Logo
ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ
8 Ιαν 2020

ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ

Post by Δημήτρης Βίγλης

«Ο Θεός βρίσκεται στις λεπτομέρειες». Αυτό υπήρξε ένα από τα motto του θρυλικού μοντερνιστή αρχιτέκτονα Mies van de Rohe. Τι εννοούσε όμως ένα από τα φωτεινότερα μυαλά που επηρέασε καθοριστικά την τέχνη του και άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην αρχιτεκτονική διεθνώς; Σημασία δεν έχει μόνο η πράξη ως πράξη, αν δεν συνοδεύεται αυτή από ένα αιτιολογημένο σκεπτικό που ορίζει τον λόγο ύπαρξής της. Το να ενεργείς ένεκα ταχύτητας, προσπερνώντας ατυχώς καθετί που αποτελεί μέρος ενός συνόλου, θα κρίνει το αποτέλεσμα. Αν αγνοηθούν οι λεπτομέρειες, δημιουργούνται ελλείψεις, πλήττεται η πρακτικότητα, έτσι που υποβαθμίζεται ο τρόπος που βιώνεται μια εμπειρία συνολικά. Καθετί μη λειτουργικό παύει να είναι και όμορφο. Αν αγαπάμε το κρασί, αγαπάμε και τις λεπτομέρειες και η επιλογή του κατάλληλου ποτηριού επηρεάζει και διαμορφώνει την εμπειρία μας σημαντικά.

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Ο ρόλος του ποτηριού

 

Από την εισαγωγή μας κιόλας, προκύπτει ήδη το συμπέρασμα πως η απόλαυση του κρασιού εξαρτάται και από την επιλογή του ποτηριού εκτός άλλων. Η καταλληλότητά του και η φροντίδα βασικών λεπτομερειών παίζουν σημαίνοντα ρόλο για το αν θα απολαύσουμε το κρασί μας τελικά όπως του αξίζει. Μια βασική λεπτομέρεια αποτελεί και το κατάλληλο ποτήρι. Το ποτήρι αποτελεί συνέχεια του χεριού μας και μας οδηγεί στο κρασί. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος του ή να παραβλέπεται η αξία του. Αυτό άλλωστε είναι το μέσο που φιλοξενεί την όποια επιλογή μας και διαμορφώνει ως ένα βαθμό τις προσλαμβάνουσες μας κατά την οινοποσία.

Το ευρέως αποδεκτό ποτήρι είναι το κολονάτο σε σχήμα τουλίπας. Το κολονάτο ποτήρι είθισται να χρησιμοποιείται όχι χάριν εντυπωσιασμού, ως ένδειξη κύρους ή επισημότητας. Συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι τεχνικής φύσεως που έχει καθιερωθεί ως απαραίτητο εργαλείο για την ανάδειξη του κρασιού. Είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί βασικές ανάγκες κατά τη χρήση του. Η ύπαρξη της «κολόνας» προσφέρεται για το κράτημά του. Έτσι μπορούμε να απολαύσουμε τα χρώματα των κρασιών χωρίς να λερώνεται το bowl, ενώ δεν επηρεάζεται και η θερμοκρασία του σερβιρισμένου κρασιού από τη θέρμη του χεριού μας. Η γεωμετρία του bowl είναι μελετημένη έτσι, ώστε να διαθέτει τον κατάλληλο όγκο που απαιτείται για να οξυγονώνεται το κρασί μες στο ποτήρι. Έτσι ενθαρρύνεται ο στροβιλισμός του κρασιού, μια κίνηση που συμβάλει στην καλύτερη ανάδειξη των αρωμάτων του. Τα κεκλιμένα τοιχώματα του ποτηριού κατευθύνουν με ακρίβεια όλες τις πληροφορίες στη μύτη του δοκιμαστή.

 

φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Τυπολογία και εξειδίκευση

 

Αφού καθιερώθηκε ο γενικός τύπος του «κολονάτου» ποτηριού, τα πράγματα δεν έμειναν στάσιμα. Αφού κυκλοφόρησαν πολλά ποτήρια παρόμοιας κοπής στην αγορά, η εμπειρία από τη χρήση τους έδειξε πως το αποτέλεσμα της δοκιμής διέφερε ανάλογα τις μικροδιαφορές τους. Ο όγκος και η γεωμετρία τους διαφοροποιούνταν και κατά τη χρήση τους διαπιστώθηκε πως άλλαζε αντίστοιχα και ο χαρακτήρας των κρασιών που φιλοξενούνταν σε αυτά. Αυτό σήμαινε πως το ίδιο κρασί ακριβώς, σερβιρισμένο σε διαφορετικά ποτήρια, εμφάνιζε σημαντικές αποκλίσεις στην έκφρασή του, τονίζοντας διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα του. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε περεταίρω έρευνα προκειμένου να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα που πρόσφερε η δοκιμή στην πράξη.  

Νέα ερωτήματα τέθηκαν, ενώ η κλιμάκωση αυτής της εξέλιξης απέδειξε τον καταλυτικό ρόλο του σωστού ποτηριού για την απόλαυση του κρασιού. Οι ηγετικές εταιρείες του χώρου, μετά από ενδελεχή έρευνα και σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του κρασιού, ασχολήθηκαν με την βελτιστοποίηση της ανάδειξης κάθε ποικιλίας ξεχωριστά. Τώρα πια, κάθε σοβαρή εταιρεία κατασκευής ποτηριών διαθέτει συλλογές για κάθε χρήση και ανάγκη, αναλόγως το κριτήριο και τις απαιτήσεις χρήσης.

 

… το ίδιο κρασί ακριβώς, σερβιρισμένο σε διαφορετικά ποτήρια, εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις στην έκφρασή του, τονίζοντας διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα του…

 

 

 

Πως επιλέγουμε ποτήρια

 

Στα πλαίσια αναζήτησης του σωστού ποτηριού, η αφθονία διαθέσιμων επιλογών ίσως προκαλέσει σύγχυση. Παρά την πληθώρα επιλογών που προσφέρει το εμπόριο, οι ανάγκες ενός φίλου του κρασιού μπορούν να καλυφθούν αξιοπρεπώς χωρίς περιττές υπερβολές. Καμία ανησυχία λοιπόν, αν σκεφθεί κανείς πρακτικά και ιεραρχήσει τις ανάγκες του. Πέρα από το βασικό διαχωρισμό που αφορά τα λευκά και τα ερυθρά κρασιά, τι χρειάζεται επιπλέον να γνωρίζει κανείς πριν επιλέξει;

Μια απλή προσέγγιση είναι να σκεφτούμε ποιες είναι οι ποικιλίες που προτιμούμε συνήθως να απολαμβάνουμε και ποιο το στυλ που τις χαρακτηρίζει. Μας αρέσουν για παράδειγμα τα στιβαρά, πληθωρικά και τανικά cabernet ή προτιμούμε βελούδινα και ώριμα αγιωργίτικα; Αγαπάμε τα φρέσκα και ευωδιαστά μοσχοφίλερα ή τα πλούσια εξελιγμένα chardonnay; Ομαδοποιούμε τις προτιμήσεις μας και επιλέγουμε το είδος του ποτηριού που τις καλύπτει. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο δομημένα τα κρασιά, τόσο πιο ογκώδη τα ποτήρια και μεγαλύτερες οι ανάγκες παραμονής τους στο ποτήρι. Όσο πιο ευαίσθητα και λεπτεπίλεπτα τα κρασιά, τόσο πιο διακριτικό το σχήμα του ποτηριού που απαιτείται σε όγκο και διαστάσεις. Cheers to all!

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,