο Σπύρος Παπανδρέου, γεωπόνος και οινολόγος, έκανε ντεμπούτο με αγιωργίτικο, ποικιλία γνωστή και διαδεδομένη. Οι αναπτυξιακές ανάγκες της ποικιλίας ωστόσο, είναι ομολογουμένως μεγάλες ακόμη και σήμερα. Η αναβάθμιση δε της γενικής εικόνας του αγιωργίτικου και η σύνδεσή του με ποιοτικές οινοποίησεις ευρύτερης κλίμακας, ανάλογες με το μέγεθος της ζώνης, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η νέα προσθήκη στη δύναμη των οινοποιείων της δοκιμασμένης Νεμέας, προσδίδει μια νότα ανανέωσης.

Οι πρώτες πληροφορίες, που αφορούν τις φιλότιμες προσπάθειες του Παπανδρέου για τη φροντίδα του ιδιόκτητου αμπελώνα του, ο οποίος εκτείνεται σε ανακουφιστικό υψόμετρο 300-550 μέτρων σε Γαλάρη και Καστράκι, διαμορφωμένος στο απαιτητικό σχήμα λύρας, επιβεβαιώνουν την ευχάριστη εξέλιξη που ευχόμαστε να καρποφορήσει. Ο πειραματισμός με βαρέλια πολλών χρήσεων, ενδεικτικός του ενθουσιασμού του νέου οινοποιού, αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα. Είθε να διατηρηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, να ενισχυθούν και να οδηγήσουν σε ανάλογα κρασιά. Για την ώρα, υποδεχόμαστε με θέρμη τις φιλόδοξες προσπάθειες του υπο διαμόρφωση αυτού εργαστηρίου, που όπως φαίνεται θεμελιώνει τις αξίες εκείνες που θα το οδηγήσουν με ασφάλεια στο μέλλον. 

 

 

 

 

 

Αγιωργίτικο στα Acra

 

Ευχάριστο στη μύτη, φιλικό και δεκτικό, με την παρηγοριά της κανέλας, τη γλύκα της σοκολάτας και το μελωμένο κεράσι να δημιουργούν μια προσιτή εισαγωγή. Κομψές ανθικές νότες βιολέτας και λεβάντας διαπερνούν το δαμάσκηνό του, ενώ ο ήπιος μπαχαρώδης χαρακτήρας γλυκόριζας συστήνει ένα συμπαθητικά πικάντικο προφίλ. Στο στόμα, αμέσως μετά την παραδοχή της εξαιρετικής οξύτητας, χτυπά επίμονα ο κώδωνας της αλκοόλης μέσα από τον πλεονασμό των 14,5 βαθμών (!), και πριν ξεπεραστεί αυτή η εκκωφαντική κρούση, αγουρωπές και κατάξηρες τανίνες εφορμούν αμέσως μετά την κατάποση, υιοθετώντας ένα ασυνήθιστα σκληρό προσωπείο για τα δεδομένα της ποικιλίας. Το δριμύ αυτό ξέσπασμα παρασέρνει αδίκως την εικόνα στο στόμα, στερώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στο κερασένιο φρούτο, τυλιγμένο σε ποιοτικό δέρμα και πασπαλισμένο με κόκκινο πιπέρι, να εκφραστεί ανεπηρέαστο. Παρά την εξαιρετική διαχείριση δρυός (πλήρως χωνεμένης), η δομική έξαρση προφανώς και υποδαυλίζει την ισορροπία στον ουρανίσκο, μιας και το τανικό μένος επιβάλλεται αδιάλλακτα, σαν ανασταλτικός παράγοντας επικοινωνίας. Περισσότερο πλήττεται η επίγευση, το στίγμα της οποίας αγνοείται μέσα στην αμετάκλητη στιφάδα. Αγιωργίτικο στα Acra, όνομα και πράγμα! Τιμή: €15,50 (87/100)

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,