Logo
ΦΗΜΙΣΜΕΝΑ WINE DELIS ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
17 Ιαν 2024

ΦΗΜΙΣΜΕΝΑ WINE DELIS ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Post by Δημήτρης Βίγλης

Τα χιλιόμετρα πολλά, η δίψα όμως για περιπλάνηση ακόρεστη, εκείνη που οδηγεί στα τρία μοναδικά ιταλικά γαστρονομικά στέκια που αξίζει οπωσδήποτε κάποια στιγμή να επισκεφτείτε!

 

Οι γεύσεις είναι τόπος και η ανακάλυψή τους σηματοδοτεί την καλύτερη γνωριμία με τους ανθρώπους του. Οι μνήμες της γεύσης αποτελούν ένα είδος προίκας. Πολλές φορές, όσα γευτήκαμε, δημιουργούν εντονότερες αναμνήσεις από όσα είδαμε ή ακούσαμε. Αν τύχει και δοκιμάσουμε δε κάτι γνώριμο μετά από καιρό, συμβαίνει να μεταφερόμαστε υποσυνείδητα στον τόπο που το γνωρίσαμε για πρώτη φορά. Η γεύση, εκτός από απόδειξη εμπειρίας, μπορεί να μας ταξιδέψει ανα πάσα ώρα και στιγμή στις καλύτερες μέρες μας.

Στην Ιταλία δεν μυείται κανείς απλώς στον στοχασμό της γεύσης, μα βαφτίζεται εκ νέου στον πολιτισμό της. Η μακρά παράδοση έχει διαμορφώσει έναν βαθύ και συμπαγή πυρήνα που εξακολουθεί να εμπνέει, παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει κι εκεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Η διατήρηση και διαφύλαξη όλων των πολιτισμικών στοιχείων που συνδέονται με τη γαστρονομική κουλτούρα, χρεώνεται στο έμψυχο υλικό μιας χώρας. Στις μέρες μας, που τίποτα δεν θεωρείται αυτονόητο, οι έντονοι ρυθμοί ζωής έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο σκέψης, ακόμα και στη Μέκκα της γεύσης. 

Σε κάθε περίπτωση, η φροντίδα για την κατανόηση του μηχανισμού που κινεί τα γρανάζια της γαστρονομίας είναι σημαντική. Έτσι εξασφαλίζεται η επίγνωση που οδηγεί σταδιακά στον απαραίτητο σεβασμό για τη μεταλαμπάδευση αξιών από γενιά σε γενιά. Πέρα από αυτό όμως, θωρακίζεται και το παρόν, όταν η σύγχρονη δημιουργία εκπορεύεται μέσα από την καλλιεργημένη γνώση. Η ιστορικότητα της γεύσης, δεν είναι μια στατική και παρωχημένη έννοια, αλλά βασική προϋπόθεση αυτογνωσίας, άρα και βέλτιστης έκφρασης του όποιου νεωτερισμού.

 

Tαξιδεύοντας στη γεύση / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

PEGNA SALUMERIA

-ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ-

 

Στην καρδιά της Φλωρεντίας, πίσω από τον αιωνόβιο και επιβλητικό καθεδρικό ναό Santa Maria del Fiore, τα λιθόστρωτα καλντερίμια οδηγούν στη salumeria Pegna. Οι επιβλητικές βιτρίνες του Pegna παραπέμπουν περισσότερο σε κοσμηματοπωλείο, παρά σε γαστρονομικό τοπόσημο. Σημείο αναφοράς η καλαισθησία που τιμά μεγαλοπρεπώς τα προϊόντα που φιλοξενούνται, ενώ παρουσιάζονται σαν έργα τέχνης που κοσμούν το βλέμμα των περαστικών. Εδώ όπου όλα διέπονται από εικαστική αισθητική, και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, κάθετί αποκτά υπόσταση μόνο όταν είναι αυθεντικό. Για πάνω από έναν αιώνα, όταν οι εμπνευσμένοι φλωρεντινοί επιθυμούν να δημιουργήσουν ιδιαίτερες στιγμές και να απολαύσουν ξεχωριστές γεύσεις, προτιμούν το Pegna των αμέτρητων εκλεπτυσμένων προτάσεων κι εδεσμάτων, ικανών να δημιουργήσουν ένα αναπάντεχο παιχνίδι αισθήσεων!

 

Η εκλεκτική βιτρίνα του Pegna / φωτογραφία: winetaster.gr

 

Το εσωτερικό του Pegna μοιάζει να μην αντιστοιχεί σε κατάστημα, αλλά σε κάποιο φροντισμένο σαλόνι της περιοχής, κάποιου γνωστού σπιτιού της πόλης ή ενός καλοδιατηρημένου αρχοντικού κελαριού δόγηδων! Η κρατούσα υψηλή αισθητική δημιουργεί ατμόσφαιρα ευφορίας, εκφρασμένη μέσα από μια πολιτισμένη λιτότητα, χωρίς να λείπει ποτέ η θέρμη από τις ξύλινες προθήκες, τα χρωματιστά γυαλιά και τα ιστορικά αρχιτεκτονικά στοιχεία διατηρημένα με σεβασμό. Πραγματική εντύπωση προκαλεί η αμέριστη προσοχή στην λεπτομέρεια, ακόμα και στην τοποθέτηση των σκευασμάτων στα ράφια, από την ενδεδειγμένη θέση μέχρι και τη γραφιστική της συσκευασίας τους. Τα χρώματα και τα σχέδια των περίτεχνων περιτυλιγμάτων, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και η ευγενική εξυπηρέτηση, συστήνουν ένα υπεραιωνόβιο παντοπωλείο μοναδικό στο είδος του. Η επίσκεψη, σχεδόν μουσειακού χαρακτήρα, αληθινή μύηση στη γαστρονομία, όπου δεν αποκαθίσταται απλώς η αξία της, αλλά εκπαιδεύεται η αισθητική που τη δικαιώνει και την προάγει πολιτισμικά.

 

 

CASTRONI 

-ΡΩΜΗ-

 

Από τα πιο ιστορικά παντοπωλεία στη γειτονιά του Prati, αλλά και της Ευρώπης, που τιμούν ανελλιπώς οι Ρωμαίοι από το 1932 για να στολίσουν τα τραπέζια τους! Στα ράφια αυτού του υπέροχου delicatessen η επιθυμία ξεχειλίζει, καθώς εδώ μπορεί να βρει κανείς όχι μόνο ό,τι θελήσει, μα και ό,τι δεν μπορεί να φανταστεί! Στα ράφια, απλώνεται ένας ολόκληρος γευστικός κόσμος, που για να εξερευνηθεί, απαιτείται η απώλεια της αίσθησης του χρόνου! Κάλλιστα μπορεί κανείς να περάσει τη μέρα του εδώ ανασκαλεύοντας με την όραση του τις κατάφορτες προθήκες με καλούδια κάθε λογής! Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος που σερβίρεται και καφές στο εσωτερικό του, μία από τις καλύτερες μπάρες της Ρώμης για εκλεκτό espresso. 

Εδώ, η αφθονία νικά κατά κράτος την ποικιλία! Σε κάθε είδος, αφιερώνεται ένας τομέας σχεδόν, όπου και συλλέγονται εξαιρετικά δείγματα, δυσχεραίνοντας ομολογουμένως την επιλογή. Το κρασί, απολαμβάνει ιδιαίτερη θέση, σε μια κάβα αντιπροσωπευτικών επιλογών ανα περιοχή, καλύπτοντας σημαντικές τοποθεσίες της εγχώριας παραγωγής. Τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ, για να συνοδεύσουν κάθε γεύμα υψηλών απαιτήσεων. Αν αναζητάτε μια πρόκληση για τη φαντασία σας, μόλις βρήκατε την κατάλληλη αφορμή για να κλείσετε θέση στο πρώτο αεροπλάνο…τρικολόρε αποχρώσεων!

 

 Ο δυνατός καφές του Castroni / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

DITTA A.F TAMBURINI 

-ΜΠΟΛΟΝΙΑ-

 

Ο ναός των αλλαντικών! Όταν χτυπούν οι καμπάνες της προπολεμικής salsamenteria, συναθροίζονται τα πλήθη από τα πέρατα της γης μπροστά στις βιτρίνες της για ένα προσκύνημα! Εδώ φιλοξενούνται αλλαντικά…που θα μπορούσαν να εκτίθενται στο MOMA, το μουσείο σύγχρονης τέχνης της Νέας Υόρκης! Οι αρτιζάνοι της περιοχής παραδίδουν μαθήματα υψηλής τεχνικής, παρουσιάζοντας κορυφαία αλλαντικά, σωστά κομψοτεχνήματα! Οι οσμές εντός, υπόσχονται μια βιωματική εμπειρία απαράμιλλης αξίας. Εδώ συναντιέται κανείς με αυθεντικές δημιουργίες και ξεχνά ό,τι γνώριζε ή νόμιζε πως γνώριζε πρωτύτερα. Αρωματική bresaola με βαθιά νοστιμιά που μένει αξέχαστη και παντρεύεται υπέροχα με τα διάσημα Barolo του ιταλικού βορρά, κρεάτινο σαλάμι με μαραθόσπορο και πιπέρι, αλλά και φίνα και μυρωδάτη coppa, είναι λίγες από τις αμέτρητες εκλεκτές επιλογές.

Το tamburini ξελογιάζει με την αφθονία των τοπικών λιχουδιών που δεν εξαντλούνται στα διάσημα αλλαντικά, καθώς εδώ μπορεί κανείς να προμηθευτεί ανεπανάληπτα χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά, εκλεκτά τοπικά τυριά, αλίπαστα και φίνα κρασιά. Όλα αυτά, προσφέρονται στην ύψιστη ποιότητα και μπορεί κανείς να τα απολαύσει και επιτόπου στο wine bar που συνδέεται με το εμβληματικό αυτό παντοπωλείο. Οι μνήμες πολλές, οι γεύσεις ατελείωτες, τα αισθήματα που προκαλούνται, συγκινησιακά. Αν η χώρα αυτή κατάφερε να πρωταγωνιστεί παγκοσμίως γαστρονομικά, το πέτυχε γιατί οι οπαδοί της πρώτα νιώθουν και έπειτα παραδέχονται! 

 

Η αφρόκρεμα των αλλαντικών του Tamburini / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , , ,