Logo
ΣΤΑ ΥΨΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ
4 Σεπ 2024

ΣΤΑ ΥΨΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Με αφορμή το κρασί, εύκολα μπορεί η Νεμέα να αποτελέσει έναν προορισμό οικείο. Όχι μόνο γιατί έπαψε να φυλάσσεται από τον μυθικό τρομακτικό λέοντα της αρχαιότητας, αλλά και γιατί παραμένει -πεισματικά σχεδόν- αυτή που ανέκαθεν ήταν: τόπος παραγωγής κρασιού. Ως τέτοιος κυρίως αυτοπροσδιορίζεται αυστηρά, με μια αναλλοίωτη εικόνα μέσα στα χρόνια που ακροβατεί ανάμεσα στην αναπόφευκτη φθορά και στην όποια ελπίδα τρέφει η οινοποιητική δραστηριότητα. 

Σε τι βαθμό άλλαξε τη Νεμέα το αγιωργίτικο, αναρωτιέμαι καθώς παρεκκλίνω από την εθνική οδό ενώ εισέρχομαι στην αγκαλιά του δρόμου εκείνου που οδηγεί στο κέντρο της αρχαίας Νεμέας; Η δράση εδώ επικεντρώνεται διαχρονικά στην αμπελοκαλλιέργεια, κι εξαντλείται σχεδόν στο αγροτικό μετερίζι. Η φυσιογνωμία της περιοχής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, διατηρεί τα σημάδια κόπωσης σαν να τα έχει αποδεχτεί οριστικά. Διερχόμενος από το κατά τα άλλα φροντισμένο και καθαρό κέντρο της, διαπιστώνω πως κι εκείνο ακόμα γλύφει τις πληγές του. Παρατηρώ τα σύμβολα τα σκουριασμένα, σφίγγω στη χούφτα τις κοφτερές γηγενείς ποικιλίες, θυμάμαι ακόμα το περιβόητο “momentum”, τη στρατηγική. Δεν αποφεύγω να κοιταχτώ μέσα από τα θαμπά τζαμιλίκια ενός ακόμα ερειπωμένου μαγαζιού της Δερβενακίων, ενώ περιμένω να ανοίξει τις πόρτες του ο σύνδεσμος οινοποιών.

 

Η μοναξιά των Αγίων Αναργύρων – Κούτσι / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Τα αγιωργίτικα

 

Ευτυχώς η πίστη στο κρασί ανακουφίζει. Τα λιγοστά κρασιά στην καθιερωμένη στάση στο χώρο του Σ.Ο.Ν. στα πλαίσια των Μεγάλων ημερών Νεμέας, προφανώς και δεν αντιπροσωπεύουν ποσοτικά αλλά και ποιοτικά τη δυναμική της περιοχής. Λείπουν πολλά, υπάρχουν όμως κρασιά ενδιαφέροντα. Κρασιά που προστατεύουν το φρούτο τους, που διασώζουν την αξιοπρέπειά τους. Τα αγιωργίτικα με τις κλιμακώσεις στο στυλ τους βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αποτελούν σύγχρονα ερυθρά που φανερώνουν τον αγώνα των παραγωγών να κατανοήσουν την εποχή και τις ανάγκες της. Σε μεγάλο βαθμό καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, αφού έχουν καταφέρει να προσφέρουν ερυθρά φινέτσας και δομικής ισορροπίας. Παρά τις δυσκολίες και την πρόσφατη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος σημαντικής παραγωγής, το αγιωργίτικο δεν λύγισε.

Θετική εξέλιξη αποτελεί η εισαγωγή του νέου προτύπου ποιότητας «NEMEA LIONS» που θα απονέμεται σε αγιωργίτικα ΠΟΠ βάσει αυστηρών κριτηρίων. Αυτά αφορούν τις χαμηλές αποδόσεις (κάτω από 800 κιλά ανά στρέμμα), προέλευση καρπού από μεμονωμένα αμπελοτεμάχια, ελάχιστη 24μηνη ωρίμανση με χρήση βαρελιού 12 μηνών και ελάχιστο αλκοόλ 13%. Όσα κρασιά θα διέπονται από τα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που επιβάλλει η προτυποποίηση, θα συνοδεύονται από την ανάλογη σήμανση στη φιάλη τους, ώστε να πληροφορούν σχετικά με τη διακεκριμένη ποιότητά τους. Τα πρώτα NEMEA LIONS αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα.

 

Αναμπέλωση στο Κούτσι / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Τα ερωτηματικά

 

Το αμπέλι πασχίζει να έλξει το άρμα της εξέλιξης. Φιλότιμο πάντα. Τι γίνεται όμως όταν το περιβάλλον του αδυνατεί να στηρίξει βασικές συνοδευτικές εντυπώσεις; Μια ευμεγέθης αμπελουργική ζώνη αναμένεται να πάλλεται από δημιουργικό ρυθμό κι ανήσυχο πνεύμα, να απασχολεί συνεχώς με επιτεύγματα και δυναμικές προτάσεις, να ερευνά, να τολμά, να καινοτομεί. Πού βρίσκεται σήμερα η Νεμέα; Η ωραιοποίηση της «εποχής του κρασιού» δεν είναι αρκετή για να γυρίσει σελίδα μια ζώνη που θα έπρεπε να πρωτοστατεί. Από τη μια πλευρά, οι συζητήσεις για το αγιωργίτικο και τη «διεθνοποίησή» του, απολύτως θεμιτές όσο και αναγκαίες, από την άλλη όμως ο ίδιος ο τόπος σε τι βαθμό είναι έτοιμος να πείσει σε μεγάλη κλίμακα; 

Ίσως να έχουμε συνηθίσει το πλεονέκτημα της μικρής κλίμακας. Πλέουμε μέσα στην απεραντοσύνη του ελληνικού γίγνεσθαι και των χρυσών καρπών του, με τη βεβαιότητα πως τα προσωπικά μέτρα και σταθμά αρκούν και περισσεύουν για να διαπρέψουμε εκτός συνόρων. Αγκαλιάζουμε τη βολική παραδοχή που μας τοποθετεί αυτομάτως στο επίκεντρο μιας αυτοσχέδιας πραγματικότητας, ακόμα κι αν εγκλωβιζόμαστε τελικά σε ηλιόλουστους ατραπούς. Κολακευόμαστε εύκολα από τη συνθήκη της «ανωτερότητας», διατηρώντας την απόσταση που μας προστατεύει από τις ευθύνες ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη ζώνη ΠΟΠ της χώρας αν δεν είναι δεμένη, εκσυγχρονισμένη κι ενημερωμένη, με σοβαρές υποδομές κι επενδύσεις, πώς θα παραμείνει ανταγωνιστική;  

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,