
Το τάμα του Καραμολέγκου, η φύτευση του οράματος, το κρασί το ενεργειακό. Πώς να συλλάβει κανείς το ασύρτικο Σαντορίνης; Ένα φαινόμενο όχι μόνο οινολογικό, μα και εδαφολογικό, και κλιματικό. Φαινόμενο που δεν μετριέται με ανθρώπινες κλίμακες, δεν λογίζεται αριθμητικά, δεν κατοχυρώνεται. Υπέρβαση της φύσης που μας θυμίζει πως πάντα θα αποτελούμε κομμάτι της. Το ασύρτικο αποτελεί γεύση του ονείρου, για όσο αυτό διαρκεί. Γεννιέται μέσα στο καπνισμένο εδαφικό τοπίο εκρηξιγενών πετρωμάτων, σύμβολο της αστάθειας που ο φόβος εξοστρακίζει, αλλά η πηγαία δημιουργικότητα αναγνωρίζει ως μόνο πρόσφορο έδαφος.
Μέσα από αυτό το οξύμορο σχήμα, η δημιουργία αποκτά ξεχωριστή υπόσταση. Κάθε οινική οντότητα εδώ, αφιερώνεται στη δύναμη της εφήμερης ύπαρξής της. Ο οινοποιός δεν ρισκάρει απλώς, μα αποδέχεται την πρόκληση σαν τιμή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου κάθε οίνος ακροβατεί επί του μοναδικού αυτού πεδίου που διαρκώς αλλάζει, η οινοποιητική πράξη συνδέεται με την ηρωϊκή! Τα κρασιά τα σαντορινιά, ποτέ δεδομένα, ορίζουν και την ίδια τη σπανιότητα, με έναν τρόπο πότε δραματικό και πότε μνημειακό.
Ορμητικός Καραμολέγκος
Ο Καραμολέγκος σκάβει βαθιά, συνομιλεί με τις ρίζες τις ιστορίας. Δεν οινοποιεί ασύρτικο, αλλά αμπελώνες, χωριά. Αναζητά αμπελώνες σαν κυνηγός, τους μελετά κι έπειτα τους οινοποιεί με διεισδυτικό τρόπο. Οι δεξαμενές του σφύζουν από ασύρτικα κυρίως, με πρωταρχικό μέλημα τη ξεχωριστή ανάδειξη των δυνατοτήτων τους. Δουλεύει με οινολάσπες, δεν διστάζει να πειραματιστεί, επενδύει στο χρόνο και στην ίδια την ποικιλία θαυμαστά. Η επιλογή αυτή τον ξεχωρίζει αισθητά, καθώς η γκάμα του είναι μια εξελισσόμενη σπουδή. Κάθε ετικέτα αποτελεί ουσιαστικά μια καταγραφή πολιτισμικής διάστασης, ενός οινοποιού χαμηλών τόνων που δημιουργεί σπουδαία κρασιά. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών, τόσο της προσωπικότητας, όσο και της αναλυτικής μεθόδου που εφαρμόζεται, προάγουν την εμβάθυνση που οδηγεί στη σύλληψη της πηγαίας δύναμης του τερουάρ. Ο ορμητικός αυτός οινοποιός συναντά το πνεύμα των χαρισματικότερων εκπροσώπων του χώρου.
φωτογραφία: winetaster.gr
Παλαιωμένη Σαντορίνη ’17
Μέτριο χρυσαφί χρώμα. Θυελλώδης ορυκτή μύτη κυρίως, αυτή που χαρίζει στον Καραμολέγκο το πρωτείο του πιο terroirista παραγωγού του νησιού! Μπαρούτι, τσακμάκι και άφθονο petrol, συνυπάρχουν με λευκό πιπέρι. Η ανάσα πλήττεται από ένα οργισμένο θαρρείς πλήθος αρωματικών ξεσπασμάτων: τραγανά εσπεριδοειδή, μυρωδάτα λεμόνια με τα φύλλα τους μαζί, περγαμόντο, κυδώνι, γκρέιπφρουτ και φρέσκος ανανάς. Δυναμική αίσθηση με έντονο βοτανικό αποτύπωμα αποξηραμένου δυόσμου, αλλά και κρέμας βουτύρου.
Το μέτριο+ σώμα κυριαρχείται από τη σαρωτική υψηλή οξύτητα που δύσκολα χαλιναγωγείται. Κι όμως, ο Καραμολέγκος καταφέρνει να δει μέσα από αυτή καθαρά, και αποκαθιστά την ισορροπία σαν καπετάνιος σε φουρτούνα που κρατά σφικτά το τιμόνι. Αυτό το καταφέρνει απορροφώντας την όξινη επίθεση έντεχνα, εντάσσοντάς την μέσα στο σύνολο με την πολύτιμη βοήθεια της λιπαρής προσφοράς των οινολασπών. Έτσι, επιβάλλεται δικαιοσύνη. Οι λεμονάτες γεύσεις εδώ, παραχωρούν χώρο και στα σφριγηλά ροδάκινα, ενώ ο βενζοϊκός αντίκτυπος αποθεώνει το τερουάρ. Ιωδιούχος μακρά και βουτυράτη επίγευση, με ξύσμα από lime να τρίζει τα δόντια του στη μετριοπάθεια! Πίνεται τώρα ιδανικά. Τιμή: €40-45 κατ’ εκτίμηση (92+/100)