Logo
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ EPIFANIS 2016
2 Μαρ 2022

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ EPIFANIS 2016

Post by Δημήτρης Βίγλης

Μπορεί ο μακαριστός αγιορείτης γέροντας Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός να έκλεισε δυστυχώς τα μάτια του, ο πλούτος της δημιουργικότητας του όμως δεν σίγησε. Εκπρόσωπος της αγιορείτικης κουζίνας για πολλά χρόνια, υπήρξε πρεσβευτής της γνήσιας κι ανόθευτης γαστρονομικής παράδοσης του όρους. Με την προσήλωση του, την ευγένεια και την αγάπη του για την μαγειρική, σαγήνευε μέχρι και βραβευμένους σεφ. Την κλίση του αντιλήφθηκε από μικρό παιδί, όταν στεκόταν δίπλα στα μαγειρέματα της μητέρας του, ενώ αργότερα θήτευσε κοντά στους παλιούς γέροντες κατακτώντας τις τεχνικές. Αντίστοιχα σημαντική είναι και η ενασχόληση του με το κρασί, ως αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας ευρύτερα.

Χάρη στον γέροντα Επιφάνιο, το 1993 αναστήθηκε και ο ιστορικός τοπικός αμπελώνας στη θέση του Μυλοποτάμου όπου υπήρχε εδώ και αιώνες! Κατά τον γέροντα, «Ο Άγιος Αθανάσιος που έκτισε τη Λαύρα, σε χειρόγραφη διαθήκη του αναφέρει ότι περιποιήθηκε την περιοχή και φύτεψε τις αμπέλους που γέννησαν το πρώτο κρασί της μονής της μεγίστης Λαύρας». Η αναβίωση του ίδιου αμπελώνα από τον Επιφάνιο αποτελεί θεάρεστο έργο, πάντα καθοδηγούμενος από το μεράκι του. Ενδεικτική άλλωστε υπήρξε η απάντηση του όταν τον ρώτησαν τι ήταν για εκείνον η γαστρονομία: «ο δρόμος που με βοηθά να οδηγηθώ στον συνάνθρωπο», απάντησε.

Ο Μυλοπόταμος Επιφανής αποτελεί τη ναυαρχίδα των οίνων της μονής. Ανάμεσα από έξι συνολικά ετικέτες, ικανές να καλύψουν κάθε ανάγκη αλλά και γούστο, ο επιφανής δεσπόζει με τα χαρίσματά του. Σπάνιο χαρμάνι από λημνιό, merlot και cabernet sauvignon, ωριμάζει για 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, με τον χρόνο να προσδίδει πρόσθετη αξία στην αυθεντική ομορφιά του.

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Βαθύ κι αδιαπέραστο ρουμπινί χρώμα. Νωπό κρέας στη μύτη, μελάνη και άχνη ζάχαρη, ζυμωμένα με μουσκεμένη κόρα ψωμιού σε νάμα, πασπαλισμένα με τριμμένο μοσχοκάρφι και γλυκάνισο. Στο φόντο ώριμα φραγκοστάφυλα και μαύρα κεράσια, αγκαλιασμένα με θέρμη από νοσταλγικές νύξεις μελωμένης καρυδόπιτας. Πλούσιο και γεμάτο στόμα, με αρκετή γλυκύτητα που δεν κουράζει πάραυτα, χάρη στην ευεργετική επίδραση της τονισμένης οξύτητας. Πληθωρικές οι τανίνες αρίστης ποιότητας, βρίσκονται σε καλό σημείο ήδη, απολαυστικές τώρα και ανοιχτές προς τον χρόνο. Εδώ συναντάμε γεύσεις από λικέρ δαμάσκηνο και μαύρη σταφίδα, ανεπαίσθητες ανθικές πινελιές σε βιολετί αποχρώσεις και μπόλικη σοκολάτα. Άφθονο μελωμένο μαύρο φρούτο συμπυκνωμένο, που δεν υπολείπεται σε εκφραστικότητα. Επίμονη επίγευση ορυκτή, με παρουσία γραφίτη, σκουρόχρωμων μπαχαρικών και μαρμελαδένιων μαύρων μούρων.

 

Χρόνος δοκιμής: 03/2022

Αξιολόγηση: (91+/100)

 

PAIRING

Ψητό rib eye, σάλτσα bbq, καραμελωμένα κρεμμύδια.

 

 

 

 

 

-Κείμενα και φωτογραφίες του παρόντος αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αποκλειστικά του winetaster.gr-
Tags: , , , , ,