Logo
ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ 2021
18 Ιούν 2025

ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ ΑΣΠΡΟΣ ΛΑΓΟΣ 2021

Post by Δημήτρης Βίγλης

Ο άσπρος λαγός, μετά από τέσσερα χρόνια κρυμμένος στη φωλιά του, συστήνεται διαφορετικός. Ώριμος, εξελιγμένος, απομακρυσμένος αισθητά από τη φρέσκια εκδοχή του, αγγίζει τα όρια της ενηλικίωσής του. Ένα από τα γνωστότερα κρασιά του Δουλουφάκη, κι ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα λευκά του τόπου, δεν λαγοκοιμάται. Θα έχει πάντα ενδιαφέρον ωστόσο να εξετάζεται πόσο μακριά μπορεί να δει στο βάθος του χρόνου. «Άλλα τα μάτια του λαγού», σίγουρα, και του βιδιανού οπωσδήποτε, όμως η επίδραση της δρυός που διαποτίζει την ύπαρξή του, αναπόφευκτα οριοθετεί το βεληνεκές της όρασης. 

Το ερώτημα είναι αν το βιδιανό παίρνει αυτό που ζητά από την παλαίωση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αποτελεί μία από τις πιο χαρισματικές ποικιλίες, όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας. Από την εποχή όμως που έγιναν ευρέως γνωστά τα περιθώρια διάπλασης των λευκών κρασιών χρονικά, οι υπερβολές δεν λείπουν. Ακόμα κι αν η κράση όμως μιας οινοποίησης βρίσκεται στο έλεος της συνεχώς μεταβαλλόμενης εξελικτικής δοκιμασίας στην οποία υποβάλλεται αναγκαστικά, αξίζει να διαβεί το πέρασμα. Η εμπεριστατωμένη δοκιμή δε, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο. Έτσι, η εμπειρία που κτίζεται πάνω στην ποικιλία βαθμηδόν, ανοίγει το δρόμο για μεταχείριση ακριβείας μελλοντικά.

 

Άσπρος λαγός, τοπωνύμιο ολάνθιστο / φωτογραφία: winetaster.gr

 

 

Ο άσπρος λαγός αφηγείται

 

Μέτριο+ χρυσό χρώμα με κεχριμπαρένιες ανταύγειες. Η εγγενής ορυκτή πνοή εν αφθονία, συνομιλεί με το έντονο πικάντικο στοιχείο του κρασιού, μέσα σε μπαχαρένιο περιβάλλον, ενισχυμένο καταφανώς από την παρουσία δρυός. Δύναμη και συνοχή στη μύτη. Το μελένιο κρεσέντο, τόσο από την ώριμη έως και υπερώριμη κατάσταση του φρούτου, όσο και από την επίδραση του ίδιου του χρόνου, κορυφώνεται με την συμβολή της προχωρημένης εξέλιξης. Διασώζονται ευχάριστα ωστόσο τα ώριμα εσπεριδοειδή, με κυρίαρχα το κίτρο και το κυδώνι. Φρύγανα επίσης (άγρια ρίγανη). Η οξείδωση βρίσκεται στο άνω μέρος της ανοχής, η οποία όμως απορροφάται εξαιρετικά και δικαιολογείται απολύτως ως ύφος έτσι όπως εκφέρεται το κρασί. Πλήρης ετοιμότητα και στο στόμα, πλούσιος όγκος και ανάλογη οξύτητα συμβαδίζουν αρμονικά. Ήπια κρεμώδη αίσθηση. Γεύσεις άπλετου ώριμου πυρηνόκαρπου φρούτου, δρύινες και ορυκτές αναφορές περιχύνονται με μέλι ανθών ακακίας. Τονισμένης διάρκειας επίγευση, πικάντικη, με ίχνη βουτύρου.  

Η απάντηση είναι ναι, το κρασί κερδίζει ως εδώ, αν φυσικά ο αποδέκτης του αρέσκεται σε αυτή τη μορφή που έχει περιέλθει. Κάτι τέτοιο βεβαίως είναι ζήτημα γούστου. Τεχνικά, ο άσπρος λαγός δεν δείχνει να πτοείται, ακόμα κι αν η μελένια εκφορά υπερβαίνει το σύνολο. Η επίδραση δρυός επίσης είναι σημαντική, και με την πάροδο του χρόνου, καθώς κάμπτεται η φινέτσα και μοιραία φθίνει το φορτίο του φρούτου, η τάση του ξύλου να παίρνει τον πρώτο λόγο, περιορίζει το δυναμικό παλαίωσης. Η συγκεκριμένη χρονιά πίνεται τώρα. Αποφύγετε τον αερισμό. Τιμή: €19 (91+/100)

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , ,