Logo
ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΓΑΛΑΡΙ 2020
24 Ιούλ 2024

ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΓΑΛΑΡΙ 2020

Post by Δημήτρης Βίγλης

Με αυτό το χαρμάνι, η Στροφιλιά ζαλίζει τη Νεμέα! Ευτυχώς που το κάνει, αφενός γιατί μπορεί, αφετέρου γιατί έτσι πυροδοτεί την ατμομηχανή μιας ζώνης που κατά καιρούς εμφανίζεται κατατονική. Η δυναμική επάνοδο για το ιστορικό οινοποιείο -γεγονός που το θέτει σε νέα δημιουργική τροχιά- λειτουργεί και σαν τονωτική ένεση για την ευρύτερη περιοχή! Με εξαιρετική δουλειά κι εντυπωσιακή φρεσκάδα ιδεών, σε αρμονία με τις σύγχρονες απαιτήσεις, η Στροφιλιά ταράζει τα ύδατα της στασιμότητας. Έτσι, το Γαλάρι γίνεται προορισμός ανανέωσης, όπου το αγιωργίτικο παίζει έναν διαφορετικό κι έξυπνα επιλεγμένο ρόλο. Από το Γαλάρι στο φεγγάρι των εκπλήξεων, η απογείωση είναι βέβαιη!

Αν και δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει πιστά τα ιδεώδη της παράδοσής της, η δημοφιλής Στροφιλιά, με τις σπάνιες γαίες της φαίνεται πως κατακτά πλέον την ιδανική της έκφραση. Η «νέα γλώσσα» της εντυπωσιάζει με την ακρίβεια στη διατύπωση, αλλά και την καθαρότητα των μηνυμάτων που μεταφέρει. Τα κοινά γνωρίσματα άλλωστε όλης της γκάμας των σπάνιων γαιών είναι η σαφήνεια και η αμεσότητα. Έτσι, χωρίς να την κρατά δέσμια το μακρύ παρελθόν, με το όνειρο ακόμα ζωντανό, η Στροφιλιά κινείται με άνεση και σιγουριά στα νέα της παπούτσια.

Το αναθεωρημένο αγιωργίτικο, έτσι όπως το γνωρίσαμε και μέσα από τον «Μαύρο Κώνο», βρίσκει τη θέση του ως πολύτιμο συστατικό στο Γαλάρι. Μαζί με petit verdot και tannat, το διαπολιτισμικό αυτό χαρμάνι με επίκεντρο το αγιωργίτικο, καταφέρνει να μοσχοβολά Ελλάδα! Μέσα από μια σπάνια συνεύρεση που ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ ποικιλιών, κερδίζει η καινοτομία. Με αυτόν τον τρόπο, είναι εμφανές πως δεν προκύπτει ακόμα ένα εμπορικό blend, αλλά ένα ώριμο χαρμάνι που αναβαθμίζει τη γηγενή ποικιλία.

 

Σπάνιο γαλάρι από σπάνιες γαίες / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Το Γαλάρι

 

Επίμονης έντασης ρουμπινί χρώμα. Η μύτη ήδη ανοιχτή σαν εγκάρδιο χαμόγελο, κερδίζει τις εντυπώσεις. Αρώματα ποιοτικού επεξεργασμένου δέρματος μαζί με κέδρο, διάσπαρτες ολάνθιστες βιολέτες μαζί με θεσπέσιες λεβάντες και φασκόμηλο κι ένα βάθος… που δημιουργεί ίλιγγο! Ισχυρός ο δεσμός με το τερουάρ, ανασύρει στάχτινες οσμές όπως τις διαπερνά ο ιωδιούχος αέρας, μυρωδάτη spianata (σαλάμι αέρος) και φίνα αίσθηση ξηρών καρπών. Βαρέλι άψογο, ακριβές και ουσιαστικό, ίσα που ακουμπά το σύνολο με λίγη εκλεκτή σοκολάτα. Πυκνό φρούτο εξαιρετικής ωριμότητας, αμιγώς μαύρο πετροκέρασο και blueberries, μα και συνοδευτικές κόκκινες αποχρώσεις του αγιωργίτικου εκεί.

Το στόμα συνεχίζει να υπηρετεί την κομψότητα με μετριασμένο όγκο, μέτρια+ οξύτητα χωνεμένη από τώρα και τανίνες όμοιες, υφασμένες με μεράκι. Η ένταση των γεύσεων στέκεται στο ύψος της περίστασης και παραδίδει με συνέπεια όλα όσα υπόσχεται αυτό το καλοδουλεμένο χαρμάνι: πικάντικο χαρακτήρα, με ευγένεια και τακτ. Τονισμένη βοτανικότητα κι εδώ, εκφρασμένη περισσότερο με θρούμπι που καλύπτει μεγάλο μέρος του ουρανίσκου. Ερυθρωπό και ζωντανό το φρούτο εδώ, ξινό κεράσι κυρίως, αγκαλιά με την κανέλα, τα μπλέ λουλούδια, τη σοκολάτα γάλακτος και τις νύξεις από καφέ. Η παρατεταμένη επίγευση, περισσότερο φυτική, με δόσεις τσουκνίδας, διατηρεί το ενδιαφέρον αμείωτο ως και το κλείσιμο, ενός κρασιού που προκαλεί ενθουσιασμό και… θαυμασμό! Πίνεται θαυμάσια τώρα, αλλά και μετά από 5 χρόνια. Σπάνιες γαίες για σπάνιες παρέες! Τιμή: €19 (91/100)

 

 

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , ,